fbpx

Könnyen és gazdaságosan üzemeltethető – Hagie STS 10-es önjáró permetezető

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 02.

Füle János sokrétű ismeretet szerzett a géppel kapcsolatban, ugyanis csak ő vezeti a permetezőt, így sok személyes tapasztalattal rendelkezik. A cége közel 20 éve alakult, 400 hektáron folytatnak mezőgazdasági alaptevékenységet, illetve növényvédelmi, valamint betakarítási szolgáltatás végeznek. Az 5 fős vállalkozás folyamatosan növekszik, és ez különösen igaz a növényvédelmi szolgáltatásra, amelynek fő gépe már 2 éve a Hagie STS 10-es önjáró permetezőgép.

– A légi permetezés visszaszorulásával és a birtokszerkezet változásával teret nyertek az ilyen és ehhez hasonló gépek – kezdte mondandóját a szakember.

Már ezt megelőzően is önjáró permetezőgéppel végezték a szolgáltatást, de egy más márkájúval. Mivel tapasztalataik szerint a nagy hasmagasság rendkívül fontos egy ilyen kialakítású permetezőn, ezért vásárolták ezt az eszközt. Akkor még kevés ilyen gép dolgozott, de a látottak és a műszaki paraméterek alapján úgy gondolták, hogy egy robusztus, könnyen és gazdaságosan üzemeltethető masina mellett tették le a voksukat, amit az eltelt időszak igazolt, mondta az ügyvezető.

– Milyen kultúrákban dolgozott eddig a Hagie?

– A gép kialakításánál fogva az alap gyomirtásoktól kezdve, a speciálisabb feladatokig mindenre alkalmazható.

A legérzékenyebb növény a napraforgó, ahol a munkát a 2 méteres növényállományban is jól lehet végezni, minimális károkozás mellett. A kukorica akár 2,5 méteres is lehet, mert ez könnyen elsiklik a gép hasa alatt. Egyébként nagyon jó a gép burkolása, a mechanikai sérülések elleni védelme; nincsenek kiálló rudazatok, nagy átmérőjű a váz anyaga. Amennyiben javító szándékú javaslattal fordulunk a gyár felé, figyelembe veszik, reagálnak rá, és az újabb gépeket már módosítva építik. Ilyen változtatás például a fúvókák védelme, mivel ezek a frontkeret miatt sérülékenyebbek voltak.

– Milyen a permetezőkeret szélessége, és milyen teljesítmények érhetőek el vele?

– Többféle keret közül lehet választani; mi a 27 méteres mellett döntöttünk, mivel ez a véleményem szerint a szolgáltatókra „lett kitalálva”, ugyanis 24 és 18 méteresként is tudom használni, ha kérik. Viszont jobb, ha saját nyomon megyek, nem a művelőnyomban, mert ott is csak az egyiket tudom használni a gép szélessége miatt.

Kiszámoltam, hogy sokkal gazdaságosabb a megrendelőnek is, ha a 27 méteres kerettel permetezek, és a saját csapást használom, mert relatíve kisebb lesz a veszteség. Repcénél ez különösen látványos, mert ha az első gombakezelést én végzem, a következő alkalommal már van úgy, hogy nem is látni a gép nyomát, olyan kicsi a taposási veszteség.

A teljesítmény a terület nagyságától és (nagyon fontos!) a kiszolgálástól függ, de a gép akár napi 200 ha lepermetezésére is alkalmas, 250 l/ha vízmennyiség mellett.

– Mit lehet még elmondani a gép jellemzőiről?

– Egy 276 LE-s Cummins motor az erőforrása, ami nagyon megbízható, és kellő tartalékokkal rendelkezik ahhoz is, hogy igen hegyes terepen biztonsággal működtesse a permetezőgépet.

A tartálya 3 800 literes rozsdamentes acéltartály, ami ha fel van töltve, igen nagy tömeget képvisel, de így is nagyon stabil marad a gép, még igen extrém domborzati viszonyok mellett is. Minden kerék önálló szintezéssel rendelkezik, amely rendszernél nagyon fontos, hogy megfelelően zsírozva legyenek.

A hasmagassága 180 cm-től indul, amit a légrugók szabályozásával még 10 cm-rel meg tudunk emelni. Nagyobb gumiméret választásával még további emelést tudunk elérni.

Mivel szolgáltatást végzünk, így egy 100 km-es körön belül mozgunk, és elmondhatom, hogy nagyon mozgékony a Hagie. Lakott területen a megengedett 50 km/h-s sebességgel tudok közlekedni. A nyomtáv a miénken le van fixálva, nem vásároltuk meg a hidraulikus nyomtávállítást, de tapasztalatom szerint akik megvették, később ők sem igen használták ki ezt a lehetőséget. Lehetne ezt akár 4 méterre is állítani, de a közlekedés miatt és ahhoz, hogy 4 kukoricasorba beférjen, kb. 3 méterre van beállítva.

A súlyelosztása a klasszikus önjáró permetezőkétől eltérő, mivel a keret elöl, a motor hátul van, így a tartály feltöltött és üres állapotában sem lesz orr- vagy farnehéz. Ez különösen süppedős területen előnyös. A fúvókák közül a légbeszívásosakat használjuk, így nagyobb szél esetén is tudunk dolgozni.

– A frontfüggesztéses keret megszokása jelentett-e nehézséget az első időszakban?

– A kezelő szempontjából úgy érzem, a jó ráláthatóság miatt sokkal jobb ez a változat, az embernek ugyanis csak a permetezésre kell figyelnie. Nagyon könnyű volt megszokni. Egy joystick karon van minden, arról lehet irányítani az egész gépet.

Lehetséges hozzá NORAC ultrahangos talajkövető rendszert rendelni, ezt főleg az alapkezeléseknél lehet kihasználni. A fülke túlnyomásos, aktívszénszűrővel szerelték fel, a friss levegőt a gép legmagasabb pontjáról szívja, így sosem érezni a vegyszert a fülkében.

A fülke előtti fúvókákat opcionálisan a gép végére is fel lehet szerelni az állományban való permetezéshez, ha valakinek ilyen igénye van. Én javaslom ezt a kiegészítő elemet mindenkinek. Mi is utólagosan felszereltük a gépünkre. A fel, és leszerelése minimális időt vesz igénye.

Nagyon nagy előnye még a frontfüggesztésnek és a motor hátsó elhelyezésének, hogy a kukorica virágzáskor a hűtőrendszer nem tömődik el.

A panorámafülkének köszönhetően a 27 méteres kerettel végzett minden mozdulat nagyon jól látható. A gép kezelése nagyon könnyen és egyszerűen megtanulható. Minden olyan egységgel fel van szerelve a permetező, ami leegyszerűsíti a munkavégzést, gondolok itt a fedélzeti számítógépre és a műholdas navigációra.

Szinte csak a pénztárca szab határt a különböző felszereléseknek. A miénkben AgLeader típusú navigáció van, amely cég, ha jól tudom, 60 km-re van a Hagie gyártól, így nagyon gyors ütemű minden változtatás, és igen jól együtt tudnak működni a fejlesztéseknél. Mi utólag szereltettük be a miénket, de tökéletesen kompatibilis az alapgéppel.

Néhány szó a kiszolgálásról

Ha ilyen gépet vásárol valaki, nagyon fontos tudnia, hogy nem elég magát a permetezőt megvennie, a szükséges vízmennyiségről és a megfelelő kiszolgálásról is gondoskodnia kell, ha ki akarja használni a gép lehetőségeit.

A szivattyú teljesítménye olyan nagy, hogy 20 km-es munkasebesség mellett is alkalmas 400 l/ha lémennyiség kiszórására. A feltöltés a gép saját szivattyújával, vagy egy másik szállítóegységről is megoldható.

Önfeltöltés esetén a folyadék sűrűségétől függően – mivel folyékony műtrágya kijuttatására is alkalmas – 5-12 perc alatt lebonyolítható ez a folyamat, bár éppen a műtrágyát szoktunk inkább a külön szállítójármű szivattyújával betölteni.

A tisztítás is nagyon jól megoldott, minden elvégezhető a fülkéből, legyen szó akár a tartály, vagy a keret átmosásáról. Ez nekem, mint szolgáltatónak nagyon fontos, hogy mennyi idő alatt tudom elvégezni, milyen gyorsan tudok átállni egy másik kultúrába.

– Milyen opcionális tételeket javasol megvásárolni a géphez?

– Mindenképpen a teljes burkolatot, az AgLeader navigációt és a már említett állománypermetező hátsó egységet, de ne feledkezzenek meg a „zöld” rendszám kiváltásáról sem, ami nagyon fontos a gép közlekedése szempontjából.

Még néhány lényeges dolog, ami elengedhetetlen a tökéletes működtetéshez; egy csőszűrő beszerzése és különböző csatlakozóidomok, valamint egy kb. 5 méter hosszúságú saját tömlő. A gumiköpenyek szélességét már mindenki maga döntse el, hogy mi a fontosabb neki a taposási kár, talajnyomás, stb. szempontjából.

Az opcionális tételek sora nem is olyan hosszú, így talán tényleg igaz az, hogy a gépen alapként megvan minden olyan egység, ami a normál munkavégzéshez szükséges. Különben ez a széria legkisebb típusa, de a nagyobbak csak tartályméretben és nagyobb teljesítményű motorban, szélesebb keretméretben térnek el.

Ha valaki gépet szeretne vásárolni, mindig azt szoktam mondani, hogy menjen el, és nézzen meg egy olyan gazdálkodót, akinél a szóba jöhető gép már dolgozik. A döntés előtt ne csak a pénzügyi részt vizsgálják, hanem a gépkezelő is lássa, hogy mivel kell dolgoznia, ugyanis a jó kezelő a legfontosabb „lételeme” ezeknek a gépeknek. Hiába van a legjobb, legmodernebb gépünk, ha nincs olyan emberünk, aki a legtöbbet tudja kihozni belőle.