fbpx

Innovatív tárolóeszközök a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 16.

Az agrártermékek szállítása mindig is jelentős kihívások elé állította a logisztikai vállalkozókat: az árut frissen, sérülésmentesen és az élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelelve kell eljuttatni a feldolgozóüzemekbe és a kereskedések polcaira. A termőföldektől egészen a szupermarketekig úgy lehet megőrizni a gyümölcsök és zöldségek kiváló minőségét, ha színvonalas tárolóeszközöket használunk a fuvarozáshoz. A holland székhelyű Schoeller Allibert multicég olyan műanyag dobozokat és mezőgazdasági konténereket gyárt, melyek strapabírók, megóvják a rakományokat, és még a környezetet is kímélik.

A korszerű gyümölcsös ládák előnyei

Rakodóbarát megoldás

A hagyományos fából vagy olcsó minőségű műanyagból készült logisztikai tárolók nagy önsúllyal rendelkeznek, és nem teszik lehetővé a gyors rakodást. Ez a probléma ösztönözte a Schoeller mérnökeit olyan ergonomikusan kialakított szállítóeszközök fejlesztésére, melyek használatával el lehet kerülni a túl hosszú csomagolási és rakodási időt. Az általuk tervezett – a mezőgazdaságban előszeretettel alkalmazott – euro ládák és halmozható dobozok egyszerre nagyon könnyűek és tartósak. Épp ezért akár egyetlen rakodómunkás is tempósan el tudja végezni a feladatot.

 Az egymásba rakodható ládák logózhatók is, hogy ne keveredjenek el

Frissen tartanak

A gyümölcsök és zöldségfélék nemcsak sérülések következtében mehetnek tönkre, hanem szállítás alatt rothadásnak, penészesedésnek indulhatnak. A Schoeller ládái megfelelő szellőzést biztosítanak az áruknak, még a nagy IBC konténerek is, melyekben az ömlesztett terményeket tárolják. A burgonya- és tökfélék fuvarozása, ezért sokkal kevesebb kockázattal jár.


Combo Fructus IBC: az ömlesztett termények kedvelt szállítási eszköze

A feldolgozóüzemekben történő raktározás során akár több napon, héten keresztül is el kell állniuk a terményeknek: a kiváló minőség megőrzésében pedig a hűtőházakon kívül a műanyagládáknak is szerepe van.

Időtállók

Mindenki találkozott már olyan tárolóládákkal, melyeknek néhány használat után letört a fogantyúja, vagy a silány anyaghasználat miatt elrepedtek a rakomány súlya alatt. Ezek a problémák ugyan első pillantásra lényegtelennek tűnnek, azonban hosszútávon visszatérő kiadásokat jelentenek a gazdáknak: a ládák rendszeres újbóli beszerzése elvonja a figyelmet a fontosabb feladatoktól, ráadásul felesleges költséget is okoznak.

Az úton keletkezett károk ellenben a logisztikai cégeket is terhelik. Kiváltképp igaz ez a sérülékeny agrártermékek esetében: az összeroncsolódott almákat, bogyós gyümölcsöket már nem lehet eladni a vásárlóknak.

Költséghatékonyak

A fuvarozási kiadások kétféleképp is redukálhatók modern mezőgazdasági tárolóládákkal.

  • Visszaforgó csomagolási rendszerek: az egyutas csomagolóanyagok – mint a töltelékanyagok, fóliák – pénzügyi és környezetvédelmi szempontból sem előnyösek. Érdemes a drágább, de többször használatos szállítóeszközök irányába orientálódni. Az olcsó egyutas csomagolóanyagok rövid távon ugyan jó döntésnek tűnhetnek, pedig a tartós tárolók magasabb beruházási költsége már néhány éven belül megtérül.
  • Összecsukható tárolók: télen a szállítóeszközöket raktározni is kell a következő betakarítási időszakig. Az összecsukható FLC konténerek kevés helyen is elférnek – például a géppark tárolására szánt épület egyik részében. Ráadásul szállítmányozás közben a visszaúton is sokkal könnyebb megszüntetni az üresjáratokat, ha a műanyag ládák nem foglalják el a helyet az értékes rakományok elől.

 
Az FLC konténerek nem foglalnak sok helyet: tavaszig összehajtva kis helyen is raktározhatók

Zöld logisztika az agrárszektorban

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy a könnyebben lebomló faládákat és raklapokat miért is cserélnénk le környezetszennyező műanyag verziókra. A Schoeller tárolódobozok azonban 100 százalékban újrahasznosíthatók. Amikor a rendszeres fuvarozás következtében használhatatlanná amortizálódnak a dobozok, a gyártó visszaveszi a konténereket, és alapos tisztítás után újra feldolgozza. Ezáltal nem termelődik még több plasztikhulladék a disztribúció során.

CÍMKÉK