fbpx

LEMKEN Karat – A szántóföldek nehézkutivátora

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 27.

A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sok helyen megváltozott. Korábban főként a gyomnövények elleni védekezésül és talajlazításként szolgált. Napjainkban azonban a legtöbb szántóföldön, a gyomirtó szerek használatának köszönhetően, nincsenek gyomnövények. Így már csak kevés gyomnövénymag szóródik ki a haszonnövény-állományban.  Az akár kilenc méter széles vágóasztallal rendelkező kombájnoknak napjainkban nagy mennyiségű szalmát kell feldolgozniuk, így a szecskázóval a szalmát sokszor nem lehet optimálisan összevágni,  és egyenletesen szétteríteni. Főként a következő növény ezt követő mulcsba vetésénél fontos, hogy ezt a nagy mennyiségű szerves anyagot és kihullott szemeket intenzíven bedolgozzák.

A nedvességvesztés megakadályozása érdekében egyúttal a kapillárisokat is át kell vágni. Így aztán rendkívül fontos az ezekhez a feltételekhez igazított tarlómegmunkálás és a mélyebb talaj-előkészítés.
A LEMKEN Karat intenzív grubberével több lépcsőben, sekélyen, közepesen-mélyen és mélyen is lehet dolgozni. Sekély megmunkálásnál első menetben a különlegesen kialakított szárnyas-késes kapák a talajfelszínhez közel dolgozzák be a talajba a kihullott szemeket és a szerves anyagot.
A kihullott szem a talaj felső rétegében marad, és rövid idő alatt kicsírázhat.

A második munkamenetre kb. két héttel később kerül sor. Most ugyanazzal a grubberrel mintegy 10-15 centiméter mélyen dolgoznak. A grubber szárnyas-késes kapái behatolnak a növény alá, teljes munkaszélességben átvágják és megfosztják a csírákat a gyökérzettől. Eközben a Karat intenzív grubber a szalmát és a szerves anyagot intenzíven dolgozza be, és egyenletesen osztja szét a talajban.

Ha a területeket a későbbiekben mulcsba vetési eljárással művelik, és a talaj felső rétegében nagy mennyiségű szalma van, akkor a Karat intenzív grubberrel egy harmadik munkamenetben 30 cm-es mélységig lehet átkeverni. Ez a mélyművelés a teljes művelt réteget fellazítja, és a szalma koncentrációja csökken a talaj felső rétegében – ez pedig az eredményes mulcsba vetés fontos feltétele. A három–hét méteres munkaszélességeknél a Karat intenzív grubber kapáit kb. 28 cm-es átlagos kapatávolságra helyezik el a gerendelyen. Így érik el a talaj és a szalma intenzív átkeverését.

Minden követelményhez A különböző kapaformáknak köszönhetően a művelés intenzitása a mindenkori követelményekhez optimálisan hozzáigazítható. Így a szárnyas-késes kapák sekélyen és teljes munkaszélességben dolgoznak, míg a következő munkafolyamat 10-15 cm mélységben szárnyas-késes kapákkal vagy anélkül, és keskeny kapákkal akár 30 cm-es mélységben végezhető.
Itt a keskeny kapák intenzíven dolgoznak anélkül, hogy a vonóerőigényt feleslegesen megnövelnék.

Az új gyorscserélő rendszerrel a kapák szerszám nélkül, egyszerűen és gyorsan kicserélhetők. A kapák  mögött található egyengetőtárcsák még egyszer összekeverik a szalmát a talajjal, és gondosan elegyengetik a felszínt. Az elmunkáló-tömörítő henger a legjobb minőségben végzi el a szükséges visszatömörítést.
A LEMKEN hengerkínálata minden talajviszonyhoz az optimális elmunkáló egységet kínálja. Külön felhívnánk azonban a figyelmet a dupla 600/600 mm átmérőjű acélhengerre, amely kötött, rögös körülmények között is kiváló rögtörő és visszatömörítő hatással bír.

Amennyiben ez a cikk felkeltette érdeklődését, úgy keresse területi LEMKEN-kereskedőjét, vagy minket az alábbi elérhetőségeken:
Szűcs Andor
LEMKEN Hungária Kft.
www.lemken.com