fbpx

Így segít a Horsch a talajjavító (alap)művelésben!

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 szeptember 19.

A repce néhol már sorol, az ára az egekben. Lehet, hogy megfordul a vetésterület csökkenő trendje? A gabonaárak is soha nem látott értékeket értek el. Miért? Van egy bizonyos kereslet, és úgy néz ki, hogy az átmenőkészlet mégsem olyan nagy, így hirtelen megnőtt a kereslet. Tengeren túlról sem fényes hírek érkeznek, ez is előrevetíti, hogy merre fog tartani az ár…!

INTENZÍV, MÉGIS KÍMÉLI TALAJT!

A repce vetésével már végeztek a termelők. Az alapművelést tekintve a szántástól a sávos művelésig minden típust megtalálunk. Azt is megtanultuk az elmúlt időszakban, hogy a víz az úr, így érdemes odafigyelni, hogy miként végezzük a magágykészítést, még akkor is, ha esett némi csapadék. A tendencia abba az irányba mutat, hogy az altalaj is kezd kiszáradni. Néhány mm csapadék nem fogja feltölteni, így érdemes arra figyelni, hogy ami lejön, azt minél jobban meg is tudjuk tartani.

Az egyik legkímélőbb intenzív talajművelés a szántóföldi kultivátorral végzett alapművelés. A Horsch palettán a Tiger már nagyon rég megtalálható. A földet csak annyira műveljük, amennyire szükséges! Minden egyes cm vagy az intenzitás növelése csak plusz költséget jelent, ráadásul nedvesség- és humuszveszteséghez vezet. A Tiger AS-ben a kapák négy gerendelyen helyezkednek el, 23 cm húzástávolsággal. A teljesen szimmetrikus kapaelosztás egyenletes földmozgást jelent.

 

TÖBB NEDVESSÉG, TÖBB HUMUSZ

Amennyiben a tarlóhántást nagyon sekélyen végeztük a nedvesség megőrzése érdekében, akkor még sok szármaradvány marad a talaj felszínén. Ezt a szármaradvány-mennyiséget kell olyan mértékben bedolgozni, hogy a vetendő kultúrnövénymagok gond nélkül csírázhassanak. Ezen felül olyan mély lazítást kell végezni, hogy a növények gyökerei könnyen tudjanak lefelé fejlődni. Minél kisebb a tömörödés, annál kevesebb energiát fogyasztanak el azért, hogy a zárórétegeket áttörjék.

 

Tiger AS őszi alapművelés
Tiger AS őszi alapművelés

Repce-magágykészítés
Repce-magágykészítés

Tiger AS – Pronto 4 TD egymenetes magágyképzés és repcevetés
Tiger AS – Pronto 4 TD egymenetes magágyképzés és repcevetés

MulchMix HMPlusz kapa és fordítólemez
MulchMix HMPlusz kapa és fordítólemez

 

A Tiger AS kapái 500-800 kg közötti kioldóerővel rendelkeznek. Ez biztosítja, hogy a kapa nagyon sokáig a beállított pozícióban, a talajban maradjon. A kapaszárakra különböző elemeket tudunk tenni a kívánt intenzitás érdekében. A széles orrbetét és fordítólemez az intenzív bekeverést segíti, amikor nagy mennyiségű szármaradványt kell egyenletesen bekeverni. Amennyiben viszont nagyon kevés a növényi maradvány, és csak lazítani kell, akkor használjuk az LD vagy ULD kapabetéteket. Ezek az eszközök nagyon kevés földet mozgatnak a felszín irányába, így inkább lazítanak. Velük jóval kevesebb humuszt égetünk el, de a talajt mégis jól átlazítjuk, így a gyökereknek optimális fejlődési közeget teremtünk.

 

FELSZÍN ÉS VETÉS – ÍGY FÜGG ÖSSZE!

A négygerendelyes Tiger elég földet visz magával, hogy a talajegyenlőtlenségeket kijavítsa. A régi talajművelési barázdák vagy bakhátak, ill. a művelőnyomok mély árkait, a szállítójárművek taposásait az alapműveléssel lehet és kell megszüntetni. Helytelen elgondolás, hogy ezeket sokan a tarlóhántással egy menetben szeretnék elvégezni, ezért azt a műveletet extrém mélyen kell végezniük.

A Tiger kapamező mögött fontos, hogy legyen egy egyengető tárcsasor. Ezzel a kapák által húzott bakhátat, barázdát egyengetjük el. A jól beállított, tárcsás egyengetők azt eredményezik, hogy amikor a föld megülepszik, akkor is egyenletes marad a felszín. Az egyenletes talajfelszín fontos feltétele a vetésmélységnek. Mindaddig nincs is értelme pontos vetésmélységről beszélni, amíg a talaj felszíne olyan, mint egy rodeópálya. A Tiger elkészíti az „autópálya-alapot”, ezután lehet jönni a vetőgépekkel és pontosan vetni.

 

ULD kapa – csak lazítás
ULD kapa – csak lazítás

A kapamező után fontos az egyengetés
A kapamező után fontos az egyengetés

Takarónövény bedolgozása SteelFlex hengerrel lezárva
Takarónövény bedolgozása SteelFlex hengerrel lezárva

StellFlex henger – mélyre tömörít, sekélyre aprít
StellFlex henger – mélyre tömörít, sekélyre aprít

 

VÍZHÁZTARTÁS ÉS POCOKVÉDELEM

A fellazított földet vissza is kell tömöríteni. Ám ezt nem szabad mélyen – fontos, hogy légüres terek maradjanak, illetve a kapillaritás is vissza kell, hogy álljon. A víznek felfelé is és lefelé is kell tudnia közlekedni.

A különböző talpak meggátolják a víz közlekedését, így az esővíz nem tud leszivárogni, elfolyik, a mélyből pedig szárazság idején nem tud feljönni, hogy tápanyagokat szállítson a növényeknek.

Sokszor hallani, hogy a mulcsos talajműveléssel felszaporodik a mezei pocok. Én láttam olyan szántott területet, ahol jócskán volt mezeipocok-lyuk, és kellett is rendesen a patronokkal a lyukakat tömködni. A pocok elleni harcot első körben az út menti árkok kezelésével kellene kezdeni. A Tiger a nagyon szűk kapaosztással szétszedi a fészkeket, és amikor az ekével ellentétesen bekeveri a szármaradványt, akkor nem lesznek szalmakupacok a talajban, mélyre lefordítva. Amennyiben mégis betelepszik a pocok, akkor kénlencsével kell „műtrágyázni”, ill. a T-oszlopokat sem árt felállítanunk, és jó lenne belőlük egyre többet látni.

A Tigerben különböző lezáróhengerekkel találkozunk. A rég bevált gumikerekes plusz SD (SteelDisc) henger mellé, az elmúlt években megjelentek a dupla RollPack, ill. SteelFlex hengerek, a termelők így a talajaikhoz a legoptimálisabbat tudják kiválasztani.

A Tiger az eke leleményes helyettesítője! Lazít, kever, de az intenzitását is tudjuk szabályozni, így kevesebb humuszt égetünk el!

 

Szász Zoltán +36-30/743-030

Horsch GmBH