fbpx

Új mezőgazdasági terményszállító tehergépkocsi a MAZ-tól

Írta: Farkas Imre - 2021 július 11.

A minszki autógyár igazodva a felhasználói igényekhez és a konkurensek által generált piaci versenyhez háromtengelyes terményszállító tehergépkocsival bővítette kínálatát.

Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy az orosz URAL Next 6×4 változatát immár mezőgazdasági terményszállításra átalakított verzióban kínálják. A fehérorosz minszki autógyár sem akar lemaradni a versenyben, így ők is bemutatták a hasonló képességekkel rendelkező terményszállító járműjüket.  A MAZ-65012J-8535-000 típusjelölésű tehergépkocsiról külsőre már nem nagyon lehet megmondani, hogy a „keleti blokk” fejlesztése.

 

maz teherautó
Pótkocsival együtt a megengedett legnagyobb össztömeg eléri a 44 tonnát – fotó: https://samosval.maz.ru.com/

 

A műszaki tartalom inkább utal már a származásra. A 6×4 kerékképletű teherautóban a nyomatékot egy kínai származású 400 lóerős, Weichai WP10H400E50 típusú Euro V. emissziós besorolású dízelmotor szolgáltatja. Ezek után már fel se kapjuk a fejünket arra, hogy nyomatéktovábbításért felelős sebességégváltó is Kínából érkezik. A 12 fokozatú Shaanxi 12JS200TA típusú váltó és maximum 85 km/h sebességet biztosít a járműnek.

 

maz teherautó
A három irányba billenthető felépítmény 20 m3 raktérfogatú – fotó: https://samosval.maz.ru.com/

 

A felépítmény 20 m3 raktérfogatú, osztott oldalfalas, három irányba billenthető, terményvédő ponyvával zárható. Teherbírása 12,7 tonna, a megengedett össztömege 25 tonna és további 19 000 kg össztömegű pótkocsit vontatva alkothat járműszerelvényt. A teherautót felszerelik ABS és PBS biztonságtechnikai segédrendszerekkel. A rugózott vezetőfülkéjét alapkivitelben csak motortól függő fűtéssel látják el, de megrendelésre felszerelik légkondicionálással, és független légfűtéssel. Az új járművet a nemrégiben rendezett fehérorosz Belagro agrárvásáron is bemutatták a nagyközönség előtt.