fbpx

Egymenetben több feladat – a népszerű kultivátor

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 07.

Korszerű technológiához innovatív, sokoldalú gépek a talajművelésben – Güttler konstrukciók bemutatóját szervezte meg a cég négy viszonteladójánál május második felében. Technológiai jellegzetesség, hogy egymenetben több munkafolyamatot szolgál ki a moduláris gépkapcsolat, vagy egy egység több funkciót is elláthat.

 

Güttler
Güttler Napok a forgalmazók telephelyén, középpontban a kultivátor (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Güttler Napok rendezvénysorozat állomásai:

  • 05.14. – Agro-Alfa kft., Szombathely;
  • 05.18. – Velox-Ker Kft., Szentlőrinc;
  • 05.21. – Alfa-Gép Kft., Békéscsaba;
  • 05.28. – Hanki-Ker Kft., Makó.

 

Hengertől a kultivátoron át a vetőgépig

A makói rendezvényen volt szerencsék megtekinteni a Güttler-paletta zömét. A Hanki-Ker Kft. telephelyén a gyártó és a viszonteladó szakemberei várták az érdeklődő gazdákat. Minden kérdésre választ adtak, a felvetett talajművelési munkákra, problémákra konkrét gépeket/kapcsolatokat ajánlottak. A bevált, de már kiöregedő gépek helyett újabb, korszerűbb konstrukciókat ajánlottak.

Az érdeklődők zöme a régi hengereiket akarták lecserélni, vagy korszerűsíteni. Többen elmondták, hogy azért ragaszkodnak a hengerhez, mert jól kihasználható, több munkafolyamatban alkalmazható (nagyon jó a rögtörő, a talaj-visszatömörítő hatása, magágy-készítéshez is megfelelő, illetve magágy lezárására, bokrosításra is igénybe vehető, vagy akár a gyepápolást is segítheti). Azonban voltak érdeklődők az egyéb gépek iránt is, többen megnézték a Moreni forgóboronákat, magágykészítőket.

 

Güttler kultivátor
Az innovatív megoldások eredményeként a robosztus kultivátor akár télen is dolgozhat a földeken (Fotó: Barna Ferenc)

 

A SuperMaxx® volt a legnépszerűbb

A Güttler szakemberei a kultivátorok sokoldalúságára hívták fel a figyelmet, kiemelték, hogy alacsonyabb működési költséggel a vetéshez a legoptimálisabb talaj érhető el velük.

A tarlóhántásra is alkalmas PrimusPlus is testközelből megtekinthető volt, erős vázfelépítése, igényes megmunkálása tapintható volt. A gép széles szárnyas kapákkal indít, melyek átfedésüknek köszönhetően a teljes munkaszélességet átdolgozzák. Ezt követik a robosztus takarótárcsák, melyek a keletkezett barázdákat betakarják, a szármaradványokat befordítják a talajba. A lezáró Simplex hengersor felel a felület kialakításáért, melynek hatására a felszín nagyobb rögöktől mentes, egységes, tömör, magágy minőségű lesz. Az így létrejött felület jellemzője a jó talajnedvesség-megőrzés.

Az érdeklődők szeme gyorsan megakadt a robosztus kultivátoron, és aztán szívesen is időztek a szakemberekkel a SuperMaxx®-nál. A gyártó képviselői elmondták a gazdáknak, hogy a nagy átömlési keresztmetszetű, 7 kapasoros eszköz tarlóhántásra is kiválóan alkalmas, melyet karcolásos technológiaként tartanak számon. Nagy munkaszélességű és egyedi kialakításának köszönhetően – a hagyományos eszközökhöz viszonyítva – kétszer akkora területet képes megművelni ugyanannyi idő alatt. Az agresszív kapatagoknak köszönhetően kemény, nehezen megmunkálható talajba is bele tudja húzni magát. Ennek eredménye, hogy a tavaszi előkészítő munkákat akár télen is végrehajthatjuk. A vízvisszatartásban ennek jelentős szerepe lehet, mivel a téli, fagyott felületi csapadék így a talajba beforgatásra kerül, és az a felmelegedés során nem elpárolog a felszínről, hanem a termőtalajt gazdagítja.

 

Képes összefoglaló a makói Güttler Napok rendezvényről (Képek: Barna Ferenc)

 

Forrás: Güttler Napok, gépbemutató