fbpx

Egy hónap alatt 53 forintot emelkedett a gázolaj ára

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 12.

Egy hónap alatt 53 forintot emelkedett a gázolaj ára, a benzin esetében kicsit mérsékeltebb a drágulás; 37 forint. Szerdától újabb sokk éri a fogyasztókat a töltőállomásokon.

 

500 felett a gázolaj átlagára

Utoljára pénteken változtak az üzemanyagárak. A hét első napja is rossz hírt hozott: szerdától 6 forinttal emelkedik a benzin és 8 forinttal a gázolja ára. Ezzel a benzin literenkénti, bruttó átlagára 488 forint lesz, a gázolaj esetében viszont átlépi az 500 forintos lélektani határt az 501 forintos szinttel.

 

mezőgazdasági gépkapcsolat
Az agrártermelők nem sikeres évet zártak, az aszály sok területen csökkentette a termés mennyiségét és minőségét, de a földet művelni kell (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A jelenlegi legalacsonyabb és legmagasabb ár a holtankoljak.hu szerint:

  • benzin – 439,90Ft / 531,90Ft;
  • gázolaj – 453,90Ft / 550,90Ft.

Közel 100 forintos különbség a két szélsőérték között, érdemes megnézni a holtankoljak.hu adatbázisát, melyik töltőállomásra álljunk be gépünkkel.

 

Az OPEC országok döntöttek

Nem emelnek a kitermelt olaj mennyiségén, pedig a kereslet folyamatosan nő a gazdaságok élénkülésének hatására. Ennek az lett az eredménye, hogy egy hónap alatt 12%-kal drágult a nyersolaj ára, a hordónkénti jegyzési ár 84 dollár körül ingadozik.

Ennek a drágulásnak érezzük hatását a hazai kutakon, miközben a mezőgazdasági termelők az aszály miatt nem egy nyereséges évet zártak.

 

Forrás: holtankoljak.hu