fbpx

Hogyan működik a dekalbfarm.hu DOSI-MAP alkalmazás?

Írta: Szerkesztőség - 2012 június 21.

A felhasználó önmaga egyszerűen kijelölheti egy légi felvételen saját táblájának kritikus foltjait, ahol tapasztalata, belátása szerint kérheti az inputanyag- (pl. műtrágya) kijuttatás változtatását. Így egy teljesen testreszabott kijuttatási tervet kap, amihez nem kell számítógépen sem hozamtérképeket, sem tápanyagtérképeket elemezni, elég ezt egy papírlapon vagy „kockás füzetben” megtenni. A gazda korábbi mérési eredményekre, saját tapasztalatokra hivatkozva meghatározza a kritikus talajfoltokat, majd a DOSI-MAP-alkalmazással egyszerűen egérrel berajzolja, majd meghatározza a táblára kijuttatandó átlaghoz viszonyított mennyiséget.

Példa:

A tábla 20 ha-os. Az átlagos műtrágyázási szint (100%) 400 kg NPK trágya.
A tábla közepén egy 5 ha nagyságú homokos domb van. Amennyiben ez a domb eleve nem jól termő terület, úgy ott a termés mennyisége azonos ellátottsági szinten biztosan kisebb lesz. Ide sem agronómiailag, sem a józan gondolkodás eredményeként nem érdemes az esetek többségében
még vetőmagot sem adni. Ilyenkor a műtrágyázás is felesleges, tehát a körberajzolt talajfoltra a termelő 0% értéket állít be, tehát a foltban nem fog műtrágyát szórni.

A példa szélsőséges esetet mutat be, de amennyiben egy terület kisebb vagy éppen nagyobb jelentőséggel bír az átlagnál, úgy az értékének megfelelő mértékben kell a kijuttatandó műtrágyát meghatározni, ami lehet pl. 150%, 120%, 50% vagy 10% is az átlagos 400 kg-hoz képest. A DOSI-MAP-alkalmazás attól teljes, hogy az egyszerűen és gyorsan elkészíthető kijuttatási tervet a táblán, a traktorban ülve rendkívül egyszerű gyakorlati megoldássá váltani. A rendszer része egy kézi számítógép (HP PDA), amely a kijuttatási terv adatokat átveszi, majd a sorvezető szoftvere és a GPS-e segítségével meghatározza a helyzetet és a kijuttatandó mennyiséget is. A rendszer vezeték nélküli ASD kapcsolaton keresztül vezérli a munkagép automatikáját. Így a rendszer az adatbeviteltől a kijuttatásig teljes integrált egységet alkot! (Amennyiben a munkagépek nem vezérelhetők automatikusan, akkor a térképet követve, a traktorból is van lehetőség a munkagépek kézi vezérlésére.)

A dekalbfarm.hu –DOSI-MAP előnyei:

– teljes egység, amely modulokból épül fel,
– könnyen kezelhető,
– gyors adatbevitel
– munkagép automatikájának vezérlése,
– sorvezető funkció is egyben,
– EGNOS GPS jelvétel, amely 30 cm pontos,
– terhelést bíró eszközök,
– jól látható 4” monitor.

A DOSI-MAP-alkalmazást a DEKALB Innovációs Centrum Fajta és Technológiai bemutatón is ismertettük. A szoftverben berajzoltuk a módosított mennyiséggel szórandó területet, majd az AMAZONE műtrágyaszóróval szerelt traktorba beépítettük az adatot tartalmazó PDA készüléket, amely vezeték nélküli kapcsolattal azonnal vezérelte is a műtrágyaszórót.

Partnereink e bemutatón szembesülhettek a DEKALB-AMAZONE-AGRÁRIN speciális precíziós gazdálkodásának előnyeivel, amely rendszer egyszerűségével, kedvező árával törhet be a magyar piacra.

Mátrai Zoltán

Agrárin Kft.

 
CÍMKÉK