fbpx

Kendőzetlenűl: Vélemények a gyakorlatból

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 30.

Marco Nissl,
BÉRVÁLLALKOZÓ
Alkalmazási terület: Kukoricavetés

JOHN DEERE 1725NT EXACTEMERGE

GYÁRTÁSI ÉV: 2016, hektárteljesítmény: kb. 1300 ha

ALKALMAZÁS:

Marco Nissl vállalkozó a 2016-os kampánymunkák óta használ egy John Deere 1725NT ExactEmerge vetőgépet elülső műtrágyatartállyal. A 8 soros High-Speed szemenkénti vetőgéppel eddig 1300 hektár kukoricát vetettek el. A vetőgépet egy John Deere 6125R traktor vontatja. Mivel Németországban ez az egyik legelső ExactEmerge, a technikai részletek itt-ott eltérhetnek a jelenlegi sorozat aktuális példányaitól.

ELŐNY:

„Az adagolás és a lehelyezés 20 km/h sebességig abszolút csúcsminőségű. Csak az igen nagy szemek esetében, amelyekből a 2018-as szezonban akadt néhány tétel, csökkent erősen a hosszirányú eloszlás relatív szórása. Ebben az esetben nagyobb perforált magadagoló tárcsákra lett volna szükség. Az adagolás pontossága talkum por alkalmazása nélkül csak kismértékben csökkent, 99%-ról 96%-ra. A SectionControl hibátlanul működik a John Deere 6R traktorral, még nagyon nagy sebességek esetén is.”

HÁTRÁNY:

„A műtrágya-csúszótalpak és a műtrágyacsoroszlyák kopása nagyon erős, ami a nagy sebességnek is köszönhető. A pótalkatrészek szállítása túl sokáig tart, különösen a betakarítási szolgáltatás megkezdése előtt, május 1-ig. Még a nem megfelelően méretezett műtrágya-adagoló is kritikus pont, míg a nagy súly jó a csoroszlyanyomásra. Az 1725NT vetőgépet csak John Deere traktorok képesek üzemeltetni, más márkákkal nem üzemelnek.”

Marcus Glitz,

GRÜNLICHTENBERGI MEZŐGAZDASÁGI SZÖVETKEZET

Felhasználási területe:

  • repce
  • őszi búza
  • köztes növények

MZURI PRO-TIL 6T SELECT

GYÁRTÁSI ÉV: 2018, hektárteljesítmény: 2500 ha

ALKALMAZÁS:

A Grünlichtenbergi Mezőgazdasági Szövetkezet 2018 augusztusa óta intenzíven használ egy Mzuri Pro-Til 6T Select vetőgépet. „Ezt egy Lemken Compact Solitair modellel párhuzamosan használjuk, miközben a 600 hektárnyi repcét következetesen a Mzuri géppel vetjük” – mondja Marcus Glitz elnök. „Mindazonáltal sekély tarlókezelést mindig végzünk, kivéve a köztesnövény-vetésnél, ezt mindig az első szervestrágyázással a repce előtt végezzük. Emellett a Mzuri vetőgéppel őszi búzát vetünk a repce, a kukorica és a burgonya után. Idén tavasszal szeretnénk kipróbálni a kukorica vetését, de a Precision Planting adagolóberendezése nélkül”.

ELŐNY:

„A folyamat agronómiailag lenyűgöző, és nyáron megszakítja a munkacsúcsokat. A rendkívül száraz nyár végén 2018-ban a Mzuri vetőgéppel itt a régióban a legjobb repceállományokat hoztuk létre. A lazítókéseknek köszönhetően a Mzuri még a száraz talajban is megtalálja a maradék nedvességet. Nagyszerű a maradványmentes magbarázda is.”

HÁTRÁNY:

„A lerakási mélységet naponta többször ellenőrizni kell. Itt szeretnénk, ha a jövőben szenzorfelügyelet lenne. Emellett az aprító tárcsák nem elég szilárdak. A kidolgozás itt-ott jobb lehetne, a vezérlés még mindig túl bonyolult, de a javítások megvalósításának érdekében szoros kapcsolatban állunk a gyártóval.”

CÍMKÉK aprítótárcsa