fbpx

Most igazán számított, milyen hengerrel zárt a kultivátor – VIDEÓVAL

Írta: Sándor Ildikó - 2020 december 31.

Ezen az őszön a talajaink próbára tették a gépeket is, a gazdákat is. A nedves talajok feladták a leckét, a kultivátoros talajművelés nyilván nehezebben is ment. Ezúttal azok jártak jobban, akik le tudták cserélni a hengerüket, mert most nem volt mindegy a lezárás.

 

Tízféle hengerrel készült a Horsch a Terrano FX mögé

A kisebb vonóerővel rendelkező termelők optimális szántóföldi kultivátora lehet a háromgerendelyes, hárompont-függesztésű 3-5 m munkaszélességű Terrano FX, ami mögé tízféle henger közül választhatunk. A függesztett gép nagyon könnyen mozgatható, 30 cm húzástávolságával még a kukoricaszár bedolgozására is alkalmas. Sekély tarlóhántástól az intenzív, 25-30 cm mély művelésig lehet használni. Azért, hogy a sekély és mély művelést optimálisan tudjuk végezni, vagyis a visszatömörítést a legjobban tudjuk elvégezni, akár kétféle hengert is választhatunk. A mélyműveléshez olyan henger kell, amelyik mélyre is visszatömörít, ez lehet az SD. A sekély művelésnél, ha magágyat készítünk, és aprómorzsás talajt szeretnénk, akkor a DoubleCage dupla henger a szerencsésebb választás.

Horsch Terrano kultivátor
A háromgerendelyes Horsch Terrano

 

A következő videón részleteiben megismerhetjük a Horsch Terrano FX kultivátor felépítését és munkáját.

A talajműveléssel egybekötött műtrágyázásnál is jó szolgálatot tehet egy Terrano FX. Ha a műtrágyát a kultivátor kapái mögött juttatjuk ki, a művelési mélység aljára, vagy sekélyen.Így a műtrágya lokalizálva kerül a talajba, és hosszabb ideig felvehető állapotban marad. Az összes Horsch szántóföldi kultivátor felszerelhető műtrágyázó berendezéssel, ezek közül a Terrano FX kultivátoroknál a Partner FT, 1600 l-es, nyomott levegős fronttartályt használják (a Terrano FM kultivátornál pedig egy 2 800 l-es osztott tartályból adagolják a műtrágyát.

műtrágyázás kultivátorral
A műtrágyázásunk hatékonyabb lehet az egymenetes bedolgozással