fbpx

Jön a vezető nélküli MTZ traktor

Írta: Farkas Imre - 2020 június 17.

Elektromos meghajtású és vezető nélküli autonóm erőgép fejlesztése is a Belarus MTZ hosszú tervei között szerepel.

 

Tavaly, az új modellek bemutatásával a termékskálát illetően már körvonalazódtak a nagy múltú fehérorosz traktorgyár rövidtávú fejlesztési tervei. Vitaly Vovk, az MTZ főigazgatója a következő évtizedre előre tekintő terveikről, a gyár alapításának 74. évfordulója kapcsán tartott ünnepségen beszélt. A következő 10 évben a költséghatékony termelés érdekében a jelenlegi 22 754 fő foglalkoztatottat 15 ezerre akarják csökkenteni. A következő 10 éves időszakban elektromos meghajtású, vezető nélküli autonóm erőgép fejlesztése is a tervek között szerepel.

 

Két éve már láthattunk egy koncepciót a jövő Belarus erőgépéről – fotó: belarus-tractor.com

 

A közelmúltban már az elektromos meghajtás alkalmazásának irányába tettek lépéseket egy nem mezőgazdasági alkalmazásra szánt önjáró, elektromos meghajtású eszköz fejlesztése kapcsán. Az évforduló alkalmából tartott ünnepségen ismét bemutatták a Belarus 4522 traktor új generációját, amelynek korábbi premierjéről mi is beszámoltunk.

Számos más, nem mezőgazdasági felhasználású eszközt is készített a gyár fejlesztési és kísérleti munkacsoportja az elmúlt időszakban, amelyekkel nem titkoltan a választék bővítés a céljuk. Bemutatásra került például hegyvidéki sípályák, téli sporttelepek, pihenőterületek előkészítésére, karbantartására szolgáló önjáró, lánctalpas eszközhordozó gép. Törzscsuklós, önjáró, összkerékmeghajtású fakitermelő gépet is bemutattak, továbbá a jégpályák karbantartására alkalmas, elektromos meghajtású, magajáró eszközt is fejlesztettek, kínai és orosz partnerek egységeinek felhasználásával.