fbpx

Áremelés Karácsony előtt és után

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 29.

Ma még olcsóbban tankolhatunk, de holnaptól emelkedik a gázolaj ára.

Az év utolsó árváltozását éljük meg szerdán, de erre az elemzők számítottak. A gázolaj átlagára emelkedik a héten szerdától bruttó 2 forinttal literenként, ugyanakkor a benzin ára nem változik már az idén. Ezzel megint a mezőgazdasági termelők járnak rosszul, hiszen a gépek többségét gázolaj hajtja. Célszerű az új, kisebb fogyasztású, mégis nagyobb teljesítménnyel bíró erőgépek beszerzését kiemelten kezelni, a pályázati lehetőségeket kihasználni.

 

gázolaj áremelkedés
A gázolaj árának emelkedése érinti a mezőgazdaságot (fotó: Barna Ferenc)

 

Mennyit fogunk fizetni az üzemanyagért 2021-ben

Bizonytalanságok jellemzik a globális olajkeresleti kilátásokat, bár december közepére mind a Brent, mind a WTI árfolyama közel tízhónapos csúcsot ért el. A 2020-as év ármozgását nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány, így ez a kiugrás is ezzel függ össze: a vakcinák megjelenése és az engedélyezések erősítették a gazdasági kilátásokat az év végére.

A kereskedők és elemzők óvatosak, hiszen jelent meg újabb mutáns változata a vírusnak, több országban ezért szigorították a korlátozásokat. A várakozások szerint ez az állapot valószínűleg 2021 első negyedévében és talán még a második negyedévében is alapvetően fennmaradhat, a keresletet is visszafogott lesz, csak a második félévben állhat lassú és fokozatos emelkedő pályára.

 

Átlagár és piaci igény

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti átlagárfolyama 49,35 dollár körül alakulhat 2021-ben (Reuters november végén kalkulált 40 elemző véleményére alapozva). Miután 2020-ban az átlagárfolyam 45 dollár alatt tartózkodott, a prognózis visszafogott emelkedést valószínűsít. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb-nagyobb árhullámokat, kiugrásokat nem fogunk tapasztalni. A globális kereslet (az elemzői konszenzus szerint) 6-7%-kal, 5,1-6,3 millió hordó/napi mennyiséggel bővülhet 2021-ben. Ez a 2019-es, közel napi 100 millió hordós igénytől lényegesen alacsonyabb.

A Világbank is arra számít, hogy a Covid-19 miatt a kereslet 2021-ben is elmarad majd a járvány előtti szinttől, a globális fogyasztás így a 2019-esnél 5%-kal lehet alacsonyabb jövőre.

 

Forrás: holtankoljak.hu