fbpx

Számoljon: kevesebb menet, több pontosság mennyit ér?!

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 január 01.

A növényvédelem egyik legfontosabb és legköltségesebb folyamat a növénytermesztésben, főleg, ha belegondolunk, hogy abból a mennyiségből, amit általában kijuttatunk, mennyi hasznosul…

 

A LEEB ÍGY KÖVETI A TALAJEGYENETLENSÉGET

A permetezés során a legnagyobb kihívás a szert minél nagyobb arányban eljuttatni a célfelületre. A célfelület lehet a növény vagy a föld felszíne, pl. egy kelés előtti gyomirtásnál. Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a veszteség, a szórókeretet a lehető legközelebb kell vinni a felülethez. A Horsch LEEB permetezők  olyan megoldásokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a legkisebb távolság biztonságos elérését!

 

horsch leeb
LEEB 4 AX: Biztonságos 50 cm-re a célfelülettől

 

Ez a távolság az 50 cm fúvókatávolságnál 45-50 cm; 25 cm fúvókaosztásnál pedig 30-35 cm a szórókeret és a célfelület közötti távolság. Miként tudja ezt a LEEB,  és hogyhogy nem ver le a keret végénél a földbe? A szórókeret ingaként van felfüggesztve, és úgy ki van súlyozva, hogy önmagától vízszintben marad. Munka közben két aktív munkahenger tartja egyensúlyban, vagyis párhuzamosan a földdel. Ezt úgy lehet elképzelni, mint az ember felkarját az izmokkal.

 

leeb bcrpro
LEEB BCPro: Dombok között is a legkisebb távolsággal

 

Amikor viszont talajegyenlőtlenség jön, és emelni vagy süllyeszteni kell, akkor a „vállban” levő munkahengerek egyszerre dolgoznak, mindkét szárnyat emelik, és közben stabilizáló munkahengerek elfordítják az ingára felfüggesztett középső tagot. Így kétszer gyorsabb a rendszer! Az ultrahangos szenzorok csak a keret magasságát állítják, nem stabilizálnak.

 

permetező
LEEB LT: 30 cm célfelületig a távolság

 

KEVESEBB ELSODRÓDÁS, TÖBB ELŐNY

Néhány éve tudjuk már, hogy minél közelebb vagyunk a célfelülethez, annál kisebb az elsodródás, és ezáltal jóval nagyobb a növényvédőszer hatásfoka. Mondhatnánk, hogy „Az elsodródás mit érdekel engem? Ha néhány lépéssel odébb kerül is az anyag, amikor jövök visszafelé, majd emide kerül a másik oldalról elsodródott, nagy parcellán belül nem számít!” Ám a helyzet az, hogy azok a cseppek, amelyek elsodródnak, csak a saját súlyukon keresztül tudnak lejönni a növényre.

 

leeb lt
LEEB LT: 25 cm-es fúvóka osztás 2-2 rendszer

 

A permetezés idején általában alacsony a páratartalom, így ezen apró cseppek élettartama relatíve rövid, kb. 5 másodperc. Ha ez idő alatt nem érnek le a felületre, akkor elpárolognak, és ez mind veszteség! Ha egy 50 mikronos csepp esési sebessége 10 cm/s akkor gyorsan ki tudjuk számolni, hogy mekkora távolságról érkezik meg mielőtt elillanna…?!

Az 50 cm és a 70 cm célfelülettől levő magasság közötti elsodródás-különbség már körülbelül 50%. Ez is mutatja, hogy ha csak 20 cm-rel jövünk közelebb az állományhoz, mekkora hatásfoknövelésünk van, másik oldalról nézve: ennyivel csökkentjük a veszteséget!

 

precisionspray
LEEB PrecisionSpray: pulzáló rendszer a Profiknak

 

Kihasználjuk ezt? Most egyre több helyről hallani, hogy az EU csökkenteni szeretné a növényvédőszer-mennyiséget 20-30-…%-kal. Ugyanígy a műtrágyamennyiséget is. Amit nem tudunk, hogy mi a kiindulási alap. Amit viszont tudunk, hogy a különböző vegyszerek kivonásával egyre nehezebb a védekezés.

 

FONTOS SZEMPONTOK

A helytelen növényvédelmi folyamat eredménye a rezisztencia, ami helyileg is könnyen kialakulhat, és amivel később nehéz lesz mit csinálni. Észak-német, angol és francia területeken az ecsetpázsit-rezisztencia nehezíti meg a búza termesztését. A déli régiókban a kukorica-gyomflórából kezdenek kialakulni rezisztens fajok.

 

nightlight
NightLight: lássuk éjjel is hogy mit csinálunk

 

A növényvédelem folyamán nagyon fontos lenne odafigyelni, hogy mikor optimális az idő. Az biztos, hogy a déli 12 és a kora délutáni nagy melegek nem a növényvédelem barátai. Az esti órák, éjjel, és hajnalban, amikor nincs nagy harmat, akkor kellene a legtöbb permetezést elvégezni.

 

leeb vl
LEEB VL: 2m hasmagasság, biztonságos közlekedés a napraforgóban is

 

Ehhez kell a megbízható keretvezérlés és a jó, biztonságos fúvóka-megvilágítás.

A növényvédelem az életünk védelme is! Minél tökéletesebben végezzük, annál kevesebb lesz az a felület, ahová sok rakódott le, és az a rész is, ahonnan hiányzik, amiért esetleg megint és megint menni kell. Így a vegyszerfelhasználás is csökkenhet, és mégis egészséges állományunk lesz.

A LEEB-bel végzett növényvédelem sokkal hamarabb megtérül, mint gondolná! Számoljunk csak, hogyha 20-30%-kal kevesebbszer kell kimenni, mennyit jelent az…?!

 

Szász Zoltán, 06-30/743-0302