fbpx

Lakott területen hajtott a vonat elé a traktor

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 25.

Egy traktort szakított ketté Kutas belterületén a Petőfi utcai átjáróban egy Kaposvár irányába haladó tehervonat szerda délelőtt. A vasúti járműnek 40 km/órás lassító táblája van, a fénysorompó működött.

 

Traktor és vonat balesete
A vasúti biztosítóberendezések működtek (Fotó: Röhrig Dániel)

 

Szemtanuk szerint

A mozdonyvezetőnek már vészfékezésre sem volt ideje az ütközés előtt, mert körülbelül 20 m-re lehetett a vasútátkelőtől, amikor meglátta a traktorost. A mezőgazdasági munkagép kezelője a piros jelzés ellenére, áttörve a félkarú sorompót hajtott a sínekre.

Feltételezhető, hogy a mozdonyvezető betartotta az előírt korlátozásokat, nem halad gyorsan, ugyanis megközelítőleg 150 méteren belül meg tudta állítani a vasúti szerelvényt.

A baleset során a vonat kettészakította az erőgépet, a homlokrakodóval ellátott elejét letépve elsodorta azt mintegy 100 m-re az ütközés helyszínétől.

 

Traktor és vonat balesete
Mezőgazdasági munkagép a leggyengébb pontján engedett (Fotó: Röhrig Dániel)

 

Személyi sérülés történt

A trágyát szállító mezőgazdasági vontató vezetője megsérült, a mentők kórházba szállították.

A közúti balesetek megelőzése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) együttműködési megállapodást kötött. A fokozott figyelem elvárt a közlekedés minden résztvevőjétől.

 

Forrás: atádhír

Összeállította: Barna Ferenc