fbpx

Egy nagy-britanniai motorgyár több száz munkahelyet teremt

Írta: Szerkesztőség - 2012 március 18.

JCB – a világ harmadik legnagyobb építőipari gépgyártója – be jelentette tervét: az Egyesült Királyságban kívánja felépíteni 31 millió fontos fejlesztését. A motorgyár körülbelül 350 munkahelyet teremt a cég midlandsi és walesi gyárában.
A program indulásához az is kellett, hogy a cég 4,5 millió fontot kapott a kormány régiós növekedési alapjából (Regional Growth Fund).
Az új motorok tervezése és a gyártással kapcsolatos kutatások helyszíne a JCB Power Systems lesz (Foston, Derbyshire), ahol a cég világcsúcsdöntő járművének (JCB Dieselmax) is készült a motorja. Az új motor fejlesztése (amely egyszerre szolgál majd a JCB saját gépeinek „házi” motorjául, illetve értékesítik harmadik félnek is) mintegy 50 új, szakképzett mérnököt igényel, akik már most munkába állhatnak a JCB Power Systemsnél. A toborzás egyébiránt már meg is kezdődött.
Szükség van motortervezőkre és -fejlesztőkre, a motorelektronika szakértőire, szoftvermérnökökre, minőségtechnikusokra, a gyártáshoz illetve az alkalmazásokhoz értő gépészekre, illetőleg beszállítókra. Ha beindul a motorok gyártása, további 300 emberre számítanak a JCB Staffordshire-i, Derbyshire-i és wrexhami gyárában 2016 és 2021 között.

A JCB vezérigazgatója, Alan Blake így nyilatkozott: „Amióta 2004-ben megkezdtük a gyártást, a JCB élen jár a nem közúti járműkategóriának szánt motorok tervezésében; azzal, hogy a motorokat házon belül gyártják, üzemanyagot takarítanak meg, a gyártás tiszta és hatékony. Ezennel bejelentjük, hogy szándékunk szerint 31 millió fontot fektetünk be új generációs motorunk fejlesztésére, ami fontos lépés ahhoz, hogy az eddigi sikereket túlszárnyalhassuk, és motorjaink hatékonyság, termelékenység és környezeti teljesítmény tekintetében új szintet képviselhessenek.” „Az új JCB motor révén termékeinknek hatalmas előnyük lesz a globális piacokon: ezt szem előtt tartva tervezünk jelentősen növekvő eladással 2016 és 2021 között.”
„Ez a növekedés teszi szükségessé, hogy brit gyárainkban a most is keresett 50 mérnöki státusz mellett további 300 főt alkalmazzunk.”

A JCB Derbyshire-i gyárában kezdte gyártani 2004-ben a Dieselmax motorsorozatot. Idén nyitja meg a vállalat új indiai motorgyárát is, ahol az Indiában gyártott gépekhez készülnek üzemanyagtakarékos motorok.
A JCB saját motorjainak több mint 70%-a saját gyártású gépekbe kerül. Ugyanezek a motorok hajtották meg a JCB Dieselmax autót, amely 2006-ban az Egyesült Államokbeli Bonneville Salt Flatsnél 560 km/órával új szárazföldi rekordot állított fel.

T

avaly a JCB bejelentette, hogy története egyik legnagyobb beruházásaként megalkották a nem közúti járműkategória legtisztább motorját, így készen áll, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Európában megfeleljen az egyre szigorodó emissziós előírásoknak. Ezt szerte a világon lelkesen fogadták az eredeti készülékgyártók, és várták a lehetőséget, hogy használhassák a díjnyertes JCB Ecomax T4 motorsorozatot.

A vállalat nemrég fejlesztette ki az új JCB Ecomax T4 4,4 literes motort, amely a JCB Dieselmax motorok utolsó generációja. Az ágazatban elsőként tudták megoldani, hogy nincs szükség kipufogógáz-utókezelésre és a motor gazdaságos, költségkímélő. Az 55 kW-os (74 LE) Ecomax motor utókezelés nélkül is átmegy a Tier 4 környezetvédelmi vizsgálaton.

 
CÍMKÉK