fbpx

Intelligens tápanyag-gazdálkodás Kverneland Accord műtrágyaszóróval!

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 07.

A Kverneland Group folyamatos újításaival vezető fejlesztőnek számít az agrárelektronika területén. Ezen fejlesztésközpontú filozófiánk eredményeképpen kiváló, egyedi, széles termékválasztékot tudunk kínálni a legmagasabb technológiai színvonalon. Napjainkban már olyan komplex, profi megoldások állnak a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, amelyek a munkát gyerekjátékká teszik, viszont a hatékonyságát a maximumig növelik.

A Kverneland Group ma már több mint 50 ISOBUS-kompatibilis munkagéptípussal szerepel világszerte a piacokon, s ezzel méltán az elsők között van. Törekszünk arra, hogy az egyre nagyobb teljesítményt követelő piaci igények kielégítése mellett gépeink egyre összetettebb és hatékonyabb megoldásait a lehető legegyszerűbb kezelhetőség jellemezze. Ebben a küzdelemben legnagyobb segítségünk az agrárelektronika, amely lehetővé teszi, hogy összevonjunk és automatizáljunk műveleti lépéseket, amelyek végrehajtását helyspecifikusan definiálhatjuk, a GPS-technológia segítségével.

Az ISOBUS-technológia „rendet tesz” a különböző gépgyártók által fejlesztett elektronikus rendszerek közt, közös szabványokkal irányítva a fejlesztéseket (ISO 11783), ezzel egyszerűsítve a gazdálkodók boldogulását az egyre bővülő elektronikusvezérlő-kiegészítők világában. A technológia célja, hogy egyszerűsítse a modern eszközök és megoldások használatát, hogy ne kelljen minden géphez a saját külön vezérlődobozát ki- és beszerelni használat előtt, majd elvégezni a szükséges beállításokat.

ISOBUS-munkagépekkel ez sokkal egyszerűbb, ugyanis a traktoron és a munkagépen szabványos csatlakozókat találunk, csatlakoztatása után pedig a munkagép automatikusan betölti az információkat a traktorban lévő univerzális terminálba, amin keresztül az összes többi ISOBUS-kompatibilis munkagépünket is tudjuk kezelni.

Nincs szükség időigényes beállítások elvégzésére, a munkagépben tárolt beállítások pillanatok alatt megjelennek a kezelőterminálon. Nincs többé lekötve egy erőgép sem kizárólag egy specifikus művelethez, mert bármely traktorra ugyanolyan gyorsan felszerelhetőek a munkagépek.

 

 

 

 

A könnyebb megértés és átláthatóság kedvéért rendszerbe soroltuk a technológia különböző szintjeit, a felhasználók szemszögéből:

iM Ready:

Amit egyszerű feladatnak hívok. ISOBUS-munkagépet vásárolok, mert hosszú távon szeretném egyszerűbbé tenni gépeim üzemeltetését, kihozni belőlük a maximumot.

iM inControl

Egy terminál valamennyi ISOBUS-munkagépemhez.  Csak ISOBUS-munkagépeket vásárolok, amelyeket ugyanarról a terminálról tudok kezelni, ezáltal időt, energiát és pénzt takarítok meg.

iM Global:

GPS-szel egyszerűbb és hatékonyabb a feladat elvégzése. Lehetővé teszi számomra a helyspecifikus automata műveletek végzését, nem kell annyifelé megosztani a figyelmet, jobb a munka minősége és pontossága, ezáltal hatékonysága, így még pénzt is takarítok meg.

iM Intelligent:

Csak intelligens gépeket használok. A legtöbbet akarom kihozni gazdaságomból, ezért a legmagasabb szintű technológiát alkalmazom; munkagépeim GPS-jel segítségével képesek intelligensen alkalmazkodni, korrigálni, ezzel teljesen új szintre emelve a mezőgazdasági gépek üzemeltetését.

A Kverneland Group, mint munkagépgyártó, a munkagépek vezérlésére specializálódott, kínálatunk teljes rendszerre kiterjedő.

Második generációs ISOBUS-terminálunk, amely 100% ISOBUS-kompatibilis, kielégít minden ma felmerülő munkagép-vezérlési igényt. Egyesíti magában az
ISOBUS-terminált és a GPS-párhuzamvezető és -szakaszvezérlőt.

GEOcontrol feladatvezérlő programunk új lehetőségek tárházát nyitja meg. Ezzel a programmal nemcsak a szakaszokat vezérelhetjük automatikusan, hanem rögzíthetjük is a munkaművelet fontos információit, vagy vezérelhetjük a munkagépet, táblatérkép alapján differenciáltan is. Csatlakoztathatunk hozzá a traktor szélvédőjére szerelt vezető fénysort is, így nem a képernyőt figyelve tájékozódhatunk a párhuzamosságról, tekintetünk végig a haladási irányt célozza, az éjszakai munkavégzés sem jelent problémát többet. DGPS antenna, kamera, internetmodem, w-lan stick, kiegészítők egész sora teszi teljessé a csomagot. Amennyiben nem használunk GPS-vezérlést, két munkagép is működtethető egyidejűleg a terminálról, például egy front- és egy hátsó függesztésű. Az információk egyszerűen USB adathordozó segítségével kinyerhetőek, és feltölthetőek a terminálra. Az elkészített kijuttatási tervek egyszerűen feltölthetőek, az elvégzett munka rögzített információi pedig letölthetőek. Nem kell többet a nyomtatott kezelési utasításokat a fülkében tartanunk; azokat pdf-formátumban feltölthetjük a terminálba, és szükség esetén azon olvashatjuk. Mindezt magyar nyelven!

Ha ezt a magas szintű ISOBUS-terminált összepárosítjuk legokosabb Kverneland Accord műtrágyaszórónkkal, intelligens megoldást kapunk eredményül. Legfrissebb modellünk, a Kverneland Accord Exacta TL GEOspread méltán nyert ezüstérmet a 2011-es Agritechnica kiállításon Hannoverben. A műtrágyaszóró különlegessége, hogy adagolóegységenként két állítómotorral szerelt, amelyek közül az egyik a kijuttatott dózist szabályozza, a másik a szórótárcsák feladási pontját, ezáltal a gép munkaszélességét. Így gombnyomásra, a fülkéből lehetővé válik mindkét oldal munkaszélességének egymástól eltérő mértékű változtatása. A GEOspread rendszerű műtrágyaszóró bármilyen ISOBUS-kompatibilis kezelőterminálról üzemeltethető, ami rendelkezik szakaszvezérlő programmal. A rendszer előnye, állandó tárcsafordulatszám mellett a feladási pont változtatása, a gyorsabb és pontosabb kijuttatás érdekében. Kezelése, beállítása is egyszerűbb, a munkaszélesség változtatásához sem szükséges a kabinból kiszállni. 100% ISOBUS-kompatibilis! A Kverneland Exacta TL GEOspread GPS-szel kombinálva talán a legintelligensebb műtrágyaszórási rendszer napjainkban a piacon.

Az intelligens megoldás

A GEOspread műtrágyaszóró IsoMatch Tellus-szal és GPS-szel kombinálva képes: Szakaszvezérlésre: automatikusan kapcsolja ki és be a szakaszokat a forgókon, a táblaszélen és a már leszórt területen. Differenciált kijuttatásra: kijuttatási térkép vagy külső vezérlő (pl. zöldszenzor) alapján automatikusan szabályozza a kijuttatott mennyiséget. Dokumentálásra: eltárol minden munkainformációt vagy táblaspecifikus információt, amelyek USB adathordozón átvihetők a farmgazdálkodási programba. Párhuzamvezetésre: táblaszélek felvétele, forgók külön kezelése, párhuzamvezetés. Gyakorlati példák: szabálytalan alakú tábla esetében a tábla szélességének csökkenésével arányosan csökken a munkaszélesség és a kijuttatott dózis is. Táblavégi forgókon nem a gépkezelő kapcsolja ki vagy be a szórást, hanem azt a GPS-jel alapján a GEOcontrol vezérli. Ennek köszönhetően egyenletesebb a kiszórt műtrágya mennyisége, ami egyenletesebb minőségű termést eredményez, továbbá a rászórások elkerülésével – tábláink alakjától függően – 5-10% között tudunk megtakarítani az éves műtrágyaköltségből.

Nagy Nándor
www.kvernelandgroup.hu