fbpx

Horsch Maestro – egy picit másképp

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 november 23.

A legtöbb Horsch gép fejlesztése először a saját farmokon keletkezett igényeknek a kielégítésére indul el. Így volt ez a Maestro esetében is.

A csehországi Horsch farmon, „brutális” körülmények között szerettek volna kukoricát termeszteni. A földek agyagtartalma 60% körüli, amikor nedves, akkor köcsögöt lehet formálni, amikor ki van száradva, akkor mintha kőbányában dolgoznánk. Az első európai gépek nem nagyon bírták a kiképzést, szétperegtek. Erre válaszul alkotta meg első Maistro + Kinze vetőgépét, majd néhány évre rá az első, önálló Maestro vetőgépet a Horsch, melyek legújabb fejlesztései most kerültek nyilvánosságra. Az idei évtől a Horsch portfóliójában kétféle vetőgépet találunk. A hagyományosan vákuumos és ejtő csöves rendszert, és a nyomott levegőst. Hogy miért? Mindkét vetőgépnek van előnye és hátránya a másikkal szemben, és a termelők így ki tudják választani, hogy melyik passzol jobban az elképzeléseikhez.

 

Maestro SV vákuumos adagoló
Maestro SV vákuumos adagoló

 

A vetőgépek adagolói majdnem 100%-ban megegyeznek. Első ránézésre nem nagyon látszik, hogy melyik gépről van szó, a névből könnyen ráismerhetünk: a V jelzésű a vákuum, az X a nyomott levegős.

A Maestro RV, DV, CV, SV vákuumos vetőgépek, 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 36 sorosak lehetnek, és ezen belül a sortávolság is változhat 45 és 80 cm között. A nagy központi műtrágyatartály mellett legtöbb esetben nagy központi magtartállyal is rendelhetőek. Az adagolót annyira egyszerűre tervezték, amennyire csak lehetett. Az üzemeltetőknek azon kívül, hogy kiválasztják, a vetőtárcsát és behelyezik, beállítják a vetési mélységet és a magfogó kerék mélységét, a vetőegységnél nincs mit csinálniuk! A vetési normát a monitoron kell állítani, a csoroszlyanyomást is, és a vákuum állításával szabályozzuk, hogy ne legyen duplázás ill. kihagyás. Az adagolóban nem kell pl. lesodrót állítani. A nyomott levegős rendszer is hasonlóan működik, csak ott egy picit jobban oda kell figyelni a magfogó kerék beállításához, azonban gyorsabban is tudunk vele vetni. A vákuumos adagoló max. vetési sebességét 12 kmre, a nyomott levegősét 15 km-re ajánlja a gyár.

 

Maestro CX nyomott levegős adagoló
Maestro CX nyomott levegős adagoló

 

Természetesen, amikor lóg az eső lába, és még egy kevés van hátra, akkor mindenki gyorsabban fog menni. Az adagoló pontosan fog ekkor is adagolni, csak az ejtő csövesnél egy keveset torzulni fog a tőtávolság, mivel az ejtőcsőben a vetőmagvak többször fognak pattogni. Tulajdonképpen ez a két vetőgép között az egyik különbség, amelyik a nyomott levegős rendszer felé billenti a mérleg nyelvét.

Azonban azt is tudjuk, hogy a lőtt magokat meg is kell fogni a talajban, ami nem egyszerű. Ehhez minden esetben kell a magfogó kerék. És mi van akkor, ha nagyon csapadékos a tavasz, és a nyers föld esetleg ragad a magfogó kerékre, és kiszedi a magokat a földből? Meg kell állni és haza menni? A vákuumosnál kivesszük a magfogó kereket, és tovább tudunk dolgozni. Az új Maestro generáció letisztult formában a legjobb választás a termelők számára. Használjuk ki az előrendelés adta lehetőségeket, és biztosítsuk be a tavaszi igényes vetést!

 

Maestro 8 CX
Maestro 8 CX

 

Szász Zoltán
30-743-0302