fbpx

Horsch újdonságok

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 10.

Már a szántóföldi próbákon a 3 m széles HORSCH Versa 3 KR forgóboronával kombinált gabonavetőgép első prototípusa és a jól bevált StripTill Focus termékcsalád is 3 méteres változattal bővül.

 

A HORSCH Versa 3 KR forgóboronával kombinált gabonavetőgép

A 3 m széles HORSCH Versa 3 KR modellnél abszolút innovatívnak nevezhető az adagolás, mert a Versa elektromos hajtású magadagolóját teljesen újragondolták. Minden egyes adagolóegység fogaskerekekkel kapcsolódik az előtéttengelyhez. Ezzel a sorszélesség-rendszerek egyenként és szerszám nélkül változtathatók, valamint a különféle sortávolságok is pl. 15-ről 30 vagy 45 cm-re módosíthatók. Az adagolás a vetőmag függvényében egyszerűen beállítható, a cellás kerék és bütykös tárcsa közé helyezett tolózárral. Az adagolókerekeket is egyenként, szerszám segítsége nélkül ki lehet venni ellenőrzésre. A Versa a 3 méter széles Kredo forgóboronára épül, amely a pneumatikus hajtású Express 3 KR magágykészítővel kombinált vetőgépből ismerős. Ezen 10 forgórész van, 3 m-es munkaszélességen. A gyorscserélő forgóboronafogak a nagyobb élettartam érdekében keményfém bevonattal is kaphatók. A trapézgyűrűs tömörítőhenger tökéletes magárkot képez még nehéz és kötött talajviszonyok között is.

Újdonság a 900 literes térfogatú tartály, amely opciós bővítővel növelhető. Ugyanilyen új a DuoDisc csoroszlya, amely a TurboDisc duplatárcsás csoroszlya már bevált alkatrészein alapul. A Versában lévő DuoDisc laprugós terhelésű, és a tömege külön erre a gépre van optimalizálva. A vetőgép összes beállítását a gép bal oldalán végezhetjük el. A vetési mélység és a csoroszlyanyomás egy univerzális kulccsal (opcionálisan hidraulikusan) beállítható. Az elektromos hajtásnak köszönhetően a leforgatási folyamat nagyon egyszerű, továbbá az ingyenes HORSCH MobileControl applikáción keresztül végezhető. A leforgatókádat szintén balra lehet kihúzni. A Versa 2021 őszétől lesz elérhető.

 

Horsch
A Versa KR 3, 900 literes térfogatú tartálya opciós bővítővel növelhető

Horsch
A Versa, a 3 méter széles Kredo forgóboronára épül

 

HORSCH StripTill Focus már 3 m-es munkaszélességgel is

A HORSCH elindítja a jól bevált StripTill Focus termékcsalád 3 méteres változatát, hogy megoldást kínáljon kisebb traktorokat alkalmazó, szerényebb területméretű gazdaságoknak a sávos művelés és vetés ötvözésére.

Első ránézésre a 3 m széles Focus és a nagyobb munkaszélességek közötti legnyilvánvalóbb különbség az acéltartály. A tartály befogadó-képessége 3 500 liter, 60/40 osztással. A 400 l befogadó-képességű MiniDrill is kapható harmadik felszerelhető tartozékként. A gyártó az üzemeltetéshez 250 LE-s traktort javasol, 10 km/h-s üzemi sebességgel.

Többek között az egyre gyakoribb száraz időszakok miatt a talajművelés nélküli StripTill termesztés technológia egyre fontosabb a korszerű szántóföldi gazdálkodáshoz. Az integrált műtrágya-kijuttatású, kis sávos művelésnek és a precíz magvetésnek számos előnye van, amelyek a Focus termékcsalád 10 éve alatt nyilvánulnak meg.

  • Az előző növénymaradványok garantálják a talaj lassabb kiszáradását.
  • A talajfelületen lévő szerves maradványok az erózió ellen védelmet nyújtanak.
  • Humuszképződés.
  • Javított vízegyensúly.
  • A célzott, csökkentett művelés miatt fokozott földigiliszta-aktivitás.
  • Az előző növények maradványai el vannak távolítva a maghorizontról.
  • A mag–talaj-érintkezés javul.
  • Száraz körülmények között jobb keléshez vezet.

 

Horsch
A kevés szármaradványt tartalmazó talajok vetésére a TurboDisc csoroszlyát javasolják

Horsch
TerraGrip kapák garantálják a talaj mély lazítását, valamint az optimális gyökérfejlődés érdekében a célzott tápanyag-aláhelyezést a magsorok alá

Horsch
A 400 l befogadó-képességű MiniDrill is kapható harmadik felszerelhető tartozékként

 

A Focus termékcsalád fő jellemzője a talaj mélyebb lazítása, a tápanyag célzott kihelyezésével és a precíz vetéssel – egyetlen munkamenetben. A Focus gépekben a HORSCH gabonavetőgépekről és talajművelő eszközökről származó, jól bevált alkatrészek vannak. Első eszközként a TerraGrip kapák garantálják a talaj mély lazítását, valamint az optimális gyökérfejlődés érdekében a célzott tápanyag-aláhelyezést a magsorok alá. A műtrágyát egy vagy két rétegben, különböző mélységekben lehet elhelyezni. A szármaradványok eltávolításra kerülnek a gyökér területéről, és nedves talaj kerül a csírázási horizontba, ezzel a mag ideális körülményeket kap.

A kapamezőt különböző eszközök követik, a kívánt művelet szerint lehetnek: egyengető- vagy bakhátkészítő tárcsák vagy morzsalékos talajt előállító egyengetők. A 100 cm-es átmérőjű gumikerekes henger célzott, mély elrendezést és utat képez a csoroszlyák előtt, így garantálja vetőcsoroszlyák pontos mélységtartását.

A Focus termékcsalád híres különféle növényekhez és munkakörülményekhez igazítható felszereltség választékról. Ugyanez igaz a vetőcsoroszlyákra is. A kevés szármaradványt tartalmazó talajok vetésére a TurboDisc csoroszlyát javasolják, a nagy szalmatartalom esetén a TurboEdge csoroszlya-változatot. Az egyedi, tömörítőkerék-vezérelt csoroszlyák mindig tökéletesen igazodnak a talajhoz, és biztosítják a precíz magelhelyezést.

 

Horsch-sajtóközlemény