fbpx

Kiállják a próbát

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 14.

A cséplőkapacitást mindig nagyvonalúan kell megtervezni. Mindig? A John Deere két szalmarázóládás kombájn segítségével tesztelte, hogy egy öt szalmarázóládás kombájn labdába rúghat-e a hat szalmarázóládások szintjén, illetve, hogy egy hat szalmarázóládás tartani tudja-e a lépést a rotoros és hibrid kombájnok alsó szintjével.

SZERÉNY MEGJELENÉS: A T550i kombájn nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, mint gondolnánk – mindezt kompakt méretek mellett. „Csak” a John Deere második legnagyobb öt szalmarázóládás kombájnja

Mi lenne, ha egy öt szalmarázóládás kombájn lépést tudna tartani a hat szalmarázóládásokkal az áteresztőképesség terén – és mindezt megfelelően kisebb külső szélességgel?

A T550i kombájn több mint 388 hektárt aratott le 2019 nyarán. Ez szép teljesítmény egy öt szalmarázóládás kombájn esetében


A T550i kombájn csak 3,29 méter széles a legszűkebb gumiabroncsokkal – ez fontos érv, különösen Dél-Németországban

A kombájn Zürn 722 PF behordószalagos vágóasztalt használt

A Holstein Agrar 2019-ben két T670i kombájnnal indult a versenyen, 730 PF behordószalagos vágóasztalokkal. Együtt 1050 hektár teljesítményt értek el az idényben

Christoph Schneekloth-Plöger tulajdonos nagyon elégedett a két hat szalmarázóládás kombájn teljesítményével, főleg mivel az aratási feltételek nem voltak könnyűek

Vagy egy nagy, hat szalmarázóládás kombájn a kis hibrid és rotoros kombájnok áteresztőképességi szintjén tudna csépelni – de jobb szalmaminőséggel?

ZÁSZLÓSHAJÓ: a nagy kényszerpályás leválasztási felülettel és 455 lóerő maximális teljesítménnyel rendelkező T670i kombájn a legnagyobb teljesítményű szalmarázóládás kombájnok közé tartozik

Ezt a kérdést járta körül a John Deere gyakorlati szakemberek segítségével a 2019-es betakarítási idényben.

A jó szalmaminőség és a lazán lerakott rend a szalmarázóládás kombájnok mellett szóló érvnek számít

Ehhez jön még a tört szemek alacsony aránya

A Feiff er Consult LMS Profi Kit veszteségmérő rendszerével szúrópróbaszerűen ellenőriztük a veszteségeket és a gabona minőségét

Rainer Eichhorn bérvállalkozó tisztítja a veszteségeket mérő tálcákat

Az utolsó szalmaszálakat kézi fúvóval távolítják el…


…és a tisztítási veszteségeket lemérik

A megfelelő Feiffer alkalmazás lehetővé teszi az adatbevitel utáni gyors átszámítást veszteségi százalékra

A gabonafrakciókat rázódoboz segítségével lehet szétosztani, amíg végül csak…

a törött gabonaszemek maradnak. Fontos: a mérési eredményt meg kell duplázni a törött szemek teljes hányadának kiszámításához

Végül is a cséplőkapacitást inkább egy kicsit nagyvonalúbban és nem túl szorosan kell tervezni. A gazdák és a bérvállalkozók tehát inkább egy vagy két mérettel nagyobb gépet vásárolnak – biztos, ami biztos. Ugyanakkor újra és újra kiderül, hogy a legtöbb gazda a gépeivel messze a lehetséges teljesítményszint határa alatt dolgozik. Optimális beállítással és egy kicsit több „bátorsággal” gyakran sikerült két számjegyű többletetteljesítményt kihozni a kampányidőszak során. A betakarítási munkákhoz két bérvállalkozót egy T550i (Dél-Németország: Rainer Eichhorn bérvállalkozó Liederbach településen, 65835) és két T670i (Észak-Németország: Holstein Agrar Passade település 24253) kombájnnal szereltek fel, amelyek mind rendelkeztek adatgyűjtési és továbbítási lehetőséggel JDLink segítségével. A T550i a John Deere kombájnkínálatában a második legnagyobb öt szalmarázóládás kombájn, míg a T670i a legnagyobb zöldsárga hat szalmarázóládás kombájn, és a világ egyik legerősebb hat szalmarázóládás kombájnja (motorteljesítményt, a leválasztási és a tisztítási felületet alapul véve). Figyelemmel kísértük, hogy a kombájnok hogyan állják ki a próbát a különböző betakarításra váró kultúrákban.

MŰSZAKI JELLEMZŐK – RÖVIDEN

Először röviden áttekintjük mindkét gép műszaki adatait. A T sorozat alapvetően egy erős primer elválasztásra támaszkodik, nagyon nagy kényszerpályás leválasztófelülettel, vagyis három dob (a továbbítódobot is beleszámítva négy) és 3,3 m2 (T550i), ill. 4,0 m2 (T670i) kosárfelület – a két típus közötti különbségeket a csatornaszélesség okozza (1,40 m a T550i esetén és 1,67 m a T670i modellnél).

Az első dob (cséplődob) átmérője 660 mm, ez tíz verőléccel van felszerelve. A harmadikként elhelyezett (tízujjas léccel felszerelt) centrifugális leválasztó lenyűgöző 800 mm átmérőjű, a közöttük elhelyezkedő utóverő dob 500 mm. A szalmarázó ládákra való átadást egy 400 mm átmérőjű dob végzi. A nagy kényszerpályás leválasztófelület miatt a szalmarázó ládák felülete az egydobos cséplőegységekhez képest jellemzően kisebb. A T550i esetében ez 4,8 m2, a T670i esetében 5,8 m2. A teljes rostafelület viszont összehasonlítva az adott teljesítménykategória átlagával ismét nagy, 5,2 m2 (T550i) és 6,3 m2 (T670i).

Vágószerkezetként a két T670i kombájn 9,15 m széles 730 PF (Premium Flow) vágóasztallal rendelkezett, a T550i kombájn pedig 6,70 m széles 722 PF vágóasztalt használt. Ezek univerzálisan alkalmazhatók, és többek között lehetővé teszik a nagyon gyors váltást a repcearatásra, ami mindkét érintett vállalkozó számára fontos volt.

Műszaki adatok & az aratási adatok áttekintése

FOLYAMATOSAN SZEM ELŐTT A MINŐSÉG

Aki teljesítményre törekszik, nem tévesztheti szem elől a munka minőségét – más szóval a veszteség mértékét, a szennyeződés és a törött szemek arányát. A betakarítás során valamennyi kultúrában szúrópróbaszerűen meghatároztuk, hogy a kombájn beállításai és a veszteség mértéke megfelelő-e. Ehhez többek között egy Feiffer LMS-Profi-Kit elnevezésű professzionális készletet (veszteségmérő rendszer) használtunk, amely teszttálakból és a terepen használható ventilátorból, valamint a törött szemek arányának meghatározására szolgáló rázódobozból áll. Fontos: függetlenül attól, hogy a törött gabonaszemek a gabonatartályból vagy a cséplési és tisztítási veszteségből származnak, a Feiffer vizsgálatai szerint a gabonatartályban található törött gabonaszemek aránya megegyezik a szántóföldön található veszteséggel – és fordítva.


GPS-madártávlatból kiválasztott aratási területek JDLink (T550i) útján


387,76ha – a T550i kombájn eredménye 2019-ben, nyár végén. A halmozott tömegszámlálót kétnaponta nulláztuk

A három T-sorozat esetében azonban minden a megengedett tartományon belül volt. A veszteség mindig 0,5 és 1 százalék között maradt – a két bérvállalkozó ennél többet nem is ígérhetett volna az ügyfeleinek. A törött szemek arányát a körülbelül 0,6 és 0,7% közötti tartományban határozták meg. Természetesen egyértelmű, hogy a John Deere termékspecialistáinak rendszeres helyszíni találkozói és a mérések azt jelentették, hogy mindkét gépet igazán optimálisan állították be. A gyakorlatban ez nem mindenhol működik, de egy jó sofőr önmagában is versenyszintű eredményeket érhet el.

„A 388 hektáros aratási területhez képest a T550i kombájn 730 km-t tett meg közúton!”

AZ EREDMÉNYEK

A 2019-es idényben betakarított terület minden gépnél magáért beszél. A betakarítási körülmények szinte ideálisak voltak délen, ahol az árpabetakarítástól egészen a késői búza aratásáig az időjárástól szinte teljesen zavartalanul lehetett dolgozni. A helyzet más volt északon, ahol a betakarítást a hideg és nedves időjárás miatt többször meg kellett szakítani.

A T550i kombájn Rainer Eichhorn bérvállalkozónál összesen 388 hektárnyi idényteljesítményt ért el – ez egy öt szalmarázóládás kombájn esetében büszkeségre okot adó érték. Sok gép, ami ugyanebbe a teljesítménykategóriába tartozik, csak feleekkora területet arat le egy idényben. Árpában és búzában (mindkettő viszonylag magas szalmamennyiséggel) megfelelő struktúrákat választva két napig teljes kapacitással zajlott az aratás. Az eredmény: 28,8 ha árpában és 30,6 ha búzában (10,34 munkaóra alatt, vagyis közel 3 ha/h) – 9,33 és 10,1 t/ha terméshozam mellett. Kedvező, 14 l/ha volt az üzemanyag-fogyasztás árpában és 15,4 l/ha búzában, váltakozva rendre rakással és szalmaszecskázással. Mellesleg a T550i kombájn a teljes betakarítási idényben körülbelül 730 km-t tett meg közúton! Ez majdnem 1,9 km minden learatott hektárra!

A két T670i kombájn együttes teljesítménye a teljes idényben 1050 ha volt, amely majdnem egyenlően oszlott el a két gép között. Száraz évben minden bizonnyal ez még több lett volna – 2019 nyarán azonban Schleswig-Holstein körzetében nehéz volt kombájnnal a területen haladni. A sok nehézséget okozó időjárás mellett a szalma hozama is nagy volt, és sok gabona megdőlt. Árpában és búzában átlagosan csak 35–40 t/h volt az elérhető áteresztőképesség, kedvező körülmények között ez azonban elérte az 50 t/h vagy ennél magasabb értéket. A napi teljesítmény gépenként átlagosan 35–40 ha volt. Fogyasztási értékeket itt most nem adunk meg, mert a betakarítási feltételek nem voltak reprezentatívak a nedves időjárás miatt. A legfontosabb értékeket áttekinthetően, egy táblázatban foglaltuk össze. Ezenkívül mindkét bérvállalkozó véleményét megkérdeztük, hogy átfogó képet adjunk a gépek teljesítményéről, valamint a felmerült problémákról és nehézségekről. Mellesleg: a szalma minősége rendkívül jó volt a rendre rakáskor, annak ellenére, hogy a kombájn háromdobos cséplőegységgel dolgozott.

Az egyenletes növényáramlásnak köszönhetően a PremiumFlow érezhetően optimalizálja a kombájn teljesítményét. Nagyon örültünk az Infield-Data-Sharing adatmegosztásnak, amely közvetlenül online közös hozamtérképet generál a kétrotoros géphez. Az AB vonal megosztása ugyanilyen könnyen történik közöttük, különösen akkor, ha a megdőlt gabona miatt néhány kisebb területet kell létrehozni – mondja az üzemvezető. – Mindkét kombájn blokkban dolgozik, a szállítójárművek munkáját így tervezték.”

Összegzés

A 2019-es aratási idény gyakorlati kihívása során a T550i kombájn teljesítménye különösen lenyűgöző volt: 388 hektár árpa, repce, búza és borsó learatása mellett még közúton is megtett 730 km-t. Az aratás körülményei Németország délnyugati részén szinte egész idő alatt kiválóak voltak, így a gabona betakarítása szokatlanul gyorsan lezajlott. A két T670i kombájn átlagos napi teljesítménye kissé kevesebb volt a Schleswig-Holstein térségében fennálló, túlnyomórészt kedvezőtlen betakarítási körülmények miatt. Ennek ellenére mindkét gép 525 ha területet aratott le.

Szakmai vélemények: T670i & T550i

2019: SOK ZÖLD SZALMA ÉS EGYES HELYEKEN MEGDŐLT GABONA

Rainer Eichhorn nagyon elégedett volt a T550i kombájn idei teljesítményével. „Van egy saját S780i kombájnunk 9,15 m széles PremiumFlow vágóasztallal, és kiegészítésként béreltük a T550i kombájnt. A szezon előtt nagyon szkeptikusak voltunk, hogy egy öt szalmarázóládás kombájn képes-e megfelelni az elvárásainknak. A cséplési teljesítmény azonban valóban lenyűgözött bennünket, fenomenális, hogy az utóverő dobon átáramló termény mekkora teljesítményt tud a gépből kihozni. Többször végeztünk összehasonlításokat az ügyfelek kombájnjaival szemben, és jóval előbbre voltunk. Az időjárási viszonyok szempontjából nagyon jó aratási szezonunk volt ebben az évben, sok aratási nappal rövid idő alatt. A repcére való átváltás gyorsan és egyszerűen történt a PremiumFlow segítségével, ami nagyon fontos számunkra, mivel gyakran csak késő délután vagy este kezdtük az aratást a repcében.” És a további vélemény: „A szecskázás minősége fontos kritérium számunkra. A T550i kombájn itt is nagyon jó, csakúgy, mint a mi S780i kombájnunk. Ebben az évben hatalmas mennyiségű szalma termett az őszi árpában. A szalma a szár alján azonban még gyakran zöld volt, ez volt a helyzet az őszi búzával is, amelyet 10–11 százalékos szemnedvességgel arattunk. Az idény után végül azonban a még jobban megnövelt aratási terület miatt nem a T550i kombájn, hanem egy nagyobb, T670i típus mellett döntöttünk.”

A Holstein Agrar vállalkozás a tavalyi idény óta két John Deere T670i kombájnt használ Zürn 730 PremiumFlow vágóasztallal. A két kombájn együttesen 1050 ha területet aratott le. Valójában ekkora területet egy nagy rotoros kombájn is learatna. Ezenkívül a Holstein Agrar vállalatnak a szalmára sincsen szüksége. Az üzemvezető, Christoph Schneekloth-Plöger azonban két „kisebb” szalmarázóládás kombájn mellett döntött, a 11 hektáros átlagos táblaméret és a 35%-os fordulási terület miatt. Emellett a társaság alvállalkozásokból áll, amelyek 40 km-re vannak egymástól. A kombájnoknak az idény során többször meg kell tenni ezt az utat. Tavaly a Baltitenger partján a betakarítási körülmények igényes betakarítást követeltek. „A betakarítási időszakban pl. a repce még nem volt teljesen érett, és volt néhány megdőlt rész a búzában. A gabonaveszteség és az üzemanyag-fogyasztás természetesen megnőtt a határértékhez közeli tartományokban. Ez valószínűleg a nehéz körülményeknek tudható be” – mondta Schneekloth-Plöger. Ezenkívül különösen nagyra értékeli a T-kombájnok szalmaelosztását a teljes 9,15 m-es munkaszélességben, és a nagy gumihevederes járószerkezeteket 30 coll szélességű hevederekkel.

A Holstein Agrar vállakozásnak a 2019. évi betakarítási időszakban még éretlen repcével is küzdenie kellett