fbpx

JACTO Uniport Planter 500: lenyűgöző megjelenés, hatalmas méretek

Írta: Farkas Imre - 2020 szeptember 02.

A gyári felvétel alapján így szemből azt hihetnénk, hogy egy új, merész megjelenésű törzscsuklós nagytraktor jelent meg a nemzetközi piacon, de ez csak részben igaz.

Az Uniport Planter 500 az egyik legnagyobb Brazil mezőgazdasági gépgyártó, a JACTO vadonatúj önjáró vetőgépe. A tekintélyt parancsoló megjelenés brutális méreteket rejt magában. A Precision Planting vSet2TM elektronikus vDrive hajtású magadagolóval szerelt, 49 soros (50 cm-es sortávval) szemenkénti vetőgép, 8700 literes központi vetőmagtartállyal rendelkezik, utóbbi a törzscsuklós vontató hátsó alvázfélkeretén kapott helyet.


Azt hihetnénk, hogy egy hagyományos törzscsuklós nagytraktorral nézünk farkasszemet, de ez nem teljesen igaz – fotó: https://www.jacto.com.br

 

A 470 lóerős önjáró gép mellső és hátsó tengelye hibrid hajtóművel, kerekenként elektronikus motorok segítségével kerül meghajtásra. A nagy, nehéz, mechanikus egységeket nélkülöző erőátviteli rendszer lehetővé tette a törzscsuklós alvázon a nagyobb tengelytávolság alkalmazását, így a 40 fokos bekormányzási szögnek hála méreteit meghazudtolóan kis fordulási sugárral rendelkezik.

 

 

Mivel a vetőgépet vontató, önjáró törzscsuklós hordozó hátsó függesztő szerkezettel nem rendelkezik, így a vetőgépen kívül csak hasonlóan nagy munkaszélességű vontatott talajművelőgépek üzemeltetésére alkalmazható. További részleteket az Uniport Planter 500 önjáró vetőgépről a GÉPmax 2020/V. szeptember-októberi számában olvashatnak majd.