fbpx

GÉPmax – 2011-03 – március

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 16.

 

 

Kedves Olvasó!

Lezajlott a második “évkezdő” gépkiállítás, az AgrárgépShow is. A rendezvény látogatottsága – a kiállítók és a szervezők nagy örömére – messze a vá- I rakozások felett alakult. így most aztán “fel van dobva a labda”, hogy mi lesz I jövőre – már ami az egymást követő kiállítások jövőjét illeti, mert hosszú tá- I von ez a kettősség biztosan nem tartható. Reméljük, az érintettek megtalálják I a helyes megoldást!

Bennünket, a párizsi SIMA kiállításon járva, látogatóként azért ismét elkapott az a bizonyos “sárga irigység”, mert ott minden szempontból ideálisak I a körülmények egy ilyen rendezvény megtartásához. Igaz, Európa egyik leg- I nagyobb géppiacáról van szó, de a sokféle nyelvet és öltözetet látva nyilván- I való volt, jöttek szép számmal a látogatók a világ minden szegletéből. Mindkét I eseményről Tudósítás rovatunkban olvashatnak, illetve a SIMA újdonságaival I még több számban találkozhatnak az elkövetkezőkben.

A kint látottak alapján néhány tanulság azért már most levonható: bizonyos például, hogy egyes gépgyártók hosszú távon gondolkodnak; így a Mas- I sey Ferguson is 2030-ig mutatta be vízióját a kombájnokról. Másrészt ismét erősödni látszik a keleti piac, legalább is erre utaltak az ifjúkorom orosz tankönyveire emlékeztető cirill betűs feliratok és a standokon “lesben álló” oroszul beszélő gyári képviselők és hoszteszek, akiknek bőven volt munkájuk.

Teszt és tapasztalat rovatunkban mi is egy ma még kuriózumnak számító gépet mutatunk be, a Kubota M9540-es traktort, amely márkanév ugyan jól ismert – de még nem annyira a traktorairól. A Gépbemutatóban is több aktuális gép és ismert márka újdonságairól olvashatnak, mint például a Becker szemenkénti vetőgépéről, a Bargam permetezőiről, a Lamborghini és Claas egy-egy traktoráról, a Welger-Lely bálázójáról, a Dondi árokásóiról. S ha már sikerült levezetni a vizet a területről, de még igen mostohák a körülmények, akkor jó szolgálatot tehetnek a Pewag láncai. Kommunális gépek rovatunkból megtudhatják, mit kezdhetünk a szőlőkben és gyümölcsösökben összeaprított nyesedékkel, ha fűteni szeretnénk ezzel az anyaggal, ami a mai energiahordozó-árak mellett egyre ígéretesebb perspektívát jelent. A régi masinák kedvelői pedig egy a maga korában igazi etalonnak számító gépre, a Zetor Superre emlékezhetnek.

Remélem, ebben a hónapban is sok érdekes cikkre bukkannak lapunkban, és mindenki megtalálja a számára hasznos információkat!

Hatala László felelős szerkesztő