fbpx

Kettős kihívás, finom bírálat a mezőgazdasági gépiparból

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 28.

Fontos lenne, hogy a gazdákat érintő döntések figyelembe vegyék a realitásokat, de sajnos a támogatásokban nem élvez elsőbbséget a gazdaságok modernizálása – hangzott el az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetségének (CEMA) minapi tanácskozásán.

 

mezogazdasagi gep
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Nyereséges befektetés

Az online tanácskozáson elhangzott, a fejlett mezőgazdasági gépek és megoldások jelölik az utat a fenntartható gazdálkodás megvalósításához Európában. A technológiába és az innovációba történő befektetés egyértelműen nyereséges megoldás, és elősegíti a fenntartható gazdálkodás jövőjének megalapozását. A CEMA szakemberei megerősítették, hogy a digitális gazdálkodási eszközök, a modern mezőgazdasági gépek, adatkezelő-rendszerek és robotmegoldások ahhoz is kell, hogy az európai mezőgazdaság számára állja a kettős kihívást: elég és jó minőségű élelmiszer előállítását úgy, hogy óvja a természetet és a biológiai sokféleséget.

 

mezogazdasagi gep
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Legyen reális!

A CEMA online konferenciáján az is elhangzott, hogy az innováció felszabadítása és az agrár-élelmiszeripari ágazat digitális átalakítása fokozott erőfeszítéseket igényel uniós szinten. Erős KAP-ot, elérhető fenntartható célokat és jelentős technológiai bevezetést sürgettek a felszólalók, akik ugyanakkor tapintatos kritikát is sugalmaztak. – A „nagyon ambiciózus” Green Deal céljai miatt egyelőre nem számíthatunk rá, hogy elsőbbséget kap a gazdák támogatása a precíziós és a digitális gazdálkodási technológiák alkalmazásában. Az EU-nak figyelembe kell vennie az agrár-élelmiszeripari ágazat realitásait, hogy megfelelő intézkedéseket és személyre szabott támogatási kezdeményezéseket dolgozzanak ki a fenntarthatóbb gyakorlatok érdekében – mutatott rá Thierry Krier. A CEMA elnöke ugyanakkor megerősítette, hogy mivel a KAP támogatja a tartós beruházásokat a technológiába és a fejlett mezőgazdasági gépekbe, ezzel biztosítja az intelligensebb, zöldebb és versenyképesebb mezőgazdaság jövőjét Európában.

A CEMA konferenciáját 30 szakmai előadó mellett online kiállítás, a kiválasztott uniós kutatási projektek ismertetése színsítette, és bő 500 résztvevőt regisztráltak.

 

Kohout Zoltán