fbpx

Így tárolja a műtrágyát, ha el akarja kerülni a baleseteket!

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 október 13.

Sajnos nem példa nélküli, hogy a műtrágya helytelen tárolása balesetet vagy mérgezést okoz. Ám az is gyakran előfordul, hogy a rossz tárolási szokások miatt a műtrágya veszít a minőségéből. Hogy ezt elkerüljük, érdemes betartani néhány szabályt, amivel megkímélhetjük magunkat, de a pénztárcánkat is a kellemetlen következményektől! Mire kell figyelni?

 

forrás: betolemez.hu

 

Kültéren vagy beltéren tároljunk?

A kültéri elhelyezés nem éppen a legmegfelelőbb műtrágya tárolásakor. Amennyiben nincs más lehetőségünk, megfelelő körültekintéssel ez a megoldás is jó lehet, de itt különösen nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy hogyan védjük meg a készítményeket az időjárás viszontagságaitól. Kötelező a takarófólia, biztonságosan rögzítve, de nem árt egy extra ponyva sem. Figyeljünk arra, hogy a talaj egyenes legyen, és jó vízelvezetéssel rendelkezzen! A rakatokat pedig raklapokon elhelyezve, stabilan építsük fel. Először a rakat tetején található terméket használjuk fel, és figyeljünk arra, hogy a rakat stabil maradjon!

Biztonságosabb és célravezetőbb megoldás azonban a beltéri tárolás, ahol sokkal könnyebben tudjuk helyesen tárolni, és nem utolsósorban megvédeni a terméket a tolvajoktól!

 

A beltéri műtrágya tároláshoz ideális épület

Beltéren sem mindegy, milyen épületben tároljuk a műtrágyát. Lássuk, mik a legfontosabb szempontok az ideális épület esetében!

  • Az épület legyen zárt: ez segít megvédeni a műtrágyát az időjárás viszontagságaitól!
  • Legyen jól zárható: ezzel megnehezítjük a betörők dolgát!
  • Az épület legyen vízálló, mivel a nedvesség csomósodást és porképződést okozhat, ami befolyásolja a műtrágya kijuttatási jellemzőit!
  • Kiemelt fontosságú a megfelelő szellőzés, mind a hőelvezetés, mind a bomlás során keletkező gázok kijuttatásának érdekben .
  • Egyenletes, száraz, sima talaj legyen az épületben!
  • Lehetőleg szereljünk fel raklaptároló polcrendszert!

Ha gyors, esztétikus és kedvező árú megoldást szeretnénk, érdemes mérlegelni trapézlemezből készült tároló építését. Az ilyen épület előnye, hogy rendkívül gyorsan felépíthető és ára nagyon kedvező. A trapézlemez épület hátránya azonban, hogy nem véd eléggé a hőhatástól. Ha hőmérsékletre érzékeny termékeket szeretnénk tárolni, érdemesebb hőszigetelt, szendvicspanelből készült könnyűszerkezetes épületet tervezni. Ha megbízható és korrekt gyártótól szeretne rendelni, mi a Betolemez Kft-t ajánljuk. A Betolemez Kft-nél mindkét alapanyag és az egyéb szükséges kiegészítők is elérhetőek, méretre gyártva, gyors szállítási határidővel és garanciával.

 

 

Az sem mindegy, hogy mit mivel tárolunk!

Ha megvan a megfelelő épület, akkor figyelni kell arra is, hogy a műtrágyát a falaktól, eresztől és gerendázattól minimum egy méterre tároljuk. Ha nincs polcrendszerünk, akkor korlátozzuk a rakatok magasságát, nehogy instabillá váljanak!

Fordítsunk különleges figyelmet arra is, hogy mit mivel tárolunk!

  • A műtrágya tárolása egy helyiségben tilos szerves anyagokkal, üzemanyaggal, vegyszerekkel, erősen lúgos anyagokkal.
  • Ömlesztett készítmények tárolásánál figyeljünk az anyagok kompatibilitására: ammónium-nitrát alapanyagú terméket tároljunk külön a karbamid alapanyagútól!
  • Mésztől tartsuk a műtrágyát különválasztva.

 

Tájékozódjunk és rendeljünk megbízható forrásból!

Fontos, hogy megismerjük az adott termékre vonatkozó felhasználási és tárolási útmutatót. Ha online gazdaboltból vásárolunk, olyat válasszunk, ahol minél több információ, széles választék és jó ügyfélszolgálat elérhető. Mi a Gazdadiszkont webáruházat ajánljuk, ahol korrekt áron, jó minőségű műtrágya és minden szükséges egyéb készítmény is megtalálható. Az oldalon a termékeknél megtaláljuk a tároláshoz szükséges információkat is, de igény esetén feltehetjük kérdéseinket is.

Az utóbbi években pozitív trend mutatkozik a műtrágya felhasználásának tekintetében, de a tárolást sokan elhanyagolják. Fordítsunk erre is figyelmet, és kerüljük el a kellemetlenséget!