fbpx

Güttler újdonságok az AGRITECHNICA-n

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 21.

A széles körben ismert SuperMaxx ® BIO sekélyművelő szántóföldi kultivátorcsalád többek között nyári tarlóhántásra, fagyott talajok elmunkálására, szántáselmunkálásra és magágykészítésre ajánlja a gyártó. A minimális karbantartást igénylő, üzemanyag takarékos, alacsony fenntartási költségű művelő eszközből eddig 3, 5, 6, 10 és 12 méteres változatok voltak elérhetők melyek közül a két legnagyobb félig függesztett kivitelben készült. A jövő évtől kiegészült a kínálat egy függesztett 9 méteres modellel, amellyel a kisebb méretű területek művelésnél és a közúti vonulásnál manőverezhetőség sokkal könnyebb.


Az új 9 méteres, függesztett SuperMaxx ® BIO modell Hannoverben mutatkozott be

Természetesen a transzport pozícióhoz, a négy részre osztott keretrendszer hidraulikusan összecsukható, így a szállítási szélessége nem lépi túl a 3 métert. Nagy előnye még a 4 részre osztott keretnek, hogy munka közben kiváló a talajkövetése.


A szállítási szélessége a négy felé osztott keretrendszernek köszönhetően összecsukva, 3 métert nem haladja meg – fotó: Güttler

A 9 méteres, függesztett modell 5, illetve 7 kapasoros kivitelben készül és a rugós kapák 13 cm kapaosztástávolsággal helyezkednek el. Az 56 cm-es gerendelymagasság nagy átömlési keresztmetszetet biztosít. A kapák munkáját az 5 kapasoros verziónál egy, míg a 7 kapasorosnál két rugós boronasor egyengeti. A munkamélységtartásról 6 darab, 16 x 6,5 – 8 6PLY abroncsméretű mélységállító kerék gondoskodik. A gyártó tájékoztatása szerint a 9 méteres függesztett modellel, óránkénti 10 hektáros területteljesítmény érhető el, hektáronkénti 5 literes üzemanyag fogyasztással, ami igazán pénztárcabarát üzemeltetési költséget jelent.


A továbbfejlesztett GreenMaster munkában – fotó: Güttler

A GreenMaster Moduláris gyepápoló 2015 óta elérhető a Güttler kínálatában, 1,50 m-7,5 m munkaszélességben. Felépítését tekintve mindig 3 elemből, egy robusztus gyepápoló boronából, egy pneumatikus vetőgépből és a visszazárásról gondoskodó, borona mögé kapcsolt Güttler hengerből áll.

Azért, hogy a felülvetés tényleg a talajra, a boronák által képzett művelési árkokba érkezzen, a fű állományka nem szabad túl magasnak lennie, mert ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy a mag nagy része egyáltalán nem jut a talajba, és veszendőbe megy. Az ilyen munkakörülményekre fejlesztett ki a gyártó, a már bevált GreenMaster gépcsoporthoz egy további újdonságot, amelyet a 2019-es AGRITECHNICA-n mutatott be.


A rugós művelő borona fogak hátoldalán, egészen a művelési árokba kerül a mag levezetésre a vetőcsővel

A korábbi magszórásos felülvetési megoldás helyett, a rugós művelő borona fogak hátoldalán, a vetőcsővel egészen a művelési árokba kerül a mag levezetésre, így a fűmag biztosan a talajba van vezetve, még akkor is, ha a gyep már a normál módon megengedhetőnél is magasabbra nőtt. Így a felülvetési időszak határai kitolódhatnak. Az új rendszer egy európai szabadalomra épül, bérgazdálkodók széles körben tesztelték és 2020 májusától lesz elérhető.

Farkas Imre