fbpx

McCORMICK az ültetvényben?

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 21.

A McCORMICK traktorok nem csak a szántóföldön, de az ültetvényekben is hű segítőtársai lehetnek a gazdáknak.
A McCORMICK család legkisebb tagja a GM-sorozat, amely Yanmar motorral, 35-55 LE teljesítménnyel készül.
(Az olasz öltönyös angol úriembernek tehát ez esetben japán szíve van).
A legkisebb motor 1,7 literes, 3 hengeres, 35 LE-s, a következő 2 literes, 4 hengeres, 44 LE-s, amit a sorban a 2,2 literes, 4 hengeres, 48 LE-s követ, a legerősebb pedig 2 literes, turbós, hengerenként 4 szelepes és 55 LE-s. A traktormotorok között pörgősnek mondható halk erőforrások 2800 1/perc névleges fordulatszámon adják le a maximális teljesítményüket.

A váltó irányváltós, irányonként 12 sebességfokozattal rendelkezik, amit az opciós mászófokozat még 4 sebességfokozattal egészít ki, így a traktor 200 m/h–30 km/h sebességgel képes dolgozni, haladni. Az öszkerékhajtás oldható, a differenciálzár elöl-hátul elektrohidraulikusan kapcsolható, a kormányzott kerék pedig akár 55°-ban elfordítható, így kicsi a fordulási sugár. Ezeknek a kistraktoroknak sokféle feladat ellátására kell alkalmasnak lenniük; használják őket parkgondozásra, üvegházakban, faiskolákban, tangazdaságokban, valamint zöldség-és gyümölcstermesztők is alkalmazzák. A traktor ezért 1200 kg emelési képességű I. kategóriás függesztőkarokkal, 47,7 liter/perc teljesítményű hidraulikaszivattyúval (110 bar), erő-helyzet szabályzással, 2 sebességes TLT hajtással (540/750 1/perc) és 2 kihelyezett szeleppárral rendelkezik, az alapfelszereltség részeként.
Opcióként mindezt 1 pár hátsó és 1 pár első szeleppárral, első függesztőkarokkal, első TLT-hajtással lehet kiegészíteni, az igényeknek és pénztárcának megfelelően. Opcióként továbbá még komfortos fülke, légkondicionáló is kérhető. A McCORMICK GM-sorozatot a vásárlók a nagy, akár 400 mm-es hasmagassága, fordulékonysága és az akár 1,3 m alatti teljes szélessége miatt választják, miközben a kényelmes kialakítása és megbízhatósága miatt is kifejezetten szeretik.
A McCORMICK F-sorozat 2011-től 68 LE-től egészen a kategóriában egyedülállóan magas 110 LE teljesítményig képviselteti magát három szinten (F –ültetvénytraktor, F E-line – egyszerűsített felszereltségű ültetvénytraktor, V – extra keskeny ültetvénytraktor, akár 1,14 m teljes szélességgel) és 3 különböző méretben (F, GE, XL). A motorok 4 hengeres Perkins motorok, teljesítményük szerint 3,3 vagy 4,4 literes hengerűrtartalmúak, szívó, turbós vagy turbós és levegő-visszahűtésesek.

Az új 110 LE-s motor már ismerős lehet a nagyobb szántóföldi gépekből, ez van a McCORMICK MC 115 traktorban is. Mindegyik gép irányváltós, irányonként alapesetben 3 csoport és 5 sebesség közül lehet választani. Az opciós mászófokozat esetén a csoportok száma 4-re emelkedik, így előre-hátra 20 sebességfokozatból lehet válogatni. A legigényesebbek elektromos irányváltóval és 2 terhelés alatt kapcsolható fokozattal szerelt váltóval is kérhetik a traktort; ekkor a sebességváltókaron még kézi kuplungoldás is lehetséges. A szállítási feladok ellátására is kitűnő a gép, hiszen mindegyik McCORMICK F-sorozatú traktor 40 km/h-s váltó val, valamint olajba merülő első-hátsó fékekkel van szerelve. A keskeny nyomtávú gépekhez gyakran különleges hidraulika-rendszer szükséges, a számos hidromotor és munkahenger működtetéséhez, ezért hátulra maximum 10 hidraulikacsatlakozás (5 pár) és előre is szintén 10 hidraulikacsatlakozás (5 pár) rendelhető, ennyi szelephez pedig már tripla hidraulika szivattyú jár. Az új F-sorozatú traktorok min. fordulási sugara az eddigi 3,05 m-ről 1,95 m-re csökkent; természetesen ezt csak bizonyos kialakítású és gumizású gépekkel lehet elérni. A hátsó függesztőkarok emelési képessége 2 600 kg; ennek vezérlése alapból mechanikus, opcióként pedig precízen, potméterekkel lehet állítani. A kényelmes munkavégzést az elektromos öszkerékhajtás és differenciálzár kapcsolás segíti, már az egyszerűbb változatoknál is. Mindent egybevetve a gép gazdagon opcionalizálható, az egyéni igényeknek és a végzendő feladatoknak megfelelően.

A McCORMICK C-MAX-sorozat, valamint a továbbfejlesztett változat, a McCORMICK T-MAX-sorozat nem kifejezetten ültetvénytraktor, de mindkét sorozatú gép teljes szélessége 2,00 m alatt van, és a hazai szőlők és gyümölcsösök sortávolságai gyakran kellően nagyok egy ilyen méretű gép számára is. A McCORMICK-nál a C-MAX-sorozat egy egyszerű traktor, amely 24+12 sebességes, irányváltós szinkronváltóval rendelkezik, és a 74-102 LE teljesítménytartományba tartozik. Az öszkerékhajtás és a TLT-kapcsolás kézi, a differenciálzár elektrohidraulikusan kapcsolható. Az emelési képesség két segédmunkahengerrel 3 700 kg, a vezérlés mechanikus, a kihelyezett szeleppárok száma 2, opcióként pedig 4. A fülke a kezelő számára megfelelően tágas, a légkondicionáló nagy teljesítményű, a teljes körkörös kilátást csupán 4 keskeny oszlop rontja. A T-MAX-sorozat ezzel szemben a 74-110 LE teljesítménykategóriát, a váltót tekintve pedig a 36+12 sebességes, 3 powershift fokozatos, terhelés alatti irányváltós, kényelemorientált kategóriát képviseli. Ennél a gépnél az öszkerékhajtás, a differenciálzár-kapcsolás és a TLT-kapcsolás is gombnyomásra történik, a mechanikus függesztőkar-vezérlés pedig opciósan potméterekkel szabályozhatóra cserélhető. A gép hátulja a C-MAX-éhoz képest robosztusabb, a véglehajtás bolygóműves, az emelési képesség pedig ennél a gépnél már 4 350 kg. A fülke a C-MAX fülkéjével megegyezik; tetőablak van a rakodóként való használat könnyítésére, és opciósan még az első szélvédő is nyitható. Ezek a gépek már szántóföldön is megállják a helyüket, a TLT-n leadott nagy teljesítmény miatt pedig ültetvényekben nagy axiálventilátoros permetezőt, talajmarót, mulcsozót könnyedén hajtanak. A McCORMICK CX XTRASHIFT traktor már valamivel 2 m feletti teljes szélességgel rendelkezik, de széles ültetvényben előszeretettel használják nagy saját tömege, nagy teljesítménye (83-110 LE) és kifinomult váltója miatt.

A CX XTRASHIFT traktorok alapfelszereltségként elektromos irányváltóval, 3 terhelés alatt kapcsolható fokozattal, elektromos öszkerékhajtás-, differenciálzár- és TLT-kapcsolással, valamint elektromos függesztőkar mozgatással rendelkeznek. A rendkívül tágas, kényelmes fülke akár 2 személy szállítására is alkalmas; az utas puha pótülésen foglalhat helyet, miközben a traktoros a légrugós, deréktámaszos ülésen, a tág határok közt, 4 irányban állítható kormánnyal terelgeti a piros McCORMICK-ot.
Végül, de nem utolsósorban a különösen nehezen megközelíthető helyeken a McCORMICK T-sorozatú lánctalpas traktorok végezhetik a munka nehezét. Akár közel 100 LE teljesítménnyel, 16+8 sebességes váltóval, akár 12 kihelyezett hidraulikacsatlakozással (6 pár) és 2011-től már 3 400 kg emelési képességgel készülnek a legújabb lánctalpas modellek.
A teljesség igénye nélkül történő műszaki és opciós leírás ellenére is jól kitűnik, hogy az ültetvényekben használt és kifejezetten ültetvényekhez tervezett traktorok jellemzői nem esnek egybe. Az ültetvényekben a különleges egyéni igényeknek leginkább a megfelelően specializált gépek tudnak megfelelni, amire nagyon jó példa a McCORMICK-nál az F- és a T-sorozat.
A gazdáknak viszont gyakran nemcsak szőlőben, gyümölcsösben, hanem szántóföldön is ugyanazzal a géppel kell dolgozniuk, és természetesen mindenki a gazdasága kialakítása szerinti legmegfelelőbbnek ítélt gépet használja, ezért is került a cikkbe olyan traktor, amelyik inkább szántóföldi kialakítású, mégis van rá példa, hogy ültetvényekben is hatékonyan alkalmazzák.
Nagy Márk
Szegána Kft.