fbpx

Karbantartás: növénykondicionálás mechanikai szempontból

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 04.

Minden növényt és mindenkit – aki kertész, növénytermesztő, vagy „csak” az adott növény tápanyag-utánpótlásán dolgozik – érint a növénykondicionálás. De hogyan-mivel történjen ez?!

 

karbantartás

 

Tápanyag-utánpótlás a jobb hozamért

A növénykondicionálással a növény ellenálló- és regenerálóképességét segíthetjük. Így jelentősen javulhat az egészségi állapota, ezzel együtt pedig a termésátlaga. Egyszóval a növényápolás a termesztés egyik alappillére.

Mechanikai szempontból nagyon fontosnak tartjuk a sorközművelést, aminek úgy növelhetjük a hatását, hogy valamilyen formában műtrágyakészítményeket juttatunk ki a növényekhez – legyenek azok granuláltak vagy folyékonyak.

Akinek lehetősége van, használjon szerves trágyát, mert meg fogják hálálni a növényeink! Ez nem közvetlen a növényt erősíti, hanem a talajélet kialakulásában van nagy szerepe. A humuszban gazdag talajban erőteljesebben fejlődik a növénykultúránk.

A terméshozam növeléséhez nagyon fontos a fejtrágyázás. Ez alatt a különböző cseppfolyós vagy szilárd műtrágyák kijuttatását értjük. Ezt a műveletet függesztett vagy vontatott röpítőtárcsás műtrágyaszóróval, oldat esetében pedig szántóföldi permetezővel végezzük.

 

karbantartás

Karbantartási tippek, tanácsok a növényvédelemhez

Napjainkban a kémiai védekezés és ápolás is nagy szerepet játszik a mezőgazdasági növényápolásban, hiszen rengeteg gyom és betegség van jelen. Sajnos az enyhe telek miatt nem pusztulnak el a gombabetegségek, férgek stb. A vegyszeres kezeléseknek is rengeteg módja létezik. A legelterjedtebbek a szántóföldi keretes permetezők függesztett és vontatott változatai.

Karbantartásukat is fontos megemlíteni. Induljunk a legfőbb tartozéktól: a szivattyútól. Elsődlegesen az olajszintet kell ellenőrizni benne, és ha hiányzik, az előírtaknak megfelelő viszkozitású olajjal kell utántölteni. Emellett a membrános szivattyúknál a membránok épségének ellenőrzése is fontos, mert ha az elhasználódik, teljesítménycsökkenés következhet be. Ha tehát elhasználódtak, cseréljük őket. A szivattyú a szívószűrőn keresztül szívja a vegyszert, ennél a szűrőnél a betét épségét és tisztaságát kell ellenőrizni, valamint a tömítettséget, hogy ne szívjon fals levegőt.

A következő egység a szakaszoló. Ennél a tömítettséget kell ellenőrizni, valamint azt, hogy a funkciókat megfelelően hajtja-e végre. Ezekhez felújítókészleteket lehet kapni, valamint egy nyomószűrő is található benne, aminél az épséget és a tisztaságot kell ellenőrizni, szükség esetén cserélni. A szakaszolóhoz kapcsolódik a manométer (nyomásmérő óra): ennél fontos, hogy működjön, mert túlnyomás esetén károsodhatnak a tartozékok.

A következő egység a szórókeret . Itt a vázat kell ellenőrizni, szükség esetén javítani (hegesztés), valamint a szórófejeket. A szórófejeknél a csepegésgátlók funkcionalitását, valamint a fúvókák kopottságát kell ellenőrizni. Szükség esetén cseréljük!

És végül, de nem utolsó sorban maradt a tartály, aminél az épséget kell ellenőrizni; általában műanyag hegesztéssel vagy üvegszállal javítható.

 

habi karbantartás

 

Erre is ügyeljünk!

A műtrágyaszórásnál és a kémiai védekezésnél fokozottan figyeljünk a környezetünkre: a csomagoló anyagokat, zsákokat stb. a megfelelő módon tároljuk, szállítsuk! Kerüljük a munkavégzés során a kémiai szerek nem kívánt mennyiségének talajra jutását!

 

További információ: www.habi.hu