fbpx

Megújult az Azurit

Írta: Fodor Mihály - 2021 augusztus 26.

A LEMKEN, a professzionális szántóföldi növénytermesztés specialistája tovább fejleszti a már bevált precíziós vetőgépét. A legújabb frissítés, az Azurit 10 szeptembertől lesz kapható, és számos előnnyel rendelkezik az előző modellhez képest.

 

Lemken Azurit
A LEMKEN Azurit 10 a MicroHub mikrogranulátum-szóróval kapható

 

A bevált négy-, hat- és nyolcsoros változatok mellett – 70-80 cm-es sortávolsággal – az új Azurit hat vagy tizenkét soros verzióban, 50 cm-es sortávolsággal is rendelhető. A vetőcsoroszlyák a vetőmag elhelyezésének minőségét javító barázdanyitóval egészültek ki. Az új kialakítású vetőcső nemcsak anyagában új, a beömlő része cserélhető ezzel is könnyítve a karbantartást. A következő szezontól az Azurit 10 alkalmazási köre az összes korábbi kultúrán kívül a szójababot és a napraforgót is magában foglalja. Egy másik újdonság az automatikus maglesodró, mely egy olyan rendszer amely automatikusan ellenőrzi-, és beállítja a maglesodró pozícióját a megfelelő helyzetbe, ezzel segítve a még nagyobb vetési pontosságot. Ez a rendszer utólagosan is felszerelhető a régebbi gépekre. Az Azurit 10 új műtrágyafigyelő rendszere automatikusan figyelmezteti a kezelőt, ha az egyes műtrágyacsövek eltömődnek.

A LEMKEN egy újabb előnyt kínál az Azurit 10 számára a MicroHub 5 szóróegységgel, amely lehetővé teszi a mikrogranulátum kijuttatását a vetőmagok közvetlen közelébe. A mikrogranulátum vízben oldódó tápanyagokat tartalmaz, amelyek gyorsan elérhetőek a növények számára, és ezért általában kiválóan fejlődnek a fiatal növények. Ez különösen fontos a hideg, száraz tavaszi időszakokban. A növények kezdeti tápanyagszükségletét viszonylag kis mennyiségű mikrogranulátummal könnyen fedezni lehet.

 

Lemken Azurit
LEMKEN Azurit 10 MicroHub mikrogranulátum-szóróval

 

A LEMKEN a MicroHub 5-tel szándékosan a műtrágyázás hatékonyságára világít rá, mivel ez a téma egyre nagyobb jelentőséget kap a nyilvános vitákban. “Ezt az opciót az Azurithoz kínáljuk akár 8 soros vetéstechnológiával” – mondta Bernd Valtwies, a LEMKEN precíziós vetőgép-technológiáért felelős tervezési vezetője. “Ez az egység nem csak az új gépekhez érhető el. A korábbi Azurit 9-es gépek gyártási évétől függően a megfelelő utólagos felszerelési készletek is rendelkezésre állnak. A rendszer vezérlése az Azurit fedélzeti terminálon keresztül történik. A MicroHub 200 liter műtrágyát tartalmaz, amely jelenleg 1 és 40 kilogramm/hektár közötti mennyiségben juttatható ki. Az adagolóegységet elektromosan működtetik, és a granulátumot pneumatikusan juttatják a barázdákba.”