fbpx

Maradéktalanul és hibátlanul végzi a munkát

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 09.

A Szelestei HEXAGONÁL Bt. korábban más – ma már nem gyártott – márka rövidtárcsáját használta, ami magasra is tette a lécet. Ezt cserélték le egy LEMKEN Heliodor rövidtárcsára. A döntésük helyessége a beszélgetésünk alatt végig érezhető volt.

 

LEMKEN rövidtárcsa

 

A talajadottság miatt jól meg kell választani a munkaeszközöket

Szerkesztőségünk a Szelestei HEXAGONÁL Bt.-hez látogatott el, hogy a 2019 tavaszán vásárolt LEMKEN Heliodor 9/600KA rövidtárcsájukról és a tapasztalataikról beszélgessünk Fodor Géza műszaki vezetővel. A telephelyre kanyarodva kék színükről azonnal kiderült, hogy korántsem a rövidtárcsa az egyetlen LEMKEN munkagép a gazdaságnál. Mielőtt azonban a munkaeszközökre tértünk volna, megkértük Fodor Gézát, hogy mutassa be a gazdaságot.

– Valamivel több mint 250 hektár területen végzünk hagyományos szántóföldi növénytermesztést Szeleste vonzáskörzetében, jellemzően bérelt területeken. Fő kultúrák a sörárpa, búza, kukorica és az őszi káposztarepce.

Minőség tekintetében területeink nagyjából két egyenlő részre oszthatók. Az egyik fele igen alacsony aranykorona-értékű, s rendkívül kavicsos. A másik fele lényegesen jobb minőségű, ahol viszont a víz áll meg csapadékosabb időszakban, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen talajmunkagépekkel dolgozunk. A gyengébb adottságú területeken lazításos, a jobb minőségűeken pedig forgatásos talajművelést alkalmazunk: célunk a minél hatékonyabb vízmegőrzés.

 

LEMKEN rövidtárcsa
Fodor Géza, a Szelestei HEXAGONÁL Bt. műszaki vezetője

 

Egymás után jöttek a LEMKEN gépek

Az már megérkezésünkkor világossá vált számunkra, hogy nem a rövidtárcsa az egyetlen LEMKEN gépük. Milyen, a gyártó védjegyének számító kék munkaeszköz színesíti még az udvarukat?
– Először a VariOpal 9 eke érkezett a gazdaságunkhoz. Akkor a LEMKEN elismertsége, valamint a szántóföldi bemutatókon tapasztalt kiváló munkája miatt esett erre a márkára a választásunk. A VariOpal 9 mindig gyönyörűen forgatja a földet, öröm ránézni egy területre a munkája után.

Az ekét a kompaktor követte, amiben véleményem szerint a LEMKEN a mai napig egyedülálló: ennél jobb szántáselmunkálóval még nem találkoztam. Több gyártó próbálta leutánozni, de szerintem nem értették meg a munkaeszköz lényegét, így nem is érték el a LEMKEN minőséget.

A legutóbb vásárolt LEMKEN munkaeszközünk pedig a Heliodor 9/600KA rövidtárcsa.

 

LEMKEN rövidtárcsa
Időrendben a Heliodor rövidtárcsa a harmadik LEMKEN munkaeszköz a szelestei gazdaságban

 

A sokoldalú munkaeszköz alapelvárás volt

A rövidtárcsa vásárlása előtt már kézenfekvő volt a LEMKEN, vagy azért körbe néztek a hazai piacon?
– Mivel területeink fele rendkívül kavicsos, a munkaeszközeink igen gyorsan kopnak. A nagy igénybevételhez korábban más gyártó rövidtárcsáját használtuk. Annak a munkájával is elégedettek voltunk, magasra is tette a lécet. Mivel az a gyár megszűnt – a rövidtárcsát pedig mindenképp le kellett már cserélnünk –, megnéztük több gyártó termékét is, mielőtt döntöttünk.

Olyan rövidtárcsát kerestünk, amit őszi szántáselmunkálás mellett tarlóhántásra, nyáron lazító utáni lezárásra, valamint másodvetés beforgatására is használhatunk. A géptől kiváló minőségű munkát vártunk, s azt, hogy a kavicsos talaj ellenére se kopjon gyorsan.

Több gyártótól is kaptunk rövidtárcsát kipróbálásra, így az Agro-Alfa Kft.-től a LEMKEN Heliodort: ennek olyan mértékben meggyőzött a munkája, hogy 2019 tavaszán vásároltunk is egy 6 méter munkaszélességű Heliodor 9/600KA típust.

Mekkora teljesítményű erőgépet igényel a 6 méteres Heliodor?
– A gyártó 150-240 lóerő közötti erőgépekhez javasolja. Gazdaságunkban 230 lóerő körüli traktorokkal húzzuk, ami nagyon jó összhangot eredményez erőgép és munkaeszköz között.

A többféle állítási lehetőségnek köszönhetően a függesztőberendezés egyszerűvé teszi a különböző erőgépekhez igazítást. A félig függesztett Heliodor rövidtárcsával a közúti vonulás sem jelent gondot, hiszen összecsukva belefér a 3 méter szélességbe.

 

LEMKEN rövidtárcsa
A többféle állítási lehetőségnek köszönhetően a rövidtárcsa egyszerűen kapcsolható a különféle erőgépekhez

 

A nagy szármaradvánnyal borított terület sem jelent problémát

Hogyan birkózik meg a Heliodor a nagy szármaradvánnyal borított területtel?
– A Heliodor minőségi acélváza egyszerű és praktikus. A kompakt, nyitott vázkialakítás a nagy szabad terekkel segíti az eltömődés megakadályozását.

A LEMKEN nagyon jól eltalálta a tárcsaszöget is. A tárcsalap a talajhoz képest 10,5, a haladási irányra pedig 16,5°-os szöget zár be. A Heliodor aprító- és aláforgató-képessége kiváló, és teljes munkaszélességben megmunkálja a talajt.

Az 510 mm átmérőjű és 5 mm vastag csipkés homorú tárcsalapok külön-külön laprugóval csatlakoznak a vázhoz, tehát egymástól függetlenül dolgoznak. Ennek köszönhetően a keréknyom mögötti tárcsa is képes átforgatni a talajt, miközben a többi lap felfeszül. Az opcionálisan elérhető, magasságban állítható külső szélező tárcsák pedig megakadályozzák a bakhátak képződését.

A tökéletes keverő- és leforgató-képessége miatt egy esetleges repceárvakelést vagy másodvetést is jól beforgathatunk a LEMKEN rövidtárcsával.

Mindennek és a vázkialakításnak is köszönhető, hogy egyszer sem tömődött el a Heliodor még igen szármaradványos területen sem, ami pedig nálunk már csak a technológiának köszönhetően is jellemző.

 

LEMKEN rövidtárcsa
A homorú tárcsalapok külön-külön laprugóval csatlakoznak a vázhoz

 

Komfortosabbá teszi a munkát

Miként állítható a rövidtárcsa munkamélysége?
– A Heliodor rövidtárcsánál alapfelszereltségként gyorsan, a csapok furatok közötti áthelyezésével végezhetjük el a mélységállítást. Mi azonban az opcionálisan választható hidraulikus munkamélység-állítással kértük a munkaeszközt, mert így szükség esetén menet közben, a fülkéből is átállíthatjuk. Sokrétű talajaink miatt jó döntésnek bizonyult, mert sokkal kényelmesebbé teszi az akár táblán belüli átállítást is, ráadásul a felára sem számottevő. A beállított munkamélységet a Heliodor mindig pontosan tartja.

 

LEMKEN rövidtárcsa
A beállított munkamélységet pontosan tartja

 

Föld a földdel érintkezzen!

Milyen megoldást választottak a visszatömörítéshez?
– A rövidtárcsák jellegzetes tulajdonsága, hogy bizonyos körülmények esetén pattogásra hajlamosak, ami a talajfelszínt hullámosítja. Ennek elkerülése érdekében mindenképpen kétsoros lezárási megoldásban gondolkodtunk.

A visszatömörítés akkor leghatékonyabb, ha a hengerre is ragad egy kis föld, ezáltal föld a földdel érintkezik. Így egyrészt kevésbé kopik a henger, másrészt a visszatömörítés minősége is jobb. Éppen ezért kétsoros DPW-hengerrel rendeltük a Heliodor rövidtárcsát. A homokos, lazább területeinkhez mindenképp az egymással szemben forgó hengerpárt tartjuk a legideálisabb választásnak. Mindenkinek javaslom – aki Heliodor rövidtárcsát vásárol –, hogy válassza a duplasoros hengert, nem bánja meg!

 

LEMKEN rövidtárcsa
Ezzel a duplasoros DPW-hengerrel tökéletes visszatömörítés érhető el

 

Szervizelés…? Az meg mi?

Meghibásodott már a Heliodor rövidtárcsa?
– Az elmúlt két év során sokat dolgozott a LEMKEN rövidtárcsánk, de semmiféle meghibásodást nem tapasztaltunk, rendkívül megbízható munkaeszköz. A karbantartási igénye is csekély, köszönhetően például a gondozásmentes csapágyazásnak. Csupán 2-3 pont zsírozását szükséges időnként elvégezni, semmi egyebet.

Az első tárcsasoron ugyan már látható minimális kopás, de a rendkívül sok kavics miatt ezen nem is lepődtünk meg. Tökéletesen elégedettek vagyunk a tárcsalap minőségével.

Hogyan értékelik a LEMKEN, illetve az Agro-Alfa Kft. szervizszolgáltatását?
– Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatunk, mert a LEMKEN munkaeszközök nem hibásodnak meg. 20 éve dolgozok LEMKEN munkaeszközökkel, de olyan jellegű meghibásodást, ami szervizt igényelt volna, még nem tapasztaltam. A kopóalkatrészeket pedig magunk cseréljük.

A Heliodor rövidtárcsa egyszerűsége nagyszerű. Jól kivitelezett munkaeszköz, s hozta a korábban már megszokott LEMKEN minőséget is.

 

LEMKEN rövidtárcsa
A tárcsalapokon a rendkívül kavicsos talaj ellenére sem látható jelentősebb

 

Csomor Zsolt