fbpx

Bemutatták az új Manitou MLT 961 NewAg XL rakodót

Írta: Fodor Mihály - 2021 június 30.

Az anyagmozgatás, a személyemelés és a földmunka területén világszerte referenciának számító Manitou csoport egy új, nagy teljesítményű modellel bővíti NewAg XL teleszkópos rakodógép termékcsaládját, amelyet nagyon intenzív alkalmazásokra terveztek.

Az MLT 841 és 1041 teleszkópos rakodógépek 2020 végi bevezetése után a vállalatcsoport piacra dobja az MLT 961-160 V+ L-t, a NewAg XL termékcsalád legerősebb modelljét. Ez a alvázszintezéssel ellátott teleszkópos rakodógép akár 6 t terhelést is képes kezelni 9 m-es emelési magasság mellett. A nagy gazdaságok, szövetkezetek és az agráripar, de a hulladéklerakók számára is szánt modell két változatban kapható: Stage V motorral (MLT) az európai és amerikai piacokra, valamint Stage IIIA verzióval (MLT-X) a világ többi részén.

 

Manitou
Az MLT 961 NewAg XL modell is négyféle kivitelben kapható: Classic, Premium, Elite és Platinum

 

Kiemelkedő teljesítmény

Az új, 156 lóerős motorral, amely mindössze 1350 fordulat/perc fordulatszámon 805 Nm nyomatékot ad le, és a 200 l/perc kapacitású hidraulikaszivattyúval ez a modell nagyon nagy teljesítményt nyújt, még alacsony fordulatszámon is. A teljesítményt tovább erősíti a kifejezetten az MLT 961-160 V+ L számára tervezett és jóváhagyott új, 4500 literes kanál. A gépnél szélesebb, 2,70 m-es szélességével ez a kanál lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tovább növeljék a munkateljesítményt. A CVT M-Vario Plus sebességváltónál két üzemmód közül választhat a felhasználó, a maximális sebesség 40 km/óra. A Comfort üzemmód sima vezetést biztosít a nagyobb pontosság érdekében, a dinamikus üzemmód pedig dinamikusabb gyorsulást generál a nagyobb termelékenység érdekében.  A vonóerő is javult, több mint 30%-kal nőtt (a korábbi MLT 961-es változathoz képest) a még nagyobb hatékonyság érdekében. Arnaud Sochas, termékmenedzser elmondta: „Az új motor 10%-kal nagyobb teljesítményt nyújt, mint az előző változat, és 50%-kal nagyobb nyomatékot biztosít. A nagy kapacitású, 4500 literes kanállal kombinálva ez az gép nagyon nagy munkateljesítményre képes a legintenzívebb rakodási feladatoknál is. A gém végére szerelt High View kameraopció tökéletes rálátást biztosít a pótkocsi belsejébe, a töltési műveletek optimalizálása érdekében.

 

Nagyon magas szintű kényelem

Az intenzív munkavégzés során tapasztalt zajszennyezés és fáradtság csökkentése érdekében az MLT 961-160 V+ L az egyik legcsendesebb fülkével rendelkezik a piacon. A nagy teljesítményű traktorokéhoz hasonlóan ez a fülke mindössze 69 dBA-ra csökkenti a zajszintet. A biztonságot is fokozza az ajtó alatti világítás, amely az Easy-Step-en még sötétben is javítja a láthatóságot a vezetőfülkébe való be- és kiszálláskor. Egy másik, jobb kilátást biztosító fejlesztés keretében a fülkét magasabbra helyezték, hogy optimális kilátás legyen a gép körül.

Az opcionálisan vagy a Platinum kivitelben szériafelszereltségként rendelhető új adaptív légrugós ülés, fűtéssel és elektromos deréktámaszállítással több mint 50%-kal csökkenti a rezgéseket, a vezető hátának optimális védelme érdekében. A fülkében tapasztalt fáradtság további csökkentése érdekében a JSM Autopower funkció lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a motor fordulatszámát közvetlenül a joystickkal szabályozza a gázpedál vagy a kézi gázkar használata nélkül. A felhasználói kényelem fokozása érdekében speciális tárolóhelyeket alakítottak ki, többek között egy szerszámosládát is, amelyet a könnyebb hozzáférés érdekében a fülke alá építettek be.

A munka közbeni nyugalom érdekében a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy gépük alapfelszereltségként csatlakoztatva van a szervizhez (Easy Manager telemetria), így a kereskedő könnyen elvégezheti a diagnosztikát távolról, ezáltal a felhasználók jobb szervizelésben részesülnek, és jobban kézben tarthatják a gépük használatával kapcsolatos költségeket. A Manitou Group emellett a modellhez kapcsolódó szolgáltatások átfogó választékát kínálja, beleértve a karbantartási szerződést az összes alkatrészre, vagy akár a garancia meghosszabbítását akár hat évre vagy 6000 órára.

 

Csökkentett TCO a nagyobb nyereségességért

A NewAg XL modell számos újításának köszönhetően az MLT 961-160 V+ L az egyik legalacsonyabb TCO-t (teljes költségmutató) kínálja a piacon. Az üzemanyag-fogyasztás csökkenése jelentős, az MLT 961 Stage IV-hez képest 10%-kal kevesebb.  A karbantartás egyszerűsödik a hűtő előtt található, gyorsan nyitható tisztítónyílással. A karbantartási költségek csökkentése érdekében a motorháztetőn egy integrált levegő előszűrő van elhelyezve, a hidraulikaolajcsere-intervallum pedig mostantól 2000 óra. A TCO további csökkentése érdekében olyan opciók is rendelkezésre állnak, mint az Ecostop (konfigurálható automatikus motorleállítás) és a központosított automatikus kenőrendszer.

Az MLT 841/1041 modellekhez hasonlóan az MLT 961 NewAg XL modell is négyféle kivitelben kapható: Classic, Premium, Elite és Platinum. A NewAg XL termékcsalád nagyon magas szintű teljesítményt és kényelmet, valamint nagyon alacsony üzemeltetési költségeket kínál. Ezzel az új modellel a Manitou NewAg XL termékcsaládja a csúcskategóriás modellek átfogó kínálatával bővül.