fbpx

Duplasugaras fúvókatípusok

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 22.

A permetezes.hu csapata szeretné bemutatni a duplasugaras fúvókák fokozatos fejlődését, mert a permetezéstechnikai újítások napjainkban leginkább ezt a területet érintik.
A duplasugaras fúvókák kialakulásának alapvető kívánalma volt, hogy állománykezelések is jó minőségben legyenek elvégezhetők hagyományos szórókerettel szerelt permetezőgépek esetében. A kezdeti megoldások a kalászkezeléseknél is jó eredményt adtak, és mivel ez egy nagyon fontos területe a növényvédelemnek, ezért történt, hogy a kutatómunka erre a területre fókuszált leginkább az elmúlt években, és egyre-másra jöttek ki a gyártók újabb megoldásokkal.
A kalászkezelések alapvető feltétele, hogy a haladásnak megfelelően a kalász teljes hosszában és mindkét oldalán kellő mennyiségű vegyszert juttassunk ki. A kellő fedettséget a hagyományos egysugaras fúvókákkal szemben két permetsugár alakítja ki. Az első megoldások egy speciálisan kialakított fejegységet tartalmaztak, amelybe szabadon választott fúvókát helyezhettünk bele.

 1 Választásunk alapján az alkalmazott fúvóka lehetett hagyományos lapossugarú vagy légbeszívásos is, igazodva a követelményekhez. A fúvókák 30-30°-os szöget zártak be a függőlegessel, így érve el a kedvező hatást. Fontos megemlíteni: a fúvókaméret kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy két ISO-színkódolt fúvókát használunk, tehát abban az esetben, ha a kijuttatandó mennyiségnek megfelelően szürke (06-os) fúvókát kéne használnunk, akkor két kéket (03-as) kell a speciális fejbe tennünk. Egyik alternatívája ennek a kialakításnak, amikor egy „Y” toldatot helyezünk a záróanya helyére.
 2  A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a fúvókagyártók elérték, hogy a duplasugárképzés már egy fúvókatesten került kialakításra.
Itt viszont a méret kiválasztásnál már azt a színt kell felhelyezni, amit használni szeretnénk. Természetesen légbeszívásos kialakítás is hamar megjelent.
4-5  Ezek a fúvókák mindazokkal a kedvező tulajdonsággal bírtak, mint elődeik, de egyszerűsítették és könnyebbé tették a gyakorlati munkát.
A duplaréses fúvókák legújabb generációja aszimmetrikus kivitelű. A dőlésszögek, valamint a speciális megoldás többlettartama is gyártónként változik. Egyes típusoknál a megnövekedett sebességet emelik ki, mint előnyt az eddigi megoldásokhoz képest.
A „hagyományokhoz” visszanyúlva, az idei évben megjelent egy speciális kivitel, amely hasonlít a kezdeti kialakításhoz, de aszimmetrikus sugárirányú.
7  Más gyártó annak publikálására fektet nagyobb hangsúlyt, hogy az egyik sugár a kalászra fókuszál, míg a másik az állományba is behatol, de alapvető, hogy a kalász mindkét oldalán a lehető legnagyobb legyen a fedettség.

8  Az aszimmetrikus típusok sorozatgyártása csak az elmúlt években indult el, de már most rendkívül nagy az érdeklődés irántuk, ami nem feltétlenül csak az „újdonság varázsának” tudható be. Ezzel a rövid összegzéssel kívántuk csokorba szedni, hogy miként fejlődött a kalászvédelem a mai szintjére. Reméljük, segítségükre lehettünk, hogy ki tudják választani, melyik a legjobb megoldás az Önök számára, amelynek segítségével a leghatékonyabban tudják megóvni a termény minőségét.
permetezes.hu csapata