fbpx

Gabonában gazdag

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 27.

Ausztrália éléskamrájában a hatékonyság a legfontosabb. A vetéskor a végtelen területeken nagy teljesítményű mezőgazdasági gépek dolgoznak. A modern gépek mellett idősebb törzscsuklós kormányzású traktorok és klasszikusok is felfedezhetők.


A VETÉS BEFEJEZÉSE: Ausztrália legnagyobb szántóföldi növénytermesztő gazdaságában a vetési időszak a végéhez közeledik

Nyugat-Ausztrália tagállam 2,5 millió négyzetkilométernyi földterülettel a világ második legnagyobb, országon belüli közigazgatási egysége, ezzel Európa méretének körülbelül a fele. A déli mediterrán éghajlaton, a keleti sivatagon és az északi trópusi területeken kívül Nyugat-Ausztrália számos éghajlati övezetet ölel fel, és ezért a tájat tekintve változatos.

A Pinnacle-sivatag, a Wave Rock (hullámszikla) és a sztromatolitok a világ legrégebbi életformái, olyan természeti jelenségek, amelyek csak itt találhatók meg. Perth Nyugat-Ausztrália fővárosa és Ausztrália legnaposabb városa, átlagosan napi kilenc napsütéses órával. Perth keleti részén található az úgynevezett „Wheatbelt”, vagyis a gabonaöv, Ausztrália éléskamrája. Az ausztrál búzatermés csaknem kétharmada innen származik. Ezenfelül Ausztrália összes érctermelésének 90%-a Nyugat-Ausztráliában található.


A híres Pinnaclesivatag a Nambung Nemzeti Parkban


Ausztráliának nagyon fi atal történelme van, és sok helyen találhatók olyan kis múzeumok, amelyek a mezőgazdaság történelméről szólnak


Különböző klasszikusok találhatók az autópályák mentén


Egy igazi legenda – a Versatile 976 14 l-es Cummins motorral

Ausztrália

Ausztrália a világon az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportőr ország. A mezőgazdasági termelés mintegy 80%-át exportálják, bár a földterületnek csak körülbelül hat százalékát használják élelmiszer- és takarmánynövények termesztésére. A legnagyobb részaránya a búzatermesztésnek van, 45%-kal. A búza mellett, amelynek éves hozama meghaladja a 30 millió tonnát, a cukornádtermesztés játszik kiemelkedő szerepet. Az országban nagy területek szolgálnak legelőként, különösen az Outback területén folytatnak extenzív legelőgazdálkodást a juh- és szarvasmarhatartó gazdaságokban. Ausztrália vezető szerepet játszik a gyapjútermelésben. A világ termelésének körülbelül 29%-a innen származik. Az ország a világ hetedik legnagyobb tejexportőre.

AZ ORSZÁG ÉLÉSKAMRÁJA

A vetés a „Wheatbelt” régióban március végén kezdődik, az időjárástól függően, és júniusig tart. A 2019 nyári szélsőséges aszály miatt sok mezőgazdasági termelő szó szerint porszáraz területeken végezte a vetést. Mindenhol nagy porfelhőket lehetett látni az égen.

Sokan úgy döntöttek, hogy nem vetik be a gazdaságuk teljes területét, és néhány részt parlagon hagytak. Elegendő eső esetén ezeket még juhlegelőként fel lehet használni – mondta néhány gazdálkodó. A juhtenyésztés és a gyapjútermelés sok gazdaság számára fontos pillér Ausztráliában a szántóföldi növénytermesztés mellett. Aratás után a juhokat általában a betakarított területekre hajtják. A juhok itt megeszik a gyomokat és az árvakelést, és természetes gyomirtóként funkcionálnak. Ezenkívül gyakori, hogy a terület egy részét fűvel vagy bükkönnyel vetik be, amelyet csak juhlegelőként használnak.

A korszerű technika mellett gyakran találunk régebbi traktorokat és vetőgépeket a mezőgazdasági területeken. Például néhány Versatile törzscsuklós kormányzású traktor eredeti színben vagy kék Ford-változatban – ezek valódi klasszikusok a nagy hengerűrtartalmú Cummins motorjaikkal.

Ausztrália legnagyobb szántóföldi növénytermesztő gazdasága Merredinben található, közel 200 000 hektárral és 40 000 darab merinó juhból álló állománnyal. 2019-ben John Nicoletti gazda több mint 70 millió dollárért adta el a gazdaságot a Salic arab befektetési vállalkozásnak, amelynek Ukrajnában is van földterülete.

A vetőgépek nagy része az ausztrál Ausplow cégtől származik, amely 1950 óta gyárt mezőgazdasági gépeket. Az Ausplow két csúcsmodelljét is használják, mindkettőt egy-egy John Deere RX húzza. A 25 méteres munkaszélességükkel, a többkamrás vetőkocsikkal és a majdnem 30 000 literes űrtartalmukkal a legnagyobb ausztráliai vetőgépek közé tartoznak.

Nyugat-Ausztráliában sok vállalkozás alkalmaz folyékony műtrágyát. A nagyvállalatok ezt könnyebben kezelik. A szemcsés ásványi műtrágyákkal ellentétben a folyékony műtrágyák hatékonysága ráadásul sokkal jobb.


Hatalmas kombináció a John Deere RX traktorral és az Ausplow cég legnagyobb vetőgépével


Nyugat-Ausztráliában járva sok klasszikust fedezhetünk fel munka közben


Esperancei kombájntemető – egy hihetetlenül izgalmas hely!


Végtelen távolságok: hatékony mezőgazdasági gépek vetés közben


Lucky Bay – Ausztrália legfehérebb homokos strandja. Itt gyakran találkozhatunk kengurukkal

AZ ÓRIÁS KAMIONSZERELVÉNYEK ÉS BÁNYÁK FÖLDJE

A nyugat-ausztráliai autópályákhoz hozzátartoznak az óriási kamionszerelvények, más néven közúti vonatok (Road Trains). Ezek az 53,50 m hosszúságot és 132 t súlyt is elérő kamionszerelvények 100 km/h sebességgel haladnak az utakon. A lezárt mellékutakon a szerelvények akár 97 méter hosszúak is lehetnek, és elérhetik a hihetetlenül hangzó 275 tonna tömeget. A gabonafélék, az élelmiszerek és az egyéb termelt javak mellett a közúti vonatok elsősorban a nagy bányákból kitermelt érceket szállítják a közutakon. Nyugat-Ausztrália rendelkezik a világ egyik legnagyobb érctartalékával, ideértve a vasat, uránt, nikkelt és aranyat. Ausztrália legnagyobb aranybányájában, az úgynevezett Super-Pit bányában, Kalgoorlieban évente 19,5 t aranyat bányásznak. A nyílt külszíni bánya hossza 3,5 km, szélessége 1,5 km és mélysége több mint 600 m. Itt nagyméretű CAT billenőkocsik dolgoznak, amelyek megengedett hasznos teherbírása 250 t, és 2500 lóerős motorokkal rendelkeznek. A nyugat-ausztráliai méretek páratlanok.


Érdemes nyitva tartani a szemünket az autópályák mentén


A Superpit a területét tekintve Ausztrália legnagyobb aranybányája


A bányagépeket szállító nagyméretű konvojok rendszeresen előfordulnak az autópályákon


Közúti vonatok a nyugat-ausztrál autópályákon – a tömeg, a tengelyek és a hossz mellékes

Tammo Steen