fbpx

Ezért jár fűvetőgép a kukoricásban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 07.

A klímaválság erősödésével világszerte felértékelődnek a talajvédő, nedvesség- és tápanyagmegőrző megoldások. Az alábbi egy olyan, amely a kukoricasorok közt biztosítja e védelmet.

 

fűvetőgép
Fotó: profi.co.uk

 

Fű terem a tengeriben

A Zocon Greenseeder nevű fejlesztő cég a kukoricasorok között gyorsan növekvő fű művelésére alkalmas gépet fejlesztett. A céljuk az volt, hogy választ adjanak a nitrát kimosódásával kapcsolatos aggályokra. A holland fejlesztésű és gyártású, 1,3 tonnás gép 6, 8, 10 és 12 soros formátumban kapható 75 cm-es sortávolságokig, és van egy 12 soros változat kukoricához, 50 cm-es távolságban. Ennek egyméteres hasmagassága lehetővé teszi a fűmag vetését a kukorica különböző fenológiai fázisaiban, de elsősorban a nyár első feléig. Az elektromos meghajtású, 150, 300 és 450 literes vetőmagtartályokkal szerelt gépből a kiadagolt vetőmagmennyiség automatikusan igazodik a max 15 km/h-s sebességhez.

 

Egyre fontosabb

A Greenseeder egyébként nemcsak elveti a fűmagot, hanem 10 mm-es kapáival a gyom ritkítását is elvégzi, egyben elősegíti az ásványi nitrátok felszabadulását – állítja az importőr cég.

A szakemberek az időjárási szempontok mellett úgy vélik, ez a gyakorlat egyre fontosabbá válik, mivel a talajvédelemre, valamint az erózió és a nitrát kimosódásának csökkentésére vonatkozó jogszabályok egyre hangsúlyosabbá válnak. A növekedésben lévő kukorica sorai közé vetett talajtakaró füvek abból a tápanyagkészletből használnak fel, amit a kukorica nem igényel.