fbpx

Güttler henger: sokoldalú eszköz az ideális talajszerkezet kialakítására (VIDEÓVAL)

Írta: Kristóf Imre - 2020 április 02.

A Prizmahenger® elválaszthatatlanul kötődik a Güttler névhez, amely a kezdettől fogva biztosítja a talajkímélő művelést és az egészséges talajstruktúrát. Használatával kiváló rögtörés, ideális magágyszerkezet, kiemelkedő talajkövetés és erőteljes bokrosító hatás érhető el – minderről a Pázmándon tartott gépbemutatón győződhettünk meg.

Rögtörés a legkeményebb talajokon is

A Güttler hengerek jellegzetes ismertetőjegye a prizmacsúcsokból álló hengerpalást. Használatakor a talaj minden egyes négyzetméterére 305 db hegyes prizmacsúcs jut, melyekre méterenként közel 400 kg tömeg nehezedik. Ennek köszönhetően, még a legkeményebb talajokon képződött rögök is összeroppannak.

Ideális magágy

A Güttler hengerek alul finomszemcsés, felül rögösebb, mélyen tömörített talajszerkezetet hoznak létre. Az így kapott kiváló magágyszerkezet elősegíti a talaj nedvességtartalmának megőrzését, jobb magbeágyazódást, életerősebb növényállományt eredményez.

Kiváló öntisztítás

Szántáselmunkáláskor gyakran kerül a felszínre nagyobb nedvességtartalmú talaj, ami a különböző hengerek beragadását okozza. A Güttler henger kétféle átmérőjű csillagból áll, amelyek egymás mellett excentrikusan el tudnak mozogni, ezáltal folyamatosan tisztítják egymást.

Kiemelkedő talajkövetés

A Güttler hengereket úgy építették fel, hogy a talajfelszínt a lehető legjobban kövessék, így a 6 méteres Güttler hengerben az átlagosnál több, 4 talajkövető szekció van ezáltal a hengerezetlen területek nagyságát a minimumra lehet csökkenteni.

Bokrosító hengerezésre és felülvetésre is

Az őszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezésével akár 15%.os terméstöbbletet érhetünk el, mert a henger kellő mértékben sérti a növény szárait ahhoz, hogy jobban bokrosodjanak, valamint az előzetesen kiszórt fejtrágyát is a talajba dolgozza, amely így jobban hasznosulhat. A Güttler GreenMaster használatával egymenetben megvalósítható a bokrosítás és a felülvetés is ezáltal jelentősen csökkenthető a talajművelés költsége.