fbpx

Ilyen traktort az UFO-k is használhatnának

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 03.

A Steyr Konzeptje az egyetlen olyan traktor a tavalyi döntősök közt, ami a mezőgazdasági gépek közt nemcsak az előremutató technológiával, az innovatív hibrid erőművel tűnik ki, hanem radikális stílusával is.

 

traktor

 

A Steyr Konzeptje az FPT testvércégtől származó dízel-elektromos hibridet használ. Hagyományos négyhengeres dízelmotorja generátor és egyedi elektromos kerékmotorok kombinálásával akár 250 kW maximálisra képes. Minden kerék önállóan működtethető, és a lejtőn haladási és fékezési energia visszanyerhető és tárolható a fülke alatti akkumulátorban, ami persze fel is tölthető hálózatról.

 

traktor

 

A traktor képes a talajra és a mezőgazdasági termésviszonyokra vonatkozó, valós idejű adatokat nyerni a vele összekapcsolt drónokkal. És egy mosolyogtató mozzanat: nemcsak az ajtó nyílik elektromosan, hanem a feljáró kifordul, és az ülés is elfordul, hogy üdvözölje a gépkezelőt…

 

traktor

 

A tervezői csapat célja Konzept tanulmánnyal az volt, hogy kombinálják a kényelem, a hatékonyság és a fenntarthatóság elvét egy traktorban, és megmutassák a fejlesztés alatt álló technológiák teljes potenciálját. A jelek szerint ezen túlmenően sikerült a Good Desing zsűrijét is meggyőznie, amely dizájndíjjal ismerte el a Konzeptet. Érdemes megnézni a róla készült videót is!

 

 

Összeállította: Kohout Zoltán
Fotók: Steyr-traktoren.com