fbpx

Évértékelő közgyűlést tartott a MEGFOSZ

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 13.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége 2013. május 28.-án Gödöllőn, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartotta éves közgyűlését.

A házigazda szerepében Dr. Szabó István, a Gépészmérnöki Kar dékánja köszöntötte a közgyűlést. Jelezte, hogy a Kar továbbra is számos területen lát együttműködési lehetőséget a MEGFOSZ-szal. Kiemelte, hogy jelentős probléma napjainkban a mérnökhiány, s a Gépészmérnöki Kar elkötelezett célja a minőségi, eredményes és a piaci igényekhez alkalmazkodó mezőgazdasági gépészmérnök-képzés.

 

 

Meghívott előadóként Dr. Vágó Szabolcs az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa ismertette a mezőgép-forgalmazás elmúlt évi helyzetét immár az egész éves adatok tükrében.

A gépértékesítést tekintve jól alakult a 2012-es év. A fellendülés tovább folytatódott. A mezőgép-értékesítés 2012-ben mintegy 20 %-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. Mindez elmondható az alkatrész-kereskedelemről is, ahol a forgalomnövekedés 8 %-os volt az előző évihez viszonyítva. Az elmúlt évben a magyarországi mezőgazdasági gépberuházások összértéke 94 milliárd Forint volt, alkatrészeket 37,5 milliárd Forint értékben vásároltak a gazdálkodók.

Ezt követően Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnökségének elnöke megtartotta napirend szerinti beszámolóját a legutóbbi közgyűlés óta végzett munkáról és testületi eseményekről;

Emlékeztetett, hogy 2012. december 5.-én megtartott alapszabálymódosító közgyűlés óta a tagság létszáma jelentősen nőtt. Jelenleg a Szövetségnek 87 tagja van. A tavalyi 65 taghoz viszonyítva ez jelentős előrehaladás. Örömét fejezte ki, hogy a Szövetség újra egységes és eredményes.

 

 

Megerősítette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a kertészeti gépeket és az állattartó telepek gépesítését illetően várható 2013-ban géptámogatás. Kiemelte, hogy sikeres AgrárgépShow kiállítás került megrendezésre 2013. január 30. és február 2. között Budapesten a Hungexpo Zrt. területén. A tagságból 55 cég több mint 20 ezer m2 területen állított ki. A látogatók száma rekordot döntött, hiszen mintegy 45 ezret tett ki, amelyből 800 diák a MEGFOSZ anyagi és a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának szakmai támogatásával látogathatta meg a kiállítást. A diákok utazási költségeit a Szövetség közel kétmillió Forinttal támogatta. A májusban megrendezett Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon 6000 m2-en, szintén egységes fellépés keretén belül állították ki forgalmazott termékeiket a tagok.

A tagság meghallgatta és elfogadta a pénzügyi gazdálkodásról szóló, alelnöki és felügyelő bizottsági beszámolókat, valamint véleményt nyilvánított a 2014-es AgrárgépShow kiállításon történő egységes fellépésről, a rendelkezésre álló kiállítási terület arányos felosztásáról.

Dr. Magó László
SZIE-GÉK