fbpx

Kverneland-újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 13.

A SIMA szakkiállításon a Kverneland cég impozáns méretű standon mutatta be újdonságait, amik közül nem is volt egyszerű a legfontosabbakat kiválogatni. Következő oldalainkon a hazai piacon is jelentős fejlesztéseket ismertetjük.

Kverneland u-drill plus – vetés és műtrágyázás egy menetben

A Kverneland büszkén mutatja be kombinált vető- és műtrágya-kijuttató gépét, a csukható Kverneland u-drill 6000 plus-t. Az u-drill plus kifejezetten az észak- és kelet-európai igényekhez lett kifejlesztve, ahol is a tavaszi vetésű gabonavetéshez nagy mennyiségű műtrágyát juttatnak ki. A növények meghálálják a vetéssel egy menetben kijuttatott magas foszfát tartalmú műtrágyát.

Precíz műtrágya-kijuttatás

Az új Kverneland u-drill 6000 plus akár 15 km/órás sebesség mellett is képes a hektáronkénti 400 kg műtrágya kijuttatására. A nyomott levegős tartály biztosítja ennek a mennyiségnek a körülményektől független kijuttatását. A ventilátor a traktor saját hidraulika rendszeréről van üzemeltetve.

Az u-drill plusszal a műtrágya két módon szórható ki. Az első lehetőség a szemcsék bejuttatása a sorokba (kettős funkciójú csoroszlya), a másik a tárcsasorokhoz történő lehelyezés.

ELDOS – új adagolórendszer

A vetőmag és a műtrágya adagolását az új fejlesztésű ELDOS adagoló egységek végzik. A rendszer ISOBUS-kompatibilis, elektromos meghajtású, így a mag és a műtrágya kalibrálása egymástól függetlenül történhet. A beállításhoz csak a kívánt értéket kell bevinni a kezelőegységbe, majd a gép automatikusan elvégzi a kalibrálást, amit akár vissza is ellenőrizhetünk.

Az opcionális 5-s rotor speciális kialakításának köszönhetően alkalmas nagyobb méretű magvak, zöldkeverékek vetéséhez. A rotorcsere szerszámot nem igényelő művelete gyorsan és egyszerűen elvégezhető, szerszám sem kell hozzá. Szakaszvezérlés szintén lehetséges.

Egyszerű elektronikus kapcsolat

Az ISOBUS e-com „plug and play” kapcsolat révén az u-drill plus bármilyen ISOBUS-kompatibilis traktorhoz egyszerűen csatlakoztatható, így használható hozzá a traktor saját terminálja is.

Alternatív lehetőségként a Kverneland IsoMatch Tellus, vagy IsoMatch Tellus GO is alkalmazható. Mindkettő teljesen ISOBUS-kompatibilis. Az IM Tellus-szal és a hozzá tartozó kábelekkel egy nem ISOBUS-os traktor is ISOBUS kompatibilissá tehető.

Nagy teljesítmény, kis vonóerőigény

A 6 méteres munkaszélességű u-drill plus magtartálya 4 350 literes, benne 40/60% arányú a vetőmag és a műtrágya része.

Az u-drill plus kis önsúlya révén kis vonóerőigényű, állandó vetésmélység mellett akár 10-18 km/órával is használható.

Mindegyik Kverneland u-drill vetőgéphez kapható opcionálisan hidraulikus, vagy légfék.

Kverneland CL GEOspread

A Kverneland bemutatja Exacta CL GEOspread műtrágyaszóróját 1 100–2 450 literes tartállyal a közepes méretű gazdaságok számára. A GEOspread rendszer és a beépített mérleg révén az ISOBUS terminálon manuálisan vagy automatikusan nagyon gyorsan lehet változtatni a munkaszélességen.

5-15% műtrágya-megtakarítás

A korábbi lefedettséget, táblahatárt, forgókat és egyéb adatokat alapul véve a szóró automata szakaszvezérlője beállítja a munkaszélességet és az adagolást, majd a GPS-rendszer segítségével az átfedést és lefedettséget minimális alul- és túladagolással. Ha például ék alakú, vagy szabálytalan táblán zajlik a munka, a GEOspread lépésről lépésre végzi a munkaszélesség beállítását. Semmilyen beállítást nem kell módosítani sem a műtrágyaszórón, sem az ISOBUS terminálon!

A Kverneland Exacta CL GEOspread munkaszélességét max. 14, legfeljebb 2 méter széles szakaszra osztották. A tárcsa állandó forgási sebessége és a pontosan beállított kiömlőnyílás mellett a GEOspread képes nagyon pontosan elzárni az egyes szakaszokat egyik oldalról a másikra, míg végül csak a legkülső szakasz van nyitva, például egy szabálytalan ék alakú táblarésznél. A 2 méteres szakaszok belülről kifelé, vagy kívülről befelé haladva elzárhatók, így minimális az átfedés, műtrágya takarítható meg.

A relatív költségmegtakarítás annál nagyobb, minél kisebb az átlagos táblaméret, az Exacta CL GEOspread így bármilyen farmméret esetében ideális.

Az Exacta CL GEOspread lelke a 4×2 tonnás mérőcella és egy referencia szenzor, ami szavatolja a pontosságot még domboldalakon is.

Finom boltozódásgátlás

Az egyedülálló hajtáslánc biztosítja a műtrágya megfelelő „keverését” szórótárcsánként. A lassan forgó boltozódásgátló a repítőtárcsát forgató hajtóműben kapott helyet, melynek sebessége csupán a tárcsa fordulatának 15%-a.

IsoMatch Tellus PRO!

– legyen „PRO-fi” hatékonyságban is!

Kevesebb input anyag, idő és költség

Az ISOBUS Universal Terminal IsoMatch Tellus PRO a már meglevő IsoMatch sorozat része lesz. Fejlett hardver és szoftver tulajdonságaival optimális a precíziós gazdálkodáshoz, hiszen a fülkében ülve teljeskörű vezérlést biztosít.

PRO-fi módon takarékoskodhat inputtal, idővel, költségekkel!

Napjaink gazdálkodása már nem az egyéni munkálkodásról, sokkal inkább a precíziós megoldásokról szól. A kifinomult technológián alapuló precíziós gazdálkodás szerte a világon átformálta a hagyományos módszereket. A modern gazdáknak a magasabb hozamokhoz hatékonyabb, egyszerűen kezelhető gépekre van szükségük. Ennek érdekében a Kverneland csoport kifejlesztette az IsoMatch Tellus PRO Universal terminált.

Az IsoMatch Tellus PRO jelenti a központot, ehhez csatlakozik minden ISOBUS gép, ez jelenti a precíziós beállítások színterét. Minden benne van, amire a gazdának szüksége lehet ahhoz, hogy kihozza gépeiből és növényeiből a maximumot, miközben műtrágyát, növényvédő szert és vetőmagot takarít meg az automata szakaszhatárolással és a változtatható normák alkalmazásával. Az egyedülálló kettős képernyő révén a gépkezelő egyszerre két ISOBUS-os munkagépet és munkafolyamatot tud nyomon követni párhuzamosan.

Gyorsan változó technológia

A gyorsaság a kulcsszó. A modern négymagvú processzorral a terminál nagyon felgyorsul, a bekapcsolás után fél perccel már munkára kész, ráadásul az eddigieknél bonyolultabb alkalmazásokkal is megbirkózik. Az IsoMatch Tellus PRO-val a legfejlettebb funkciók és applikációk is működnek. A már említett automata szakaszhatárolás és változtatható normák mellett ilyen a teljeskörű automata vezérlés, az IsoMatch AutoDrive.

Az IsoMatch GEOcontrol maximális működési körzete 2-ről 10 kilométerre nőtt, vagyis még a leggigantikusabb táblákat is PROfesszionális módon lehet művelni.

A kényelemhez az igen élénk kijelző is hozzájárul, a képernyő jól látható nappal, szürkületben, illetve világító funkciója révén éjjel is.

Beszerzés

Az IsoMatch Tellus PRO 2017 őszétől lesz elérhető a Kverneland kereskedői hálózat tagjainál.

AutosetApp

– A legmodernebb műtrágyaszóró-beállítás, ami mindig kéznél van

Az AutosetApp olyan alkalmazás, amely az IsoMatch Tellus Terminál mellett már az IsoMatch Tellus GO terminálhoz is kapható. Az alkalmazás kapcsolja össze a terminált a Kverneland mérleges műtrágyaszóróval, automatikusan elvégezve az applikáció segítségével elvégzett beállítások teljesítéséhez szükséges finomhangolást.

Üsse be a kívánt normát, és kezdődhet a munka

Olyan egyszerű az egész – mondja Jeroen van Turenhout termékmenedzser. – Először meg kell adni a munkaszélességet, a normát (kg/ha) és a haladási sebességet (km/ha) az AutosetApp-nek. A következő lépés az eloszlás (%) és a fajsúly megadása, végül a termék típusa (pl. darabos vagy granulált). Ha minden adatot beírtunk, megkapjuk a beállítási javaslatokat. Be kell nyomni a ‘Send’ gombot, így a munkaszélesség, a norma, a haladási sebesség és a többi adat eljut a GEOspread rendszerébe, amely automatikusan elvégzi a betáplált adatok teljesítéséhez szükséges beállításokat magán.

Automatikus beállítás és korrekció

Az AutosetApp segítségével lehetséges a GEOspread szóró normájának és szórási pontjának automatikus módosítása is; ez aztán valóban kényelmes megoldás! Az alkalmazás az Exacta CL EW és Exacta TL szórókkal is jól dolgozik, de itt a szórási pont beállítása még mindig kézzel, magán a műtrágyaszórón történik.

Mindig kéznél a legújabb szórási táblázatok

A Kverneland műtrágya adatbázis a legfrissebb szórási segédtáblázatokkal együtt folyamatosan elérhető az interneten. Az AutosetApp két módon kapcsolható össze az online adatbázissal. Ha rendelkezésre áll WIFI hálózat (vagy okostelefonnal létrehozható WIFI hotspot), akkor a kapcsolat IsoMatch Wireless WIFI USB adapter útján létrehozható. Az AutosetApp automatikusan ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e aktuális, letölthető adat. A másik módszer az, ha pendrive-ra letöltjük a szükséges táblázatot a www.kvernelandspreadingcharts.com oldalról, majd közvetlenül feltöltjük azt az IsoMatch Tellus vagy Tellus GO terminálra.

AutosetApp: az IsoMatch GEOcontrol szoftvercsomag része

Az AutosetApp alapfelszerelésként az IsoMatch GEOcontrol csomag része; ezt használja az IsoMatch Tellus vagy Tellus GO terminál. A már meglevő korábbi terminálok is könnyedén frissíthetők az AutosetApp alkalmazással.

CÍMKÉK kverneland