fbpx

Szántás, vagy forgatás nélküli talajművelés: Lemken

Írta: Kristóf Imre - 2021 augusztus 05.

Az elsősorban az ekéiről híres Lemken mezőgazdasági gépgyár Juwel-10-es függesztett ekéje és a Karat 12-es féligfüggesztett nehézkultivátora Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényén, Mezőfalván bizonyított.  Cikkünkben és videónkban bemutatjuk a talajművelő gépeket.

 

 

Meggyőzően erős

Mint kés a vajat úgy vágta a tarlót a Lemken Juwel 10 es váltva forgató ekéje. A szántóföldi bemutatón, a hosszú ideje tartó szárazság miatt keményre száradt talajt is könnyedén forgatta az 5 fejes váltva forgató eke. A robusztus 160×160 mm-es váz és a 130 mm átmérőjű, erős átfordító tengely, a legkötötteb talajokon is kiválóan használhatóvá teszi az ekét.

 

Lemken Juwel 10 eke
Lemken Juwel 10 eke (kép: Kristóf Imre)

 

– A Lemken a Juwel 10-es típusú ekéiből egy kimondottan széles választékot kínál a gazdálkodók részére, hiszen erősített kivitelben 3 fejestől 6 fejes kivitelig érhető el a kínálatban 100, 120 cm-es ekefej távolságokkal, 90 cm-es hasmagassággal és olyan egyedi jellemzőkkel és megoldásokkal, amelyek a piacon eddig egyedülállóak nyilatkozta lapunknak Szrnka Péter a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője a bemutatón.

 

Szrnka Péter
Szrnka Péter a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője (Kép: Tóth B. László)

 

Új technikai fejlesztések

A Juwel 10-es ekecsalád egy teljesen új toronyszerkezetet kapott, amely technikai fejlesztések nagyban segíti a gazdálkodók munkáját.

– A legfontosabb, amit meg szeretnék említeni az az új hidraulikus csillapítás és rugózási rendszer, amely teljesen önállóan üzemel és védi a káros hatásoktól mind a traktort, mind pedig az ekét. A működése rendkívül egyszerű. Csak feltölti a gépkezelő nyomással a rendszert és onnantól kezdve automatikusan ez a rendszer kiküszöböli a káros rezgéseket, ami nagyban segíti a munkavégzést és növeli a gépkapcsolat élettartamát.

 

Munkahengerek a Lemken Juwel 10 ekén
Munkahengerek a Lemken Juwel 10 ekén (kép: Kristóf Imre)

 

Kényelmes munkavégzés

A Lemken fejlesztéseinek másik fontos iránya a gépkezelő kényelmének a fokozása a munkavégzés és a szállítás közti átállásokkor, valamint a táblák közti vonulások segítése. Ezt szintén többféle újítással teszi lehetővé a gyártó cég.

– A vázbehúzó munkahengerre rákerült egy szállítási csap, amely azt garantálja, hogy nem kell kikössük a 3. pont orsót a traktor esetében hogyha vonulunk, hanem az a helyén maradhat. Elég, ha megnyitom a szállítási csapot és ennek a csapnak a segítségével a vázbehúzó munkahenger mindkét oldalába tud áramolni az olaj. Nem fog megfeszülni a traktor-eke kapcsolat, kényelmesen szállíthatóvá válik a függesztett munkaeszköz mutatta be a gép működését Szrnka Péter.

 

Forgatás nélküli talajművelésre: LEMKEN Karat 12/400 KUA

 

Lemken Karat 12 nehézkultivátor
Lemken Karat 12 nehézkultivátor (kép: Kristóf Imre)

 

A Lemken a forgatás nélküli talajműveléshez is kínál gépeket. A Karat 12-es félig függesztett, nehézkultivátora szintén Mezőfalván, a szántóföldi gépbemutatón mutatta be tudását. A gépkapcsolat 4 métertől 7 m-es munkaszélességig érhető el és az ekéhez hasonlóan szintén kapott új fejlesztésű elemeket.

– Az egyik az egy súlyáthelyező rendszer, amely a torony elején közel másfél tonna plusz terhet helyez rá a traktornak a hátsó hídjára, ezáltal csökkenti az erőgépen keletkező káros szlippet, növeli a területteljesítményt, az üzemanyagfogyasztás pedig ennek megfelelően csökken. 

 

Lemken Karat 12 nehézkultivátor
Karbidlapos orrbetét a Lemken Karat 12 nehézkultivátoron (kép: Kristóf Imre)

 

A Lemken a Karat 12-es nehézkultivátorához 6, 8, és 12 cm széles orrbetéteket kínál szárnyakkal is kiegészítve. Az új fejlesztésű kopóelemekkel pedig akár 5-6 szoros élettartamot is el lehet érni.

A karbidlappal felrakott nagy kopásállóságú kopóelemek az orrbetétek csúcsán vannak elhelyezve, tapasztalatból mondhatom, hogy a hagyományos páncélozott kopóelemekhez képest ezek akár 5-6 szoros élettartammal is bírnak olyan jól ellenállnak a talaj koptató hatásának részletezte lapunknak Szrnka Péter a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője.