fbpx

JCB rakodó-újdonságok

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 08.

A közelmúltban a járványhelyzet miatt már megszokott módon online-térben tartotta újdonságainak bemutatóját a JCB. A bemutatott gépek jól reprezentálták, hogy a fejlesztést még mindig kiemelten fontosnak tartja a gyár. Lássuk a részleteket!

 

ÚJ, ULTRAKOMPAKT, GUMIKEREKES RAKODÓGÉP

A JCB egy új, ultrakompakt gumikerekes rakodógépet dobott piacra, amelynek teljesítménye a jelenlegi modellének kétszerese. A JCB 403 Plus mérete és kialakítása megegyezik a jelenlegi 25 lóerős (19 kW-os) 403 Smart Power modellével, azonban a meghajtást egy 50 lóerős (36 kW-os) motor biztosítja, a 60 liter/perc teljesítményű hidraulika pedig az erőforrás-igényesebb munkákra is alkalmassá teszi, emellett növeli a termelékenységét. Ezáltal kis mérete ellenére ütőképes megoldást és páratlan termelékenységet kínál szűk gazdasági udvarokon, kisebb épületekben és egyéb, a manőverezési szabadságot korlátozó helyeken.

 

JCB
JCB 403 Plus: kis mérete ellenére ütőképes megoldást és páratlan termelékenységet kínál

 

A JCB 403 PLUS JELLEMZŐI:

  • A jelenlegi modellénél kétszer nagyobb, 50 LE (36 kW) teljesítmény.
  • A motort alapjáraton leállító, üzemanyag-takarékos JCB Autostop rendszerrel felszerelt, új motor.
  • Új JCB LiveLink távfelügyeleti rendszer a gép működési állapotának figyelemmel kíséréséhez.
  • Új, megnövelt, 60 liter/perc szállítási teljesítményű hidraulika és segédkör.
  • Választható 20 km/h és 30 km/h sebességváltóval.
  • Szabadalmaztatott, párhuzamos működésű, nagy nyomatékú vagy magas emelésű rakodókarok.
  • Teljes funkcionalitású fülke, félig üvegezett merev tető vagy alacsony, ledönthető keret.

Kis mérete és remek manőverezhetősége ideálissá teszik az épületekben és azok közelében végzett munkákhoz, miközben valódi „felnőtt” gép, már bizonyított erőátviteli rendszerrel, nagy teherbírású tengelyekkel és opcionális, elöl és hátul 100%-ban zárható differenciálművel.

A keskeny kerekeken mozgó és mindössze 1,1 m teljes szélességű JCB 403 Plus 1,7 literes, 50 LE (36 kW) teljesítményű motorja JCB Autostop funkcióval rendelkezik, ami üresjáratban a beállított időtartam után leállítja a motort, így csökkenti a felesleges üzemanyag-fogyasztást.

Ezenkívül az új Plus modellt felszerelték a JCB LiveLink távfelügyeleti rendszerrel is, amely elősegíti a gép biztonságos üzemeltetését, a szervizintervallumok betartását, lehetővé teszi a távoli helymeghatározást, a meghibásodások előrejelzését és az üzemi nyilvántartások vezetését.

A JCB 403 Plus modell hidrosztatikus sebességváltója 20 km/h és 30 km/h változatban kapható, az olajat pedig 60 liter/perc teljesítményű fogaskerék-szivattyú biztosítja a csuklóvázas kormányzás, az emelőkarok, valamint az első kiegészítők számára.

Egy segédkör működteti a kiegészítőket, például a trágyavillát, valamint folyamatos áramlást biztosít egy hidraulikus motor meghajtásához olyan kiegészítők esetén, mint a takarmánykiosztó-kanál. Az áramlás a szabályzókar szelepével vagy a rakodó joystickjának opcionális elektronikus vezérlőjével szabályozható.

Az emelőkar méreteit a megrendelő választhatja ki. A standard változat a szakítóerő, az emelési kapacitás és a 2,6 méteres rakodási magasság megfelelő kombinációját kínálja, míg az opcionális, nyújtott változat 2,8 méterre növeli a rakodási magasságot.

Mindkét kivitel rendelkezik a feszültséget a vázon egyenletesen elosztó, szabadalmazott megoldással, és mindkettő valódi párhuzamos emelést tesz lehetővé, ami ideális körülményeket teremt a raklapvillás anyagmozgatáshoz és a kanálból kiömlő laza anyagok mennyiségének minimalizálásához.

A négy különböző gyorscsatlakozó és a vezetőülésből elérhető hidraulikus munkaeszköz biztosítás lehetővé teszi a gazdaság új vagy meglévő kiegészítőinek használatát.

Háromféle kezelőfülke-kialakítás választható – az első és hátsó szélvédővel ellátott, fix tetős fülke a lehető legkönnyebb beszállást teszi lehetővé, ha a kezelőnek gyakran kell ki- és beszállnia, míg a teljesen üvegezett fülke maximális kényelmet kínál, véd az időjárástól és biztonságos, fűtő/páramentesítő egységgel, valamint első/hátsó ablakmosóval és ablaktörlővel is rendelkezik.

A teljes magasság ezekkel az opciókkal 2,2 méter. A harmadik fülkeváltozat az alacsony ajtónyílásokkal, tetőgerendákkal vagy mennyezettel rendelkező épületekben történő munkavégzéshez a JCB egyedülálló ledönthető FOPS/ROPS canopy megoldása, mely mindössze 40 másodperc alatt leereszthető a magasság 1,84 méterre csökkentéséhez, miközben a tetővázra szerelt üvegtábláknak köszönhetően felemelt helyzetben is védelmet biztosít az esőtől.

 

JCB
Az 542-70 és az 536-95 modellek AutoShifttel felszerelt AGRI Super és AGRI Xtra változatai Sway modellként hidraulikus alvázszint-kiegyenlítéssel rendelkeznek

 

Ami a napi ellenőrzéseket és a rutinszerű karbantartást illeti, a JCB 403 Plus egy darabból álló motorházteteje hátrafelé nyílik, így mindkét oldalról szabad hozzáférést kínál a motortérhez, ahol a levegőszűrő, az akkumulátor, a folyadéktartályok és az elektromos berendezések találhatók.

 

NŐ AZ ÚJ LOADALL GÉPEK TELJESÍTMÉNYE

A JCB piacra dobja a Loadall teleszkópos rakodók erősebb, a Euro Stage V kibocsátási előírásoknak megfelelő motorokkal felszerelt új sorozatát, valamint további modellekben is elérhetővé teszi az egyedülálló DualTech fokozatmentes sebességváltót.

Ez a több szakmai elismerést is elnyert sebességváltó, amely az alacsony sebességnél alkalmazott hidrosztatikus meghajtást a magasabb sebességtartományban mechanikus, közvetlen meghajtással kombinálva a teljesítmény és a sokoldalúság optimális párosát kínálja, már nem csak a felsőkategóriás Loadall III sorozat sajátja: mostantól egyre több mezőgazdasági és ipari felhasználó számára válik elérhetővé. A DualTech VT sebességváltó ezentúl az AGRI Super változatokhoz, valamint a legkisebb teljes méretű Loadall géphez, az 532-60 modellhez is rendelhető. Az új, nagy platformos Loadall sorozat felfrissítése a következőkből áll:• AGRI, AGRI Super, AGRI Xtra felszereltségek már 109 LE, 130 LE és 150 LE kimenő teljesítménnyel.

  • A DualTech VT további modellekben érhető el, köztük az új 532-60 AGRI Superben is.
  • 40 km/h végsebesség alapfelszereltségként a 6, 7 és 9,5 méteres modellekben.
  • Az új Auto Stop rendszer leállítja az alapjáraton hagyott motort, ezáltal csökkenti az üzemanyag-pazarlást.

 

ÚJ STAGE V MOTOROK

A legújabb JCB Loadall rakodókat 4,8 literes JCB 448 DieselMAX motorok működtetik, melyek egy kompakt kipufogógáz-utánkezelő rendszernek köszönhetően megfelelnek az EU Stage V kibocsátási előírásainak és az AGRI, AGRI Super és AGRI Xtra felszereltségi szintek teljesítménykövetelményeinek.

Az AGRI modellekben a motor teljesítménye változatlanul 109 LE (81 kW), a nyomaték pedig 516 Nm. Az AGRI Super verziók 5 LE-vel (4 kWtal) megnövelt, 130 LE (97 kW) teljesítményt és 550 Nm nyomatékot adnak le, és az AGRI Xtra modellek motorja is erősebb lett 5 LE-vel (4 kWtal), így eléri a 150 LE (112 kW) teljesítményt, míg a csúcsnyomaték 7%kal, 600 Nm-re nőtt, így a motor élénkebbé is vált. Azért fejlesztették tovább ezeket a motorokat, hogy megfeleljenek a legújabb, szigorúbb EU részecske-kibocsátási és NOx-előírásoknak. A folyamat eredményeképpen el tudták hagyni a kipufogógáz-visszavezetést (EGR) és a változó geometriájú turbófeltöltőt, mely utóbbit egy egyszerűbb, elektronikus vezérléssel ellátott wastegate turbóra cserélték. A teljesítmény és a szervizkövetelmények viszont nem változtak. A fejlett, kombinált SCR és DPF kipufogógáz-kezelési technológia továbbra is kényelmesen elfér a motorháztető alatt – a kipufogócső-vég helyére egy áramvonalas szellőzőnyílás került, ennek köszönhetően a Loadall vezetőfülkéjéből nyíló, kategóriájában élenjárónak számító körkörös kilátás valamivel még jobb is lett, mint korábban volt.

A DieselMAX motor hatékony üzemanyag-felhasználási tulajdonságai hozzájárulnak az utókezelési igények minimalizálásához és a kedvező üzemanyag-fogyasztáshoz, melyet tovább javít az új Auto Stop funkció, amely alapjáraton egy idő után leállítja a motort az üzemanyag-pazarlás megelőzése érdekében.

 

A LOADALL MODELLKÍNÁLAT

A továbbfejlesztett modell- és felszereltség-kínálat a JCB Loadall 53260 AGRI típussal indul, amely továbbra is egy 109 LE (81 kW) teljesítményű motorral rendelkezik, azonban megkapta a JCB 40 km/h-s négyfokozatú TorqueLock 4, terhelés alatt kapcsolható hajtóművét, amely nyomatékváltó-reteszeléssel is rendelkezik a hatékonyabb közvetlen meghajtás érdekében.

Ehhez a modellhez csatlakozik az új 532-60 AGRI Super, amely 130 LE (97 kW) motorral és DualTech VT hidro-mechanikus sebességváltóval rendelkezik, így most először válik elérhetővé a kis és közepes méretű állattartó üzemek számára az egyenletes és pontos, kis sebességű hidrosztatikus hajtás és az energiahatékony mechanikus hajtás kombinációja.

A teljesítmény-skála csúcsán az ömlesztett anyagok mozgatására alkalmas 560-80 AGRI Super áll, amely hagyományos, négyfokozatú sebességváltóval rendelkezik, azonban az új, csúcskategóriát jelentő AGRI Xtra változatban a 150 LE-s (112 kW-os) motorhoz a JCB megszokott, hatfokozatú AutoShift sebességváltója vagy a fokozatmentes DualTech VT is választható.

A kínálat minden további modellje – az 538-60, az 532-70, az 542-70 és az 536-95 – a következő változatokban rendelhető: AGRI 109 LE (81 kW) JCB TorqueLock 4 sebességváltóval; AGRI Super 130 LE (97 kW) négyfokozatú Powershift, hatfokozatú AutoShift vagy DualTech VT meghajtással; valamint AGRI Xtra, amely a 150 LE-s (112 kW-os) motort kombinálja a hatfokozatú AutoShift vagy DualTech VT hajtásrendszerrel.

Az 542-70 és az 536-95 modellek AutoShifttel felszerelt AGRI Super és AGRI Xtra változatai Sway modellként hidraulikus alvázszint-kiegyenlítéssel rendelkeznek az egyenetlen talajon, kinyújtott gémmel végzett biztonságosabb munkavégzés érdekében, ezenkívül a négyfokozatú Powershift sebességváltóval szerelt AGRI Super változat új sebességváltó/tengely kombinációjának köszönhetően a 40 km/h végsebesség most már alapfelszereltség mindegyik 6, 7 és 9,5 méteres modellnél, hogy gyorsabban tudják megtenni a telephely és a munkahely közötti utakat.

 

ALAPFELSZERELTSÉG ÉS OPCIÓK

Mindegyik Loadall III sorozatú rakodóban alapfelszereltség az üléssel egybeépített joystick-vezérlő, mely kiemelkedő komfortot és kényelmet nyújt a minden irányba tökéletes kilátást, logikus kezelőszerv-elrendezést és bőséges belső teret kínáló Command Plus vezetőfülkében.

A légkondicionáló az AGRI és AGRI Super változatok esetén opcionális, az AGRI Xtra modelleken pedig az alapfelszereltség része, és kiegészíthető automatikus hőmérséklet-szabályozással is.

Az AGRI Super felszereltségi szint tartalmazza a gém menet közbeni rángató mozgását csillapító JCB Auto Smooth Ride Suspension rendszert, emellett opcionálisan akár 11 db LED munkalámpával is felszerelhető, hogy éjjel is nappali fényviszonyok lehessenek a gép környezetében. Az AGRI Xtra felszereltségi szint ezt már alapból tartalmazza, csakúgy, mint a részlegesen önzáró differenciálművel ellátott első tengelyt, a szennyeződéstől és portól védő burkolatokat a gémtoldatok között, valamint − a 7 méteres és 8 méteres változatok esetén − a központi hátsó zsírzópontokat.

Az AGRI felszereltségek és a motorteljesítmények összehangolásának és a modellváltozatok leegyszerűsítésének köszönhetően a mezőgazdasági és az ipari felhasználók egyszerűbben megtalálhatják az emelési kapacitás és magasság, a teljesítmény és a teljesítőképesség, valamint a funkciók és az opciók igényeiknek és költségvetésüknek legmegfelelőbb kombinációját. A mostantól szélesebb körben elérhető DualTech VT sebességváltóval egyre több ügyfél használhatja ki ennek a rendkívül hatékony és sokoldalú, felhasználóbarát hajtástechnológiának az előnyeit, vagyis a teleszkópos rakodók piacán elérhető egyetlen hidromechanikus sebességváltót, amely alacsony sebességnél hidrosztatikus precizitást, magasabb sebesség esetén pedig mechanikus közvetlen meghajtást biztosít.

További JCB termékek a forgalmazótól: KITE – Kattintson IDE