fbpx

Helyspecifikus gyomírtás permetezéssel

Írta: Farkas Imre - 2021 június 05.

Az ARA, a legmodernebb gyomfelismerő számítógépes rendszer segítségével mikroszerű gyomirtó szerrel detektálják és szelektíven permetezik a gyomokat.

A centiméteres pontosságú detektálás és permetezés akár 95% -ra is csökkenti a felhasznált herbicid mennyiségét, illetve a gyomirtó szer mentes marad a termesztett növény. A gyommentesítési műveletek mellett az ARA alkalmazható a növény szelektív permetezésére rovarirtókkal, gombaölőkkel vagy műtrágyákkal is.

Az ARA berendezés a traktor hárompont függesztésére van felszerelve és hidraulikusan összehajtható a közúti szállításhoz. Működése nagyon hasonlít a hagyományos permetezőkéhez. A programozása egyszerű. A 600 literes tartályt kell felszerelni a traktor mellső részére. Az opcionális, automatikus rendszer, amely akár 4 tiszta vegyszer keverését is lehetővé teszi.

 

Ara
Az ARA berendezés a traktor hárompont függesztésére van felszerelve – fotó:  https://www.ecorobotix.com/

 

Az ARA-val a megengedett 5 km//h munkasebesség mellett, akár 4 ha/h normál területteljesítmény is elérhető. A rendszer éjszaka is működhet, tovább növelve napi teljesítményt, és így napi 96 hektár (24 óra) kezelése valósulhat meg.

Többkamerás látórendszere segítségével az ARA felismeri a gyomokat és permetezi, amint azok áthaladnak a kijuttató egység alatt. A permetező elem három, magasságban állítható (15-50 cm), 2 méteres permetező keretből áll, mindegyik 52 egyenlő távolságú fúvókával van felszerelve. Mindegyik fúvóka kicsi szórási sugárral dolgozik és a kívánt permetcseppméretet biztosítja a gyomok hatékony kezeléséhez. A rendszer használható teljes felületű permetezéshez (pl. Előkezelésekhez), valamint helyspecifikus permetezéshez is.