fbpx

Kazah egyetemisták ismerkedése a magyar mezőgazdasággal

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 09.

Tizenkét éve működik szakmai kapcsolat a Gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara és a kazahsztáni Almaatai Nemzeti Agrártudományi Egyetem között oktatási, kutatási és továbbképzési témakörökben. Hazai részről már nem először hozott kazah egyetemi csoportot Hódmezővásárhelyre Kaifás Ferenc egyetemi tanár. A Hód-Mezőgazda Zrt-nél ugyanis olyan korszerű mezőgazdasági technikát, technológiát tudnak bemutatni, mely máshol nincs, vagy csak alig néhány helyen Magyarországon.

 

 

Kazahsztán hatalmas, 2, 7 millió négyzetkilométeres területére 15 millió ember jut, akik között a fiatal egyetemisták nagyon érdeklődnek a máshol már bevált, hatékony módszerek és rendszerek iránt. A kazah csoport a gödöllői egyetemen Kaifás tanár úr irányításával orosz, angol és magyar nyelvű szakirodalomból készül, valamint diplomamunkáikhoz kapnak szakmai segítséget, konzultációs lehetőséget itt tartózkodásuk tíz napja alatt. Mivel diplomamunkáikban a legújabb mezőgazdasági gépeket, eszközöket, technológiákat kívánják bemutatni, ezért a magyarországi tanulmányút során a legkorszerűbb termeléstechnológiai módszereket és eljárásokat alkalmazó cégeket kívánják meglátogatni. Így nyilvánvaló volt, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt-nél a gyakorlatban is megtekintik működés közben a növénytermesztés és állattenyésztés gépeit.

 

 

A Vajháti szarvasmarha telepen a Magyarországon egyedüli, izraeli gyártmányú RMH Mixellent 26. önjáró keverő-kiszolgáló gép volt az, amelyet kívül-belül nagy érdeklődéssel szemléltek a hallgatók, hiszen számítógép vezérléssel képes az igényeknek megfelelően keverni, előállítani és kiosztani a takarmányt a teheneknek. Mindezek mellett természetesen a tehenészet minden részét végigjárták az újszülött borjaktól kezdve a végtermék tejházig.

 

 

A növénytermesztés eszközein, a traktorokon, betakarító gépeken kívül röviden a szárítóüzem működésével is megismerkedtek a kazah csoport tagjai, akik között doktoranduszok is akadtak. A fiatal szakemberek a tájékoztató bemutatók minden pillanatát élénken követték, mondván, szeretnének minél több tapasztalattal és ismerettel hazatérni.
A vásárhelyi látogatás szintén egy kuriózummal zárult, hiszen Sortex Plus fajsúly- és szín szerint osztályozó vetőmag szeparátort sem láthatnak csak néhány helyen az országban. A Hód-Mezőgazdához hasonlóan felszerelt üzemeknek köszönhető, hogy hazánk előkelő helyet foglal el a vetőmag előállításban.

 
CÍMKÉK