fbpx

Gumiheveder már önjáró permetezőre, vetőgépre is

Írta: Farkas Imre - 2020 június 03.

A hevederes rendszerek gyártására specializálódott Soucy Track is egyre több mezőgazdasági gépre fejleszt gumihevederes járószerkezetet.

Az elmúlt néhány évben a traktorokon és betakarítógépeken kívül több mezőgazdasági gépen megjelentek talajkímélő gumihevederes járószerkezetek. A felhasználóknak egyre fontosabb a talajkímélő technológia alkalmazása és a káros talajnyomás minimalizálása. Átrakókocsik, vontatott permetezők, műtrágyaszórók, szervestrágyaszórók, kompakt rakodógépek, hogy csak a legismertebbeket említsük azok közül a munkagépek közül, amelyek már gyárilag elérhetők gumihevederes tengelyekkel. Az ilyen járószerkezetek fejlesztésére és gyártására specializálódott gyártók is egyre többféle önjáró, illetve vontatott mezőgazdasági munkagépre fejlesztenek gumihevederes rendszert. A Soucy Track több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a gumihevederes járószerkezet gyártásában és fejlesztésben. 15 éve adaptáltak először mezőgazdasági gépre, konkrétan egy John Deere 6410 traktor kerekei helyére hevederes rendszert.

 

Az S-TECH 7016 modelljük például a John Deere 4730 és 4830 önjáró permetezők hátsó kerekeinek helyére adaptálható – fotó: http://www.soucy-track.com

 

Napjainkra vezető szerepet tölt be a mezőgazdasági gépek hevederes rendszereiben, és már több olyan munkagépre is kínál utólag felszerelhető gumihevederes járószerkezetet, amelyre eddig nem volt példa a piacon. Az S-TECH 7016 modelljük például az itthon is szép számban munkába állt John Deere 4730 és 4830 önjáró permetezők hátsó kerekeinek helyére adaptálható. A 40,6 cm széles hevederrel szerelt rendszer egyszerűen felszerelhető a hidrosztatikusan hajtott hátsó kerékagyra, nem igényel semmilyen átalakítást adaptálása. Szélességénél fogva kiválóan alkalmas a soros kultúrákban való alkalmazásra is, nagy stabilitást biztosít a permetező számára, és a nehéz felázott terepviszonyok sem jelentenek akadály, ha a növényvédelmi beavatkozásra van szükség. A gyártó az önjáró permetezőre kínált modell mellett vontatott permetezőkre is gyárt keskeny kialakítású gumihevedert.

https://www.youtube.com/watch?v=1G_DiPesy8o

Másik ötletes termékük a nagymunkaszélességű, hazánkban is elérhető John Deere 1775NT ExactEmerge szemenkénti vetőgépek hagyományos gumiabroncsos hordozókerekei helyett alkalmazható S-TECH 012P gumihevederrendszer. A vetőgép hagyományos 11-22.5 12PR abroncsméretű gumikerekével 0,2 m2 felületen 4,45 kg/cm2 nyomást fejt ki a talajra, míg a gumihevederes egységgel 1,07 m2-es felfekvő felületen ugyanez az érték 0,88 kg/cm2. A paraméterekből is jól látszik, hogy a gumihevederes rendszerrel sokszorosa a felfekvő felület, és a töredéke a talajra nehezedő káros nyomás, amely pont a vetéskor, a laza magágytakarón való haladáskor, a nagy tömegű vetőgépnél halmozottan fontos szempont.