fbpx

Kverneland-újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2015 december 02.

Kultistrip sávos talajművelő eszköz

A sávos művelésmód fő célja a hozamok szinten tartása, a termelési költségek csökkentése és az erózió mérséklése. Ahhoz, hogy a célokat különböző klimatikus és agronómiai viszonyok között is teljesíteni lehessen, a Kverneland csoport kifejlesztette a Kultistripet.

A különböző művelőelemek kombinációja révén a Kverneland Kultistrip egy sávban kellően meglazítja és lezárja a talajt, megőrizve annak nedvességtartalmát. A magas csírázási erély szavatolja a jó termésszintet.

Ha a Kverneland Kultistripet például egy foszfor- vagy nitrogénműtrágyát kijuttató front tartállyal kombináljuk, akkor a tápanyag a gyökérzónába juttatható. Alternatív lehetőségként hígtrágya kijuttatásra is használható.

Az új Kverneland Kultistrip lényege az erős váz, amelyen az egyes sorok művelőelemei elhelyezkednek. A művelendő sávok sortávolsága 45 és 75 cm között változtatható. A Kverneland jelenleg 6 méteres merev vázas változatot kínál; 2015-ben az összecsukható verzió 6 méterig limitált gyártású. Az egyes sorok rugós paralelogramma-rendszerrel kapcsolódnak vázhoz, hogy megfelelő legyen a talajkövetés.

A gép kellően rövid, így nem szükséges nagy emelési kapacitás hozzá. A talajt egy 520 mm átmérőjű tárcsa nyitja meg, és ez végzi a hosszabb szármaradványok eldarabolását is. Ezt követik a sávtisztítók, amelyek a szármaradványokat áthelyezik a művelt sávon kívülre, így a talajfelszín növényi maradványoktól mentes és egyenletes lesz.

A maradványok eltávolítását követően a talaj akár 30 cm-ig meglazítható. A speciális lazítókések mélyen átdolgozzák a talajt anélkül, hogy oldalirányba minimálisan megbolygatnák azt. A különféle talajtípusokhoz és haladási sebességhez háromféle lazítókés választható (egyenes, félig ívelt, ívelt). Így a traktor akár 10-12 km/órával is tud dolgozni.

A műtrágya- vagy hígtrágya-kijuttató ejtőcsöve a lazítókés mögött kapott helyet, így a kijuttatás mélysége külön állítható be. Ezáltal a trágyázást közvetlenül a gyökérzónában tudjuk végezni, a tápanyagfelvétel ideális, ez is hozzájárul a magas terméshez.

A hidraulikus non-stop túlterhelés biztosítás megóvja a gépet a sérüléstől. A sávot két oldalról körül ölelő tárcsák átállításával a sáv szélessége és formája könnyen megváltoztatható. A műveletlen területhez képest a művelt sáv talajhőmérséklete sokkal gyorsabban emelkedik.

A Kverneland Kultistrip záró elemei különféle tömörítő hengerek (ujjas, léces, Farmflex), amelyek az adott talajtípusnak és időjárási körülményeknek megfelelően választhatóak, A gép beállítása egyszerű, csak egy villáskulcs kell hozzá. Így a gazdálkodó sok időt meg tud takarítani.

Kverneland u-drill vetőgép

Amikor a felhasználóbarát kialakítás társul a nagy teljesítménnyel.

A nagy teljesítmény és a felhasználóbarát jelleg igen lényeges tényező volt a Kverneland új vetőgépének kialakításánál. Az U-drill 6000 az MSC vetőgépcsaládot váltja fel, és ennek első lépéseként mutatkozott be a tavalyi évben a 6 m-s változat, melyet hamarosan követ a 3 és 4 m-s kivitel is. Az U-drill vetőgépcsalád minden tagja alkalmas lesz, vetőmag és műtrágya kijuttatására egyaránt.

Az újdonságok egész sorát vonultatja fel az új univerzális vetőgép: ilyen például a teljesen programozható földvégi forduló automatika. A rendszer segítségével beállítható a kerekek, tárcsák, csoroszlyák fordulóban történő kiemelése, és annak időzítése, ezáltal a gép tökéletesen alkalmazkodik a kezelője igényeihez. A vetőgép művelő elemeinek működtetéséhez egyetlen hidraulika csatlakozópár is elegendő, ezen felül a ventilátor üzemeltetéséhez szükséges még egy nyomó és szabad visszafolyó ág.

Az új vetőgép kialakításánál szintén fontos volt a súly csökkentése, úgy hogy szilárdsága és tartóssága megmaradjon. Kialakítását tekintve teljesen más koncepciót képvisel mint elődje, ennél a gépnél ugyan is a művelő elemek mozognak, és a szállító keréksor marad fix pozícióban. Minden eleme a nagy területteljesítmény jegyében lett megtervezve. A 4350 literes magtartály kellő mennyiségű vetőmag befogadására alkalmas, így akár 12 – 20 ha is elvethető egyetlen feltöltéssel. A 10-18 km/h-s munka sebesség szintén a nagy terület teljesítményt szavatolja. A tartály alján elektromos adagoló egységeket találunk, ami alkalmassá teszi a rendszert a menet közbeni vetőmag mennyiség alá és fölé dozírozásához, valamint a fél oldal elektromosan történő lezárásához. Opcionálisan választható a hozamtérkép alapján történő vetés, és a GPS alapján történő (két) szakaszban történő szakaszolás is.

A vetőgép ISO-kompatibilis így vezérlése történhet ISO-s traktorok esetén saját terminálról, más gyártó ISOBUS-s termináljáról vagy a Kverneland csoport saját IsoMatch Tellus vagy IsoMatch Tellus Go termináljáról.

A hidraulikus munkahengerekben pozicionáló szenzorok kaptak helyet, így a mélységállítás – végtelen számú lehetőséggel – a fülkéből menet közben beállítható. A vetőgép öt zónára osztható: az első a 800 mm átmérőjű mellső tömörítő-egyengető keréksor, amit két sor agresszív csipkés 450 mm-es, kúpos tárcsasor követ, ami a Kverneland Qualidisc rövid tárcsáról származik. A vetés előtti tömörítést a 900 mm átmérőjű, off-set elrendezésű keréksor követ harmadik elemként (a nagy átmérő a vonóerő igényt is nagymértékben lecsökkenti).

A negyedik zóna a gép „lelke”: a csoroszlyák. Az új fejlesztésű Kverneland CD csoroszlya, két, egymáshoz képest eltolt acéltárcsából áll, 12,5 cm osztásközzel. A keskeny csoroszlyaprofil talajba hatolásához, lényegesen kisebb erő szükséges; így a 100 kg csoroszlyanyomás nagyobb része a csoroszlyával egybeépített tömörítő kerékre összpontosul,ami tökéletesen visszatömöríti a talajfelszínt. A vetést a választható S vagy ujjas magtakaró zárja, melyet a felhasználó választhat ki a talaj típusának megfelelően.

A Kverneland csoport bemutatja új kultivátorát: CLC pro Cut

A Kverneland úgy alakította ki a CLC pro Cut kultivátort, hogy az még a nagytömegű szármaradványok (kukorica-, napraforgó- és repceszár) se tömíthessék el. A daraboló tárcsatagok és a két sor kapa együttesen egy kompakt, könnyen vontatható munkagépet eredményez.

A CLC pro Cut vázán elöl egy tárcsasor került elhelyezésre, melyet két sor kapa követ. Elérhetőek merev (3 és 3,5 m) és összecsukható (4 és 4,5 m) változatok is, akár 325 lóerős traktorhoz.

A gép négy munkazónával rendelkezik:

1.) A tárcsalevelek feldarabolják a tarlómaradványokat, hogy a talaj megfelelően átömölhessen a kapák között. Munkamélységük 5 cm körüli, a nyomás bármikor állítható a traktorfülkéből. Mindegyik tárcsalevél karbantartást nem igénylő gumibakos csapágyazású, így a tárcsakarok kioldanak, ha a gép követ talál.

A 450 mm átmérőjű tárcsák beállítása a fülkéből történik

2.) A 2 sorban elhelyezkedő CLC kapák 5-30 cm munkamélységben használhatóak. Felszerelhetők olyan speciális kopóéllel (80-345 mm), amelyek teljesen átvágják a talajfelszínt. A kapák osztásköze széles, 350 és 420 mm közötti (a munkaszélességtől függően), így nem fenyeget az eltömődés.

A 2 sor kapa felszerelhető Knock-On orrbetétekkel

3.) A kapák után található a hátsó rögrendező, mely szép, elmunkált felszínt biztosít. A hátsó kapasorhoz igen közel helyezkednek el, hogy a gép minél rövidebb legyen.

Az egyengető elemek beállítása csavarorsóval történik

4.) A talajtípustól és a kívánt tömörítés mértékétől függően számos hengertípus közül választhatunk:

  • Pálcás henger ø550 mm – 90 kg/m;
  • Dupla pálcás henger ø400 mm – 160 kg/m;
  • Actiring henger ø540 mm – 160 kg/m;
  • Actiflex henger ø580 mm – 160 kg/m;
  • Actipack henger ø565 mm – 220 kg/m;

Actiflex henger (ø580 mm) minden talajtípushoz (köves, laza-középkötött, stb.)

Kverneland Accord – teljessé vált az Optima V-sorozat:

6-, 6+1, 7- és 8-soros gépek

Az Optima V 2013-as bemutatása (Agritechnica 2013) után a Kverneland Accord büszkén mutatja be azt a vetőgépet, mellyel az Optima V-sorozat teljessé válik. A vetőgép 2016-tól rendelhető.

Az új változat hihetetlen rugalmasságot biztosít, hiszen 6 vagy 7 sorosan is működhet. Az Optima V 6+1-gyel a gazda vethet 7 sorosan szóját 60 cm sortávval, aztán kukoricavetéskor szétnyithatja a sorokat 75 cm-re, és hidraulikusan kiemelheti a középső vetőelemet. Az Optima V 33,5 cm-től 80 cm-s sortávig alkalmazható, attól függően, hogy hány soros kivitelről beszélünk.

Az Optima V a megbízható, jól ismert Optima vetéstechnológiát kombinálja a flexibilis használhatósággal. A függesztő keret körprofilú elemekből áll, ami lehetővé teszi a súly csökkentését, ám mégis kellő szilárdságot biztosít.

A sorok 180 mm-es négyszög profilú gerendelyen kapnak helyet, és a dupla teleszkópos rendszernek köszönhetően minden sor összehúzható és szétnyitható. A sorok távolsága egymáshoz képest is szabadon variálhatók, 5 cm-es osztásokkal.

Az 1000 literes műtrágyatartály a fő gerendelyen kapott helyet, úgy hogy súlypontja a traktorhoz a lehető legközelebb helyezkedik el. Így jelentősen könnyebb a vetőgép kiemelése.

Az új központi vákuumcső stabilabb szívó levegőt biztosít a sorok számára, ezáltal a vetés minősége tovább javul. Minden sor légrásegítést kap a műtrágya kijuttatásához, megakadályozva a csövek eltömődését.

CÍMKÉK kverneland