fbpx

Ezért lett SIMA-különdíjas ez a gyomvágógép

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 29.

Mechanikusan bánik el a gyomokkal, nincs rezisztencia, nincs magelszóródás – ez és még néhány érdekesség miatt érdemelt különdíjat a Zürn technológiája.

 

Zuern Harvesting gyomgyűjtő
Illusztráció: Zürn, sajtó

 

A Zürn Harvesting gyomgyűjtője, a Top Cut Collect elnyerte a SIMA Innovációs Díj „Transition Agro Ecologique” különdíját. A baden-württembergi gyártó és Romain Bouillé francia farmer és feltaláló közös projektje révén újonnan kifejlesztett mechanikus gyomszabályozási rendszer jött létre, ami ügyesen ötvözi a gyomok levágását a főnövény állománya felett e dugványok összegyűjtésével és eltávolításával. Amikor egyre nagyobb probléma a gyomok rezisztenciája, különösen az intenzív szántóföldi gazdálkodásban jó eszköz egy ilyen herbicidmentes megoldás. A vontatott gépen két karból álló, kettős késes vágórendszer van a keresztirányú szállítószalaghoz csatlakoztatva. Egy spirális orsó finoman és biztonságosan továbbítja a gyommagokat a vágórúdról a szállítószalagra, így azok nem hullanak el. Már tavaly megmutattuk itt, a márka parcellakombájnjáról pedig itt írtunk nemrég.

A Zürn úgy kommentálta a SIMA-különdíjat, hogy az „megmutatja, mennyire fontos és jövőorientált a gyomirtás Európa-szerte, és a Top Cut Collect maga is egy olyan új termékcsalád része, amellyel elő akarjuk mozdítani az ökológiai és a hagyományos mezőgazdaság egyesülését”.

 

Zuern Harvesting gyomgyűjtő
Illusztráció: Zürn, sajtó