fbpx

Euro V-ös MTU dízelmotorok egyre több mezőgazdasági gépben

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 28.

A Rolls-Royce Mercedes-Benz haszongépjármű-motorokon alapuló dízel erőforrásai, 115-480 kW teljesítmény között állnak rendelkezésre, EURO V emissziós besorolással.

Az MTU 1000, 1100, 1300 és 1500 sorozatú dízel motorok egy extra dízel részecskeszűrő, valamint az nitrogénoxid kibocsátás csökkentésére szolgáló SCR rendszer alkalmazásával teljesítik a V.-szintű környezetvédelmi normákat. Ugyanakkor a motorok üzemanyag-fogyasztása akár 3%-kal csökkent, a CO2-kibocsátás szintén ugyanannyival alacsonyabb, de emelték a motorok nyomatékát. Az AdBlue fogyasztás átlagosan körülbelül 3-5% között alakul. A gyártó tájékoztatása szerint a motor hosszú élettartama akár 18.000 óra is lehet.

A négy tagú, MTU motorcsalád – fotó: https://www.rrpowersystems.com/

A motorok alacsony fordulatszám mellett több nyomatékot biztosítanak, ami üzemanyag-megtakarítást mellett alacsonyabb zajkibocsátást eredményez. Az önjáró mezőgazdasági gép kiszámíthatóan viselkedik ezzel az erőforrással, még akkor is, ha a motor terhelése megváltozik. A motor tényleges működése és terhelése magában a gépben befolyásolja az alkatrészek stresszét. Ilyen módon nagyszámú releváns adatot és üzemeltetési tapasztalatot értékeltek ki, és majdnem 110.000 órás üzemi tesztelést követően az új motorok már hét hónappal az új kibocsátási szabvány hatálybalépése előtt sorozatgyártásba kerültek.

 

Az EU jóváhagyáson felül az MTU motorokat az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) Tier 4 Final károsanyag kibocsátási követelményei szerint is tanúsítják. Ez a kettős tanúsítás teljes rugalmasságot biztosít a jármű és gépgyártók számára piacaikban történő értékesítéskor. A Rolls-Royce az MTU motorok teljes élettartama alatt szolgáltatást nyújt. Az ügyfelek díj ellenében már öt évre meghosszabbíthatják a garanciát (korábban csak két év volt).

Az MTU 1000, 1100, 1300 és 1500 sorozatú Euro V besorolású dízel motorok olyan önjáró mezőgazdasági gépekbe kerül már gyárilag beépítésre, mint pl. a KRONE Big X 480/530/580/630, Fendt Katana önjáró silózók vagy a HOLMER Terra Variant eszközhordozó, vagy a Grimme önjáró betakarítógépei.

Farkas Imre

CÍMKÉK Mercedes-Benz