fbpx

Nem bírt ki egy hetet az üzemanyagár, drágul megint

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 08.

A szakemberek jelezték, megfizetik még a fogyasztók a nyersolaj drágulását: szerdán emelkedik a benzin literenkénti átlagára 2 forinttal, a gázolajért pedig 4 forinttal fogunk többet fizetni. A hét második felére így a 95-ös benzin átlagára 427 Ft/liter, a gázolaj kisforgalmi ellenértéke 431 Ft/liter lesz.

 

Mezőgazdaság, drágul a termék
Drágul 2 és 4 forinttal az üzemanyagok ára (Fotó: Barna Ferenc)

 

A minimum és maximum árak az alábbiak szerint állnak jelenleg:

  • 95-ös benzin literenkénti ára – 393 Ft és 482,9 Ft,
  • gázolaj literenként ára – 390 Ft és 491,9 Ft.

Érdemes figyelni, hol töltjük tele az munkagépünk tankját, mert gázolajnál meghaladta a két szélsőérték között a 100 Ft-os különbség, de benzin esetében is közel 90 forint/liter.

Utoljára múlt hét péntekén volt változás a téren, akkor egységesen 2 forinttal emelkedtek az üzemanyagárak.

 

Tovább ment fel a nyersolaj ára

A Brent hordónkénti ára az elmúlt héten tovább növekedett, újra megugrott 69 dollárról 72 dollárra, ez bizonya 3,5%-os növekedést jelent. Utoljára 2019 májusában volt ilyen magas árszinten a nyersolaj.

Az OPEC a helyzetet a kitermelés növelésével tervezi rendezni. Az utolsó egyeztetés értelmében a kitermelt olaj mennyiségét napi szinten júniusban 840 ezer hordóval növelik.

 

Mezőgazdaság, drágul a termék
Emelkedett a múlthéten a nyersolaj hordónkénti ára is, amit meg kell fizetnie a fogyasztóknak (Fotó: Barna Ferenc)

 

Mi minden van még az üzemanyag árában?

Az üzemanyagból minden állam képez tartalékot, ez hazánkban a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladata. A kezelés és tárolás költségeit elsősorban az üzemanyag-forgalmazók által befizetett tagdíjból finanszírozzák.

Senki ne essen kétségbe, ezt a költséget nem vállalják fel, érvényesítik az üzemanyagárban, amit a tankolásnál az egyszerű fogyasztó fog megfizetni. Vagyis a tagdíj változás kihat a mindenkori fogyasztói átlagárra is.

Tavaly nyáron emelték a tagdíjat, hivatkozva a Covid-19 miatti járvány várható hatásaira, mely bizonytalanná tette a gazdaság bizonyos területeit és az üzemanyagfogyást is. A statisztika ezt alá is támasztja, még ha nem is olyan mértékben, mint feltételezték. Tavaly április és idén március között kevesebb fogyott benzinből (8,5 százalékkal) és gázolajból (5,6 százalékkal) egyaránt, mint az azt megelőző 12 hónapban.

 

Forrás: holtankoljak.hu