fbpx

Lemken – ismét kétszámjegyű növekedés

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 23.

A Lemken, a professzionális mezőgazdaság specialistája ismét rekorddal zárta az évet: a 2012-es gazdasági évben a Lemken csoport 340 millió eurós értékesítésből származó bevételt könyvelt el világszerte, a 20 %-os növekedésnek köszönhetően első ízben lépte át a 300 millió eurós határt. A cég alkalmazottainak száma 1,070-re növekedett.

„A gazdák vállalkozó kedvére igen jó hatással van, ha a mezőgazdasági gépeknek kedvező az ára. Ilyen körülmények között örömmel ruháznak be modern gépekbe – magyarázta Dr. Franz-Georg von Busse ügyvezető igazgató. Új kollégája, egyben a Lemken szóvivője, Anthony van der Ley, hozzátette: „Az év korai szakaszában tapasztalható magas kapacitáskihasználás arra utal, hogy a kiváló üzleti teljesítmény továbbra sem torpan meg.” Egy mezőgazdasági szereplő teljesítménye, növekedése jól lemérhető az általa tervezett beruházások volumenében. Az elkövetkezendő öt esztendő során a Lemken új műhelyek, gyárak és alkatrészüzemek felépítését tervezi, ami összesen több mint 50 millió eurós beruházást jelent.

Ez a beruházás elsősorban az alpeni meglevő gyár bővítésével történik majd, ahol az elképzelések szerint jelentősen nő majd a gyártó- és összeszerelő kapacitás. Emellett 2013 közepén megkezdődik az új gyárüzem építése is, amely a gyors tempóban növekedő gépész munkaerő munkahelye lesz és itt kap otthont a tesztcsarnok is.
A pozitív üzleti eredmények annak köszönhetők, hogy a forgalom csaknem minden kereskedelmi szempontból fontos régióban növekedett. A helyi, azaz a német piacon a Lemken forgalma 14 %-kal nőtt.

Ugyancsak bíztató a kép a legnagyobb exportpiacnak számító Franciaországban, illetve az Egyesült Királyságban. A Lemken szempontjából kulcsfontosságú kelet-európai piacokon is erőteljes a növekedés. Az olyan fiatal piacokon, mint Dél-Afrika, Kanada és Kína, ahol a Lemken a nulláról indulva építette ki értékesítési hálózatát, a fejlődés egészen látványos, ami bizonyítéka annak, hogy a vállalat jó úton jár. összességében az export részaránya 73 %-ra emelkedett.

Láthatóan mindegyik termékcsoport részesült a növekedő forgalom pozitív hatásából. Különösen szívet melengető az ekék népszerűsége; a Lemken jelentősen kibővítette kínálatát az új függesztett, DuraMaxx eketesttel ellátott Juwel ekékkel, illetve az új Diamant féligfüggesztett ekékkel. Ugyanilyen népszerűek voltak a jellegzetes „lemkenkék” vetőgépek is. A még új szegmensnek számító permetezők piacán a Lemken megerősítette pozícióját; ez az újjátervezett függesztett Sirius 8 és 10 gépnek köszönhető. Kicsivel kevesebb mint 15.000 gép készült a három német gyárban: Alpenben, Föhrenben és Meppenben.

A Lemkennek világszerte jelenleg 22 leányvállalata van. A forgalom növekedéséhez ezek a kereskedelmi cégek, illetve a 2012 őszétől üzemelő, az indiai Nagpurban levő gyár is nagyban hozzájárul, ezért a Lemken mostantól közzé fogja tenni ezeket a forgalmi adatokat is. A jövő évtől az adatok már tartalmazni fogják annak az új összeszerelő üzemnek a forgalmát, amely 2013 közepétől indul be Qingdaóban. Ennek révén tehát a Lemken saját gyárral van jelen a mezőgazdasági géppiacon rendkívül komoly jövőbeli lehetőségeket tartogató Kínában.

A Lemken cég biztos jövője szempontjából további lényeges lépés volt, hogy 2012. november 1-én Anthony van der Ley személyében új ügyvezető igazgatót köszönthetünk. Ezzel nem csupán bővült a vezetés, de megkezdődött egyfajta generációváltás is a felsővezetésben. Mivel a gazdálkodók és bérszolgáltatók körében a befektetési kedv változatlanul erős, Van der Ley 2013-ra is növekedést vár, még ha nem is az előző két év ütemében. Az agrárszakemberek biztosak abban, hogy az ágazat jövőbeli helyzete az élelmiszer- és energiaellátásban betöltött jelentős szerepe folytán biztosnak mondható.