fbpx

McHale fix- és változókamrás bálázók

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 18.

Mielőtt a gépek ismertetésére sor kerülne, érdemes néhány mondatot megemlíteni magáról az ír családi vállalkozásról, főként amiatt is, mivel a McHale bálázók Magyarországon, Szolnokon készülnek, és innen kerülnek a világ más piacaira.

A hazai gazdaságokban a tavalyi évtől kezdődően tűntek fel jelentősebb számban a “zöld” McHale bálázók, mivel azelőtt a gyártás csak exportra történt. A bálázók mellett a McHale még a bálacsomagoláshoz szükséges gépek gyártására és fejlesztésére specializálódott.

Az éghajlatból adódóan, az évente mintegy 2000 milliméternyi csapadék miatt Írországban elsősorban csak szenázs formájában tudják a szálastakarmányt betakarítani. A nedvesen betakarított bálák azonban — a nagyobb súlyból fakadóan — robusztusabb, erősebb gépet kívánnak, nem beszélve arról, hogy a jelentős csapadékmennyiség mellett apróbb kövek, sziklák is nehezítik a betakarítást. így ezek a zord helyi viszonyok adták fel a leckét a McHale konstruktőreinek, hogy olyan bálázót alkossanak, amelyek ilyen körülmények között is helytállnak. Ennek eredményeként született meg az F5 fixkamrás bálázósorozat és a V660 változókamrás modell, amelyek ma már a világ több mint 40 országában megtalálhatóak.

Az F5 fixkamrás sorozatot három modell alkotja: a szeletelő nélküli F540, a 15 db szeletelőkéssel ellátott F550 és a 23 db késes, automata F560 modell. A legnépszerűbb modell az F550 bálázó, amelynek műszaki felépítését az alábbiakban foglaljuk össze:

A gép elején egy 2 m munkaszélességű rendfelszedő található. A felszedett takarmányt a négy sorban elhelyezett rugósujjak szedik fel, majd az ezt követően kerül egy csillag alakú fülekkel ellátott rotorhoz. A rotor egyrészt az anyag továbbítását végzi a kamra felé, miközben a dupla rotorfülek között található kések aprítják is a felszedett anyagot. A kések hidraulikusan “feszülnek” a rotorhoz, idegen anyag bekerülése esetén azonban — a hidraulika-rendszerben található hidraulika-akkumulátor segítségével — a kések hátra tudnak mozdulni, így védve a pengéket. Miután az idegen anyag áthaladt, a kések visszatérnek a helyükre. A bálakamra nyitásakor a rendszerre olaj kerül, így a kések mindig feszesen állnak, ezzel mindig hatékony aprítást és optimális energiafelhasználást biztosítva. Természetesen ha — pl. szalmabálázáskor — nincs igény aprításra, akkor a kések egyszerűen, a traktorkabinból, egy gomb megnyomásával hidraulikusan kiiktathatóak.

“Még okosabb” megoldások

Egyenetlen rendek esetén előfordulhat, hogy a gép “bemed-vézik”. Sok bálázónál ilyenkor a gépkezelő a traktorból kipattanva nekiesik a dugulás eltávolításának, ami vagy az anyag kézzel történő kiszedésével vagy pedig az “okosabb” gépeknél a rendszer (rotor) visszaforgatásával történik. A McHale bálázóknál ez lényegesen egyszerűbben, a traktorkabin elhagyása nélkül, az ún. Drop Floor rendszerrel elvégezhető. A kezelődobozon egy gomb megnyomásával a rotor alatt található fenéklemez leengedhető, megnövelve így az átömlési keresztmetszetet a bálakamra felé. A rotort újra elindítva az eltömődés átkerül a kamrába, majd a fenéklemez visszazárásával a bálázás tovább folytatható.

A bálakamrát 18 db acél tömörítőhenger alkotja. Mivel ezek elhelyezkedése fix, így a kamrában készült bála átmérője 125 cm, a szélessége 123 cm. A hengerek felületén hengerenként 10 db borda található. A hengerek a bálakamrát teljesen körülölelik, így ennek és a bordáknak köszönhetően a bálaforgatás még száraz, forró körülmények között is biztosított. A hazai tapasztalatok is azt igazolják, hogy a forró napokon napközben sem akadály a szalma bálázása. A tömörítőhengerek tengelyvégei 50 mm-es belső átmérőjű csapágyakon keresztül vannak a vázhoz rögzítve. Ezek a csapágyak kenhetőek, hisz nem nehéz elképzelni, hogy a több ezer bála elkészítésekor mennyit fordulnak. A McHale F550-es gépeken egy progresszív automatikus zsírzórendszer végzi ezt a feladatot, amely kimért adagokban és állandó nyomáson szállítja a kenőzsírt a csapágyakhoz. A zsírzórendszer 300 bálára elegendő zsírt tartalmaz, minimalizálva ezzel a karbantartási időintervallumokat.

A kenési rendszernél maradva, a tömörítőhengerek hajtását la/4 collos méretű láncok végzik, biztosítva ezzel a megfelelő erőátvitelt. A láncok, a rendfelszedő láncok és a rotor hajtóláncának a kenését egy szintén automata lánckenő rendszer végzi. A lánckenés adagolója a főhajtóművel van összekötve, így amikor a TLT be van kapcsolva, akkor a láncok folyamatos kenést kapnak. Erről a rendszerről szintén kenést kap a rendfelszedő vezérlőpályája. A lánckenés tartálya kb. 10-12 üzemórára elegendő olajat tud tárolni.

Az F550 gépeken a bebálázott anyag hálóval köthető be. A hálókötöző vagy automatikusan vagy a kezelődobozról manuálisan indítható. Az alkalmazni kívánt hálóréteg száma a bálázón állítható be, egy kar le- vagy felfelé történő mozgatásával. Szintén a bálázón történik a bálatömörség beállítása, egy hidraulikus állítószelep segítségével. Az alkalmazott üzemi présnyomás aktuális értéke a gép elején található nyomásmérő órán olvasható le.

A gép vezérlése egy traktorba helyezhető Wizzard kezelődobozról történik; erről aktiválhatóak a kések, a Drop Floor eltömődésgátló, és innen vezérelhető a hálókötöző. Ez az egység tárolja az elkészített bálák számát is, két nullázható napi számlálóval és egy összesítő, nem nullázható számlálóval.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a változókamrás bálázók, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az átmérő változtatásával a szalmát, szénát nagyobb átmérővel bálázzák fel, míg a szenázsbálákat -a jobb minőség és a nagy súly miatt — kisebb, általában 130 cm körüli átmérőjűre készítsék.

A McHale több éves tesztelés után tavaly hozta sorozatgyártásba a V660 változókamrás bálázómodelljét. A gép sok elemében megegyezik az előzőekben részletezett F550-es modellel; a rendfelszedőik és továbbító részeik teljesen azonosak. így ez a változat is 2 méteres rendfelszedővel, 15 késes aprítószerkezettel rendelkezik, és a Drop Floor eltömődésgátló rendszer is megtalálható rajta.

Az alapvető különbség a bála képzése. A bálakamrát itt 3 db nagy teherbírású, végtelenített heveder alkotja. A hevederek rendkívül kopásállóak. A szintetikus anyaggal történő megerősítésük biztosítja a hevederek által a bálázandó anyagra történő nagy nyomás kifejtését a bálakamrában, így a nagysúlyú szenázs-bálák kialakítása sem jelent gondot. A V660 körbálázók által készített bálák átmérője 0.7 és 1.68 m között állítható. A hevederek kettős meg-hajtásúak. Nehezebb körülmények között, például nehéz, nedves szenázs készítése esetén, amennyiben az elsődleges hajtás egy kicsit megcsúszik, úgy a másodlagos hajtás bekapcsol, és ez segíti a hevederek és ezáltal a bálázandó anyag forgatását. A bálakamra ajtaján lévő külső henger a bála növekedésével együtt mozog, ezzel mindig alátámasztva a bálát, és biztosítva azt, hogy a bálaátmérő egyenletes maradjon.

A V660 bálázó legtöbb csapágyát központosított zsírzóblokkokon keresztül lehetséges megkenni, míg a meghajtóláncok egy központi olaj-zórendszeren keresztül kapnak kenést, hasonló módon, mint az F550 bálázóknál.

A McHale V660 bálázók vezérlése az ún. Expert Plus kezelőpultról történik, amelynek nagy grafikus kijelzője pontos képet ad a bálázás folyamatáról. Erről a kezelőegységről lehet beállítani a bálaátmérőt, a bálatömörségét, valamint az alkalmazni kívánt hálóréteg számát. Az Expert Plus kezelőpult választási lehetőséget ad a kezelőnek a lágy vagy tömör “bálamag” közötti választásra, attól függően, hogy milyen takarmányt kíván készíteni. Az ellenőrző konzol összesen 10 különböző elkészített bálaszámot tud tárolni.

Mint minden McHale gép, a McHale bálázók is strapabíróságuk, minimális karbantartás- és alkatrészigényük miatt is népszerűek. Nagyüzemi felhasználásra és fokozott igénybevételre lettek tervezve, amit a fentiekben részletezett szerkezeti megoldások is mind-mind alátámasztanak. Fontos előny még a kezelést megkönnyítő számos felhasználóbarát megoldás, amit a külföldi országok sokéves üzemeltetési tapasztalatai mellett mára már jó néhány hazai vélemény is bizonyít. A gépek jó műszaki kialakítása mellett mindenképpen említésre méltó a szolnoki gyártóbázis háttértámogatása: egyrészt a hazai termelőegység, másrészt az ott dolgozó szakembercsapat felkészültsége mindenképpen kiemelkedő biztonságot jelent a belföldi értékesítés, ezáltal a magyar felhasználók szempontjából.

A bálázók mellett a bálamegfogó adapterek és az Írországban gyártott integrált bálázó-csomagolók, illetve bálacsomagolók is a termékkínálatba tartoznak. A termékekhez kapcsolódó videókért látogassa meg honlapunkat: www.mchale.net, vagy a további részletekkel kapcsolatban keressen bennünket:

Szabó Tibor
McHale Hungária Kft.
Tel: +36 56/527-120, +36 30/4224-388

[m3 id=”megjelent-gm” ev=”2010″ ho=”04″ honev=”áprilisi”]>

CÍMKÉK bálázómchale