fbpx

FAT TRUCK – igazi kétéltű jármű, extrém terepviszonyokra

Írta: Farkas Imre - 2021 november 21.

A Zeal Motor Inc, bemutatta a FAT TRUCK kétéltű terepjáró jármű új generációját a 2.8P és C típust. Az anyagok és szerszámok nehezen megközelíthető helyekre történő szállítására, mint speciális piaci igényre reagálva tervezték. A kétéltű jármű zord körülmények között is képes anyagokat és szerszámokat, illetve személyzetet szállítani.

A FAT TRUCK újfajta járműként számos területen kerülhet alkalmazásra amelynél állandó munkakörülményként van jelen extrém terepviszony, megkönnyítve a nehezen elérhető munkahelyeken történő tevékenységet.

 

FAT TRUCK
A kétéltű számos területen kerülhet alkalmazásra amelynél állandó munkakörülményként van jelen extrém terepviszony – fotó: https://www.fattruck.com/

 

Már a műszaki jellemzők is igen kiemelkedő terepjáró képességeket sugallanak. A jármű akár 35 fokos, 70 %-os emelkedőn képes felkapaszkodni, nedves terepviszonyok között. Maximális sebessége 40 km/h lehet, viszont vízben haladva 5 km/h tempóval képes haladni a nagyméretű, egyedi bordázatú abroncsain. Az 1000 kg hasznos teherbírású jármű kétféle, nyitott vagy teljesen zárt kivitelben készül. Az irányítás nem kormánykerékkel történik, hanem mikroprocesszor közvetítésével mindössze egy központi oszlopon lévő joystick kar segítségével navigálhatjuk a kompakt kétéltű járművet.

 

 

Az irányítást kamerák képe is segíti, amely az egyik mellső fülke oszlopon, egy monitoron jelenik meg. A kabin teljesen klimatizált és egy tetőablak is rendelkezésre áll. Az éjszakai haladást LED fényszórók segítik, melyekkel a jármű körben fel van vértezve. Az utastérből, ill. a vezetőfülkéből a ki és beszállás mellső/hátsó nagyméretű ajtókon történik. Elöl a vezetőn kívül még egy személy, az utastérben pedig további hat fő foglalhat helyet 3 pontos biztonsági övvel szerelt üléseken amelyek használaton kívül felhajthatók. Az eszközök szállításához a gyártó különféle utánfutókat kínál a járműhöz. A kétéltűt egy 2,2 literes 4 hengeres 67 lóerős CAT turbódízelmotor hajtja meg, amely nekünk a 2 éve bemutatott új, Belarus 742 traktorból lehet ismerős.

 

 

A Motor  még -30 fokban is megbízhatóan indul és 80 literes üzemanyagtankból nyeri a gázolajat, így egy 12 órás műszakot képes egy töltéssel ledolgozni. A motor üzemi jellemzőiről az irányító oszlopon található színes kijelzőn kapunk tájékoztatást. Különleges kerékabroncsainak nyomása mind a 4 keréken automatikus nyomásszabályozású 0,5-4 bar között. A járószerkezethajtása teljesen hidrosztatikus, fokozatmentes sebességváltoztatással. Az eszköz számtalan kiegészítővel szerelhető fel a csörlőtől kezdve a nagykapacitású generátoron át a kiegészítő akkumulátorig, illetve permetezőig, daruig.