fbpx

JACTO Uniport Planter 500 – Lenyűgöző megjelenés, hatalmas méretek

Írta: GÉPmax-2020/V. lapszám cikke - 2020 október 22.

A gyári felvétel alapján A gyári felvétel alapján így szemből azt hihetígy szemből azt hihetnénk, hogy egy új, merész nénk, hogy egy új, merész megjelenésű törzscsuklós megjelenésű törzscsuklós nagytraktor jelent meg a nagytraktor jelent meg a nemzetközi piacon, de ez nemzetközi piacon, de ez csak részben igaz.

Korábban, ha brazil gyártmányú gépeket https://gepmax.hu/hir/brazilia-felkeszult/ említettünk, akkor mindenkinek a szerényebb műszaki színvonalú gépek jutottak alapból eszébe, de ez is csak részben igaz. Az elmúlt néhány évben hatalmasat fejlődtek a brazil gépgyártók, és jelentősen bővült a számuk, illetve a gyártási kapacitásuk is. Az elmúlt 1-2 évben egymás után mutattak be olyan innovatív projekteket, amelyek nemzetközi szinten is sok esetben egyedülállónak mondhatók. Az 1948-ban alapított Jacto vállalat https://www.jacto.com.br az évtizedek alatt Brazília egyik legnagyobb gépgyártójává nőtte ki magát, ma már a legfejlettebb technikai megoldásokat alkalmazzák fejlesztéseikben. Olyan innovatív projektek vannak mögöttük, mint pl. az autonóm ültetvényművelő-gép. A cég a termékeivel Brazílián kívül jelenleg több mint 100 országban van jelen a piacon. A Jacto rendelkezik gyártóüzemekkel Brazíliában, Argentínában és Thaiföldön, valamint üzleti irodákkal az Egyesült Államokban. Portfóliójukba többek között vontatott és önjáró növényvédőgépek, műtrágyaszórók, cukornád- és kávébetakarító-gépek, szemenkénti vetőgépek, precíziós eszközök tartoznak.

 


Az Uniport Planter 500 önjáró vetőgépet alapvetően a No-Till technológiában történő alkalmazásra tervezték

 

Az Uniport Planter 500 elnevezésű vadonatúj fejlesztésű önjáró vetőgépük tekintélyt parancsoló megjelenésű, forradalmi megoldású eszköz, innovatív hajtáskoncepcióval. A 470 LE teljesítményű dízelmotor a vontató első tengelye előtt helyezkedik el. Elektromos generátort hajt meg, amely ezután négy független (inverter által vezérelt) elektromos motort táplál, amelyek egyenként egy-egy kereket hajtanak meg. Ez a megoldás lehetővé tette a sebességváltó és a mechanikus alkatrészek teljes láncának elhagyását, amelyek alapesetben felelősek lehetnének a hajtás továbbításáért mindkét tengely felé.

A hibrid koncepciónak köszönhetően a teljes hajtáson nagyon magas energiahatékonyságot lehetett elérni – az Uniport Planter 500 önjáró vetőgép állandó nyomatékkal rendelkezik a motor teljes fordulatszám-tartományában, és a csúszás az egyes kerekeknél függetlenül szabályozható. Mindez a szokásos ikerkerekekkel kombinálva lehetővé tette a tapadás maximalizálását, a talaj tömörítésének minimálisra szorítását, valamint az üzemanyag-megtakarítást. Felülmúlva az általánosan használt hidromechanikai rendszereket, hatékonysága akár 95%-ot is elérheti. A nagy, nehéz mechanikus egységeket nélkülöző erőátviteli rendszer lehetővé tette a törzscsuklós alvázon a nagyobb tengelytávolság alkalmazását, így a 40 fokos bekormányzási szögnek hála, méreteit meghazudtolóan kis fordulási sugárral rendelkezik.

 


A 470 LE teljesítményű dízelmotor a vontató első tengelye előtt helyezkedik el, és egy elektromos generátort hajt meg


Az elektromos generátor négy független (inverter által vezérelt) elektromos motort táplál, amelyek egyenként egy-egy kereket hajtanak meg


Három kamrából álló, 8700 literes központi vetőmagtartállyal rendelkezik


A vetőgépegység gerendelye5 szekcióra van osztva

 

Mivel a vetőgépet vontató, önjáró törzscsuklós hordozó hátsó függesztőszerkezettel nem rendelkezik, így a vetőgépen kívül csak hasonlóan nagy munkaszélességű, vontatott talajművelőgépek üzemeltetésére alkalmazható.

 


A vetőegység Precision Planting vSet2TM elektronikus vDrive hajtású magadagolóval rendelkezik


A vetőgépet a vonórúdon végig húzódó hatalmas munkahenger segítségével húzhatjuk szállítási helyzetbe


A vezetőfülke a tökéletes rálátást és maximális kényelmet kínál

 

A vetőegységet a Lumina 400 típusú vontatott direktvetőgépük főegységeinek felhasználásával alkották meg. A Precision Planting vSet2TM elektronikus vDrive hajtású magadagolóval szerelt, 49 soros (50 cm-es sortávval) szemenkénti vetőgép három kamrából álló, 8700 literes központi vetőmagtartállyal rendelkezik, utóbbi a törzscsuklós vontató hátsó alvázfélkeretén kapott helyet. A vetőmag és a műtrágya szállítása a tartálytól egészen a magadagolókig pneumatikus rendszer segítségével történik. A vetésmélység tartásáról vetőelemenként pneumatikus rugók gondoskodnak. Az 56 cm-es átmérőjű vágótárcsák az optimális vágási szöggel és csoroszlyanyomással együtt kiváló teljesítményt nyújtanak direktvetésben. A vetőgépegység gerendelye 5 szekcióra van osztva, így a nagy munkaszélesség ellenére is magas a változó talajfelszín kontúrkövetésének pontossága. Az egész vetőkocsiszállítógerendely 22 fokos vízszintes elbillenésre képes a vontatóhoz mérten. A gyártó tájékoztatása szerint a különböző sortávolságokhoz, a vetőelemek és a mélységhatároló támkerekek áthelyezését könnyen, speciális eszközök alkalmazása nélkül át lehet állítani.

Az Uniport Planter 500 önjáró vetőgépet alapvetően a No-Till technológiában történő alkalmazásra tervezték, így alapfelszereltségként GPS-rendszerrel van felszerelve, amely többek között lehetővé teszi a fordulóban történő, automatikus vetőgerendely-emelést és -süllyesztést.

 

Fotók: https://www.jacto.com.br

 

Farkas Imre