fbpx

Különleges rendképzők akár homlokrakodóra is (videó)

Írta: Farkas Imre - 2020 május 07.

Az 1993-óta mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó finn AGRONIC, olyan különleges rendképzőket is kínál, melyek többféle munkagép-csatlakoztatással adnak lehetőséget a művelet kapcsolásra.

A WR 500 és WR 600 típusok kétrotoros középre dolgozó konstrukciók, de a rendképző rotorok nem a megszokott vezérelt ujjas bonyolult megoldások, hanem attól sokkal egyszerűbb, kevesebb alkatrészt és kisebb teljesítményű meghajtást igénylő kialakításúak. A rotor lényegében egy hengerpalást, amelyre kívülről ferdén vannak rögzítve a terelő lemezek és a rájuk csatlakoztatott ferdén a talajjal érintkező, a munka dandárját végző egyenes, vastag, flexibilis poliamid terelőujjak, amelyek tiszta munkát biztosítanak különféle körülmények között, továbbá a talajjal érintkezve jó rugalmasságot nyújtanak.

A terelő ujjak könnyen és gyorsan cserélhetők, a rotorpalás belső oldalán lévő rögzítőkapcsos megoldásnak köszönhetően. A rotorok hidraulikusan, Danfoss hidromotorokkal vannak hajtva, nem igényelnek TLT hajtást, hiszen a homlokrakodó, hidraulikus munkaeszköz kiszolgálására csatlakoztatva kerülnek ellátásra. Mivel az egész konstrukció mellőzi a bonyolult vezérelt karos rendszereket és a szöghajtóművekkel kombinált, csuklós tengelyhajtásos megoldásokat így sokkal könnyebb, illetve egyszerűbb.

Kevesebb karbantartást igényel, és a hidraulikus meghajtás olajáram mennyiségének szabályozásával történő, fokozatmentes rotorfordulatszám-állítás miatt nagyobb munkasebességre képes, illetve könnyen igazítható a változó munkakörülményekhez. Itt még nincs vége az AGRONIC WR függesztett rendképzők konstrukciós előnyeinek. A két rotoros, WR-500 frontfüggesztett változat csatlakoztatható a traktor mellső függesztő szerkezetére, de egy opcióban rendelhető kiegészítő – EU szabványos – traktoros homlokrakodó munkaeszköz-csatlakoztató keret közbeiktatásával, egy homlokrakodóval szerelt erőgép rakodógémjére is könnyen felkapcsolható.

A nagyobb, szintén két rotoros WR-600 függesztett típus kialakítása egyszerre három csatlakoztatási megoldást kínál, mellső és hátsó, illetve homlokrakodóra szerelhető variációban. A WR-500 maximum 5,1 méter, míg a WR 600 pedig 6,1 méteres munkaszélességű, és mindketten legfeljebb 2,2 méter széles rendeket tudnak képezni. A munkaszélességet a változó hozamhoz lehet igazítani, mivel a rotorok függesztő kerete teleszkópos kialakítású, és hidraulikus munkahengerekkel húzható össze, vagy tolható ki a maximális munkaszélességre.

A rendképzők munkahelyzetben nem terhelik sem a hárompont-függesztést, sem pedig a homlokrakodó gémrendszerét, mivel a WR 500 három, míg a WR 600 hét darab, 16x 6.50-8 abroncsméretű támkerekekkel van alátámasztva, így a tehermentesítés mellett a rotoronkénti talajkövetés is maximálisan biztosított. A rendképző talajtól való távolságát, vagyis a terelő ujjak talajra mért nyomását, a támkerekek fokozatonkénti, csapszeges magasságállításával szabályozhatjuk. A rotoronként 16 darab terelő ujjas WR 500 3,3 méteres szállítási szélességű, amely eléréséhez a rotorok felhajthatók, de elérhető még kompaktabb, 3 méter alatti transzport szélességű verzió is. A nagyobb, rotoronként 36 ujjas WR 600 szállítási szélessége a rotorokat felhajtva mindössze 2,8 méter.

A különleges fejlesztésű rendképzők igazán könnyen, olcsón fenntarthatók és üzemeltethetők, ideális lehetőséget biztosítanak a rendképzéssel egy menetben megvalósítható művelet összevonásokra, legyen az bálázás+bálacsomagolás, vagy rendfelszedő kocsival való begyűjtés.